×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kobalt

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Kobalt (Co) jest składnikiem witaminy B12. Jego rola w organizmie człowieka wiąże się głównie z rolą tej witaminy. Dotyczy to w szczególności zapobieganiu niedokrwistości i zaburzeniom neurologicznym.


Fot. pixabay.com

Typowym objawem niedostatecznego spożycia kobaltu jest pojawienie się anemii złośliwej powstałej w wyniku niedoboru witaminy B12.

Nadmiar kobaltu jest toksyczny.

Kobalt występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego jako składnik witaminy B12. Znaczące ilości tego pierwiastka występują w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach (np. kapusta, szpinak, sałata), nasionach roślin strączkowych i wątrobie.

Zapotrzebowanie człowieka na kobalt nie zostało ustalone.

01.10.2012
Zobacz także
  • Witamina B12
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta