×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szpinak - wartość odżywcza, właściwości, wykorzystanie

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Szpinak to jednoroczna roślina z rodziny szarłatowatych. Wśród najbardziej znanych oraz powszechnie uprawianych gatunków wymienia się szpinak warzywny. Jest to roślina charakteryzująca się wysoką wartością odżywczą, a decyduje o tym zawartość witamin, składników mineralnych oraz związków o właściwościach przeciwutleniających.


Fot. Lisa Fotios/ pexels.com

Szpinak – wartość odżywcza

Szpinak charakteryzuje się małą wartością energetyczną – 100g dostarcza 16 kcal. Zawartość węglowodanów ogółem w świeżym szpinaku wynosi 3,0 g, a błonnika pokarmowego 2,6 g w 100 g produktu.

Wartość odżywczą liści szpinaku świeżego i mrożonego przedstawiono w tabeli poniżej.

Tabela. Wartość odżywcza 100 g szpinaku
  Szpinak świeży Szpinak mrożony
białko [g] 2,6 2,3
tłuszcz ogółem [g] 0,4 0,4
witamina A [µg] 707 636
β-karoten [µg] 4242 3819
witamina E [mg] 1,88 1,69
witamina B1 [mg] 0,106 0,086
witamina B2 [mg] 0,192 0,156
witamina B3 [mg] 0,58 0,47
witamina C [mg] 67,8 42,7
sód [mg] 26 21
potas [mg] 235 190
wapń [mg] 93 75
fosfor [mg] 29 23
żelazo [mg] 2,8 2,3
magnez [mg] 53 43
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K. i wsp.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2003

Szpinak – warzywo bogate w związki o właściwościach antyoksydacyjnych

Korzyści zdrowotne, które obserwuje się u osób, które spożywają warzywa wiążą się m.in. z zawartością w nich związków o właściwościach przeciwutleniających. Szpinak, poza witaminami antyoksydacyjnymi (witamina C, E) zawiera także β-karoten oraz polifenole. Wśród polifenoli zwraca się uwagę na zawartość flawonoidów oraz kwasów fenolowych.

Polecamy: Właściwości przeciwutleniające warzyw

Przeciwutleniające działania flawonoidów polega m.in. na hamowaniu aktywności enzymów uczestniczących w wytwarzaniu wolnych rodników. Flawonoidy uniemożliwiają także powstawanie nadmiernych ilości reaktywnych form tlenu poprzez chelatowanie jonów metali przejściowych, które są katalizatorami reakcji, w wyniku których powstają. Co więcej, flawonoidy mają także zdolność neutralizacji powstałych już wolnych rodników tlenowych.

Polifenole zawarte w warzywach oraz owocach (w tym w szpinaku) wpływają korzystnie na parametry gospodarki lipidowej i węglowodanowej krwi, obniżają ciśnienie tętnicze oraz hamują agregację płytek krwi. W konsekwencji prowadzi to do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u osób, które regularnie je spożywają.

Polecamy: Jaką dietę należy stosować w przypadku zwiększonego stężenia cholesterolu oraz triglicerydów?

Szpinak – wykorzystanie w kuchni

Liście szpinaku można wykorzystać na wiele sposobów. Niepoddany obróbce cieplnej (na surowo) nadaje się on jako dodatek do kanapek. Można z niego też przyrządzić wartościowe sałatki. Warzywo to nadaje się także do przygotowania smoothie. Wystarczy dodać do niego owoce, takie jak pomarańcza, ananas oraz niewielką ilość wody i wszystko zblendować.

Szpinak nadaje się także do spożycia na ciepło. Wystarczy połączyć go z czosnkiem, niewielką ilością soli i poddusić na oliwie. Smaczne są także makarony, naleśniki i omlety z jego dodatkiem.

Biorąc pod uwagę, że szpinak jest rośliną jednoroczną, poza sezonem można wykorzystywać szpinak mrożony, który także charakteryzuje się dużą wartością odżywczą (patrz tabela powyżej)

Piśmiennictwo

  • Karmańska A., Bąk-Sypień I, Panek M. i wsp.: Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej szpinaku (Spinacia oleracea L.). Bromat. Chem. Toksykol. 2017; 3: 241–245.
  • Roberts JL., Moreaua R.: Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food Funct., 2016,7, 3337–3353.

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

15.04.2024
Zobacz także
  • Rukola - właściwości
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
Wybrane treści dla Ciebie
  • Antyoksydanty – rola, podział i właściwości
  • Dieta a trądzik
  • Stres oksydacyjny
  • Czy picie wody z cytryną ma wpływ na trądzik?
  • Cytryna - właściwości
  • Wolne rodniki (reaktywne formy tlenu)
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta