Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Co zrobić, aby przywrócić węch i smak?

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam 77 lat. Od czterech lat mam katar, co mogło spowodować uszkodzenie mojego węchu i smaku. Proszę o poradę, co mogę teraz zrobić, aby przywrócić mój węch i smak, będę bardzo wdzięczna.
Teresa

Odpowiedziała

dr med. Grażyna Zwolińska
Specjalista neurolog

Jest wiele przyczyn i chorób (aktualnie uważa się, że około 200), które mogą powodować osłabienie lub zniesieniu węchu. Receptory węchowe znajdują się w błonie śluzowej nosa gdzie zaczyna się skomplikowana droga węchowa. Odpowiednia wilgotność i prawidłowy stan błony śluzowej nosa umożliwia prawidłową analizę cząstek chemicznych na który składa się każdy zapach. Wysuszona lub bardzo obrzęknięta błona śluzowa zmniejsza zdolność do odczuwania zapachów. Przy zaburzeniach powonienia często występują trudności w odczuwaniu smaku w pokarmach, ale jest to związane z brakiem zapachu w pokarmach i używkach, smak traci swoją głębię, ograniczając się do czterech podstawowych smaków (gorzki, słony, słodki, kwaśny). Izolowane zaburzenia smaku pojawiają się bardzo rzadko.

Najczęściej (85%) osłabienie lub zniesienie węchu jest wywołane przyczynami laryngologicznymi, taki jak zapalenie błony śluzowej nosa, czyli katar lub alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa czy zapalenie zatok przynosowych. Do rzadszych przyczyn laryngologicznych należą zmiany przerostowe błony śluzowej, guzy, polipy w górnych drogach oddechowych. Przy podejrzeniu takich zmian konieczne jest badanie laryngologiczne z badaniem endoskopowym i z wykonaniem testów przesiewowych w celu oceny węchu. Wykonuje się tomografię komputerową zatok przynosowych nosa, gdzie szczególnie ważna jest ocena stropu zatok sitowych.

Zaburzenia węchu i smaku mogą być wywołane przyczynami neurologicznymi, najczęściej jest to uraz czaszkowo-mózgowy o ciężkim przebiegu. Doświadczenie uczy, że brak powrotu powonienia do roku jest zły rokowniczo, węch nie powróci. W chorobach nazywanych neurodegeneracyjnymi, jak choroba Parkinsona i w chorobie Alzheimera mogą w przebiegu tych schorzeń, wśród innych znaczących objawów, występować zaburzenia w wykrywaniu i odróżnianiu zapachów. Konieczne jest zwrócenie uwagi, że częste choroby ogólnoustrojowe, jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy powodują także takie zaburzenia. Przyczyną zaburzeń węchu i smaku mogą być niektóre szeroko stosowane leki, np. w nadciśnieniu tętniczym (nifedypina, diltiazem, kaptopryl), niektóre leki przeciwpadaczkowe (fenytoina, karbamazepina), przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwreumatyczne. Zaburzenia węchu mogą być wywołane niedoborami witaminy A, witaminy z grupy B, czy niedoborem cynku. Starzenie się może spowodować zmniejszenie wrażliwości w ocenie nasilenia zapachu, identyfikowania i odróżnienia zapachów. Niestety u ponad 20% pacjentów nie udaje się stwierdzić przyczyny dolegliwości.

Dopiero znalezienie przyczyny zaburzeń węchu i smaku pozwala na wprowadzenie ewentualnego leczenia. Przy zmianach zapalnych w zatokach sitowych laryngolog może zastosować specjalne leczenie steroidami według specjalnego schematu. Przy braku poprawy i wskazaniach należy rozważyć możliwość zabiegu operacyjnego nosa i zatok obocznych nosa.

Data utworzenia: 13.02.2015
Co zrobić, aby przywrócić węch i smak?Oceń:
(3.77/5 z 13 ocen)

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?