Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jak i kiedy wprowadzać do diety dziecka sery, w tym sery pleśniowe?

dr hab. n. med. Andrea Horvath
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Sery są bardzo dobrym źródłem białka w diecie, a większość – z wyjątkiem najbardziej popularnego twarogu białego – także istotnym źródłem wapnia. Zawierają ponadto fosfor, cynk, a także witaminy A, B2 i B12.


Fot. Pixabay.com / Jill111

W zasadzie podawanie pełnego mleka (krowiego, koziego czy owczego) oraz jego przetworów jest zalecane po ukończeniu pierwszego roku życia. Jeżeli jednak rodzice czy opiekunowie chcą rozszerzać preferencje smakowe swojego dziecka wcześniej, dopuszczalne jest wprowadzanie do jego diety – jako przekąski, czyli urozmaicenia, a nie podstawy jadłospisu – serów podpuszczkowych o łagodnym smaku i małej zawartości soli (np. parmezan).

Natomiast sery otrzymywane z niepasteryzowanego mleka, sery pleśniowe z porostem pleśni (np. Brie, Camembert) czy przerostem pleśni (np. Roquefort, Gorgonzola) nie są zalecane u małych dzieci, a zwłaszcza do ukończenia 1. roku życia, ze względu na ryzyko zakażenia szkodliwymi bakteriami (np. Listeria). Ponadto sama obecność pleśni wiąże się z ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznych, czy nietolerancji pokarmowej.

Piśmiennictwo:

1. Kleinman R.E., Greer F.R. (Eds): American Academy of Pediatrics, Elk Grove Village, IL 2014: 143
2. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. www.mp.pl/pediatria/artykuly-wytyczne/wytyczne/
Data utworzenia: 21.06.2016
Jak i kiedy wprowadzać do diety dziecka sery, w tym sery pleśniowe?Oceń:
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?