Dlaczego warto ograniczać spożycie pełnotłustych produktów mlecznych?
Fot. pixabay.com
Mleko i produkty mleczne stanowią cenne źródło białka o dużej wartości biologicznej (wartość biologiczną białka pokarmowego mierzy się zawartością egzogennego aminokwasu, którego jest najmniej; zawartość tego właśnie aminokwasu decyduje o prawidłowej syntezie białka ustrojowego – przyp. red.) oraz wapnia. Są źródłem witamin z grupy B oraz A i D, a także magnezu, potasu i cynku. Zaleca się spożywanie 2 szklanek mleka lub jogurtu i kefiru, natomiast sery twarogowe i podpuszczkowe (żółte i pleśniowe) należy ograniczyć do około 30 g dziennie (1 plaster) ze względu na dużą zawartość tłuszczu w suchej masie.
Tłuszcze nasycone mają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego w codziennej diecie należy stosować produkty o obniżonej zawartości tłuszczu (mleko i przetwory mleczne półtłuste o zawartości 2% tłuszczu). Ograniczenie spożycia pełnotłustych produktów mlecznych stanowi element pierwotnej profilaktyki nadwagi oraz otyłości i dotyczy całej populacji Polski. Dopuszcza się okazjonalne spożycie mleka i przetworów mlecznych pełnotłustych, jeśli większość produktów w diecie dziecka stanowią produkty półtłuste. Należy przypomnieć, że śmietanka (zawartość tłuszczu 9–36%) oraz śmietana (zawartość tłuszczu 6–22%) są zaliczane do grupy tłuszczów spożywczych, a nie przetworów mlecznych, a ich spożycie podlega podobnym ograniczeniom jak spożycie innych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.