×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jakie oleje stosować w diecie dziecka?

dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Jakie oleje stosować w diecie dziecka? Których można użyć do smażenia?


Fot. istockphoto.com

W diecie dzieci powinny się znaleźć wszystkie tłuszcze roślinne (z ograniczeniem spożycia oleju palmowego i kokosowego). Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca stosowanie olejów roślinnych, jako źródła jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, sojowy) dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim z rodziny n-6 (omega-6). Olej rzepakowy i oliwa z oliwek są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto oleje roślinne dostarczają witaminę E, a w Polsce margaryny są obowiązkowo wzbogacane w witaminę A i D.

Do smażenia można stosować oleje, które są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Stabilny termicznie jest także olej z zarodków ryżu. Jego zaletą jest obojętny smak, a wadą wysoka cena. Sporadycznie do smażenia można stosować olej kokosowy (np. do smażenia pączków lub faworków na koniec karnawału). Olej ten zawiera około 92% kwasów tłuszczowych nasyconych (w tym 47% kwasu laurynowego i 26,5% kwasu mirystynowego). Z dostępnych danych wynika, że spożywanie oleju kokosowego zwiększa stężenie cholesterolu całkowitego i LDL.

Piśmiennictwo:

1. Codex Alimentarius FAO/WHO: Codex standard for named vegetable oils. Codex – Stan 210–1999, 2005; 1–13
2. https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy–-szkodzi-czy-pomaga-
3. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/5281116
02.11.2020

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.