Pytanie nadesłane do redakcji
Czy dziecko z alergią pokarmową, np. na miód naturalny może jeść miód sztuczny? Dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedziała
dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia Alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie
W przypadku uczulenia na miód naturalny można jeść „miód sztuczny”, chociaż poza ewentualnymi walorami smakowymi i dostarczaniem kalorii nie ma on żadnego korzystnego znaczenia dla organizmu ludzkiego.
Miód sztuczny jest wytworem człowieka, składa się z przetworzonej sacharozy (cukier z buraka cukrowego) lub syropu skrobiowego oraz z substancji zapachowych. 100 g sztucznego miodu dostarcza 300 kcal.
W niektórych państwach, np. w Rosji można kupić sztuczny miód arbuzowy, dyniowy, daktylowy, morelowy. Wymienione „miody” uzyskuje się z odpowiednio zagęszczonego soku z owoców.
W odróżnieniu od „sztucznych miodów” miód naturalny jest wytwarzany przez pszczoły i niektóre owady błonkoskrzydłe. Powstaje z przetworzenia nektaru kwiatowego roślin oraz niektórych wydzielin (miody spadziowe) znajdujących się na liściach drzew.
W zależności od składu miody naturalne dzielą się na miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe i mieszane.
Do głównych składników miodów naturalnych należą:
- węglowodany: glukoza ok. 34%, fruktoza ok. 39%, maltoza ok. 7,3%
- kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy
- olejki eteryczne pochodzące z nektaru (jest ich ok. 50)
- białka, głównie są to enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół, najważniejsze to: inwertaza, α-amylaza, β-amylaza, oksydaza glukozy
- mikroelementy: potas, fosfor, magnez, żelazo, mangan, kobalt, miedź
- witaminy: A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy
- ziarna pyłków roślin.
Podobnie jak w przypadku „miodu sztucznego” 100 g miodu naturalnego dostarcza 300 kcal.
Miody naturalne poza walorami smakowymi i dostarczaniem niektórych witamin i innych substancji odżywczych znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, m.in. w leczeniu infekcji dróg oddechowych.
Piśmiennictwo:
Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Alergenne działanie miodu pszczelego. Acta Agrobot. 2006, 5;263.Kędzia B., Hołderna-Kędzia E.: Miód. Skład i właściwości biologiczne. Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita SA, Warszawa 2008.
Kohlmünzer S.: Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji. Wydawnictwo Lekarskie PZWL,Warszawa 2003: 669.
Stojko A.: Leczenie produktami pszczelimi (apiterapia). [W:] Janicki K., Rewerski W. (red.): Medycyna naturalna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006: 105–113.