Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy miód uczula?

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy miód (np. podany z lipą) może uczulać?

Odpowiedziała

dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

Miód – niezależnie, czy podany z „herbatą” lipową, czy sam – może uczulać.

Na szczęście uczulenia występują bardzo rzadko i spotykane są głównie u osób uczulonych na alergeny powietrznopochodne (pyłki drzew, traw, chwastów oraz zarodniki grzybów mikroskopowych). Alergenowość miodu związana jest przede wszystkim z domieszką pyłków roślin, grzybów, części ciała pszczół.

Czynnikiem wywołującym objawy chorobowe może być także rozkruszek – szkodnik zaliczany do pajęczaków, którym może być zanieczyszczony miód.

Do miodów najbardziej uczulających należą miody spadziowe i wielokwiatowe. Objawy chorobowe związane z nadwrażliwością alergiczną najczęściej dotyczą przewodu pokarmowego, skóry, układu oddechowego. W bardzo rzadkich przypadkach mogą wystąpić ciężkie reakcje ogólnoustrojowe stanowiące zagrożenie życia.

Miód i produkty pochodne stosowane w kosmetologii mogą być przyczyną alergii kontaktowej.

Piśmiennictwo:

Gumowska I.: Pszczoły i ludzie. Wydawnictwo Watra, 1987
Kędzia B, Hołderna-Kędzia E.: Alergenne działanie miodu pszczelego. Acta Agrobot., 2006; 59 (1): 257–263
Rapiejko P., Zawisza E., Lipiec A. i wsp.: Food intolerance to honey. Allergy, 1993, 48 (16): 169
Stojko A.: Leczenie produktami pszczelimi (apiterapia). [W:] Medycyna naturalna. Janicki K., Rewerski W. (red.). Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 2001: 105–113

12.09.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak przebiega szybka ścieżka onkologiczna?
    Do skorzystania z szybkiej ścieżki (terapii) onkologicznej uprawnia karta Diagnostyki i Leczenia Onkologicznego (DiLO), zwana zieloną kartą. Założenie jest takie, że od wpisania pacjenta na listę oczekujących na konsultację specjalisty do postawienia diagnozy nie może minąć więcej niż 7 tygodni.
  • Specjaliści i skierowania
    Mój stan zdrowia się pogorszył, czy mogę się starać o przyjęcie przez specjalistę poza kolejnością? Czy można samodzielnie wybrać miejsce badań, na które skierowanie wydał lekarz specjalista?