Pytanie nadesłane do redakcji
Czy miód (np. podany z lipą) może uczulać?
Odpowiedziała
dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie
Miód – niezależnie, czy podany z „herbatą” lipową, czy sam – może uczulać.
Na szczęście uczulenia występują bardzo rzadko i spotykane są głównie u osób uczulonych na alergeny powietrznopochodne (pyłki drzew, traw, chwastów oraz zarodniki grzybów mikroskopowych). Alergenowość miodu związana jest przede wszystkim z domieszką pyłków roślin, grzybów, części ciała pszczół.
Czynnikiem wywołującym objawy chorobowe może być także rozkruszek – szkodnik zaliczany do pajęczaków, którym może być zanieczyszczony miód.
Do miodów najbardziej uczulających należą miody spadziowe i wielokwiatowe. Objawy chorobowe związane z nadwrażliwością alergiczną najczęściej dotyczą przewodu pokarmowego, skóry, układu oddechowego. W bardzo rzadkich przypadkach mogą wystąpić ciężkie reakcje ogólnoustrojowe stanowiące zagrożenie życia.
Miód i produkty pochodne stosowane w kosmetologii mogą być przyczyną alergii kontaktowej.
Piśmiennictwo:
Gumowska I.: Pszczoły i ludzie. Wydawnictwo Watra, 1987Kędzia B, Hołderna-Kędzia E.: Alergenne działanie miodu pszczelego. Acta Agrobot., 2006; 59 (1): 257–263
Rapiejko P., Zawisza E., Lipiec A. i wsp.: Food intolerance to honey. Allergy, 1993, 48 (16): 169
Stojko A.: Leczenie produktami pszczelimi (apiterapia). [W:] Medycyna naturalna. Janicki K., Rewerski W. (red.). Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 2001: 105–113