×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Zawarty w diecie cholesterol ani spożycie jaj nie zwiększają ryzyka udaru mózgu

Paweł Wernicki

Nawet u osób z genetyczną mutacją zaburzającą metabolizm cholesterolu umiarkowanie wysokie spożycie cholesterolu lub spożycie do jednego jajka dziennie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem udaru mózgu – informuje “American Journal of Clinical Nutrition”.


Fot. pixabay.com

Wcześniejsze badania dotyczące związku cholesterolu w diecie lub spożycia jaj z ryzykiem udaru dawały sprzeczne wyniki. W przypadku większości ludzi zawartość cholesterolu w diecie odgrywa bardzo małą rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu w surowicy. Jednak u nosicieli fenotypu apolipoproteiny E 4 (APOE4), który znacząco wpływa na metabolizm cholesterolu i sprzyja miażdżycy, wpływ cholesterolu w diecie na poziom cholesterolu w surowicy jest większy.

Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii wykazały, że ani umiarkowane spożycie cholesterolu, ani spożycie jajek nie zwiększają ryzyka udaru mózgu nawet w przypadku osób z dziedzicznie uwarunkowanym fenotypem APOE4, wyjątkowo rozpowszechnionym w fińskiej populacji (jego nosicielami jest około 1/3 Finów).

Naukowcy analizowali zwyczaje żywieniowe 1950 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat, u których wstępne badanie nie wykazało choroby układu krążenia. Dane dotyczące fenotypu APOE były dostępne dla 1 015 mężczyzn biorących udział w badaniu. Spośród nich 32 proc. było znanymi nosicielami APOE4.

W ciągu 21 lat obserwacji u 217 mężczyzn stwierdzono udar. Badanie wykazało, że ani cholesterol dietetyczny, ani spożycie jaj nie były związane z ryzykiem udaru - nawet u nosicieli APOE4.

Odkrycie sugeruje, że umiarkowane spożycie cholesterolu lub dzienne spożycie jaj nie są związane z ryzykiem udaru, nawet u osób genetycznie predysponowanych do większego wpływu cholesterolu w diecie na poziom cholesterolu w surowicy.

Czytaj więcej na temat cholesterolu w jajkach:

W spożywającej najwięcej cholesterolu grupie kontrolnej uczestnicy badania spożywali średnie 520 mg dzienne i średnio jedno jajo dziennie, co oznacza, że wyników nie można uogólnić poza te poziomy. Jedno jajko zawiera około 200 mg cholesterolu.

W opisywanym badaniu około jedna czwarta całkowitego spożycia cholesterolu w diecie pochodziła z jaj. Jak podkreślają autorzy, możliwość uogólnień na podstawie badania osłabia fakt, że badana populacja nie miała wcześniej istniejącej choroby sercowo-naczyniowej, a wielkość populacji była stosunkowo mała. Dlatego wyniki należy zweryfikować zarówno w większej kohorcie, jak i u osób z istniejącą wcześniej chorobą układu krążenia, którym obecnie zaleca się ograniczenie spożycia cholesterolu i jaj.

23.05.2019
Zobacz także
  • Wiedza o udarach mózgu jest wciąż niewystarczająca
  • Jak zmniejszyć stężenie triglicerydów we krwi?
  • Dieta w hipercholesterolemii
  • Lipidogram
  • Orzechy i rośliny strączkowe a ryzyko zawału serca, udaru mózgu i cukrzycy
  • Udar mózgu
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Dieta w osteoporozie
  • Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych
  • Miażdżyca
  • Jakie mogą być konsekwencje niskiego cholesterolu?
  • Jestem szczupła, a mimo to mam podwyższony poziom cholesterolu - dlaczego?
  • Hipercholesterolemia
  • W jakiej poradni powinna się leczyć osoba z hipercholesterolemią?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta