Nawet u osób z genetyczną mutacją zaburzającą metabolizm cholesterolu umiarkowanie wysokie spożycie cholesterolu lub spożycie do jednego jajka dziennie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem udaru mózgu – informuje “American Journal of Clinical Nutrition”.
Fot. pixabay.com
Wcześniejsze badania dotyczące związku cholesterolu w diecie lub spożycia jaj z ryzykiem udaru dawały sprzeczne wyniki. W przypadku większości ludzi zawartość cholesterolu w diecie odgrywa bardzo małą rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu w surowicy. Jednak u nosicieli fenotypu apolipoproteiny E 4 (APOE4), który znacząco wpływa na metabolizm cholesterolu i sprzyja miażdżycy, wpływ cholesterolu w diecie na poziom cholesterolu w surowicy jest większy.
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii wykazały, że ani umiarkowane spożycie cholesterolu, ani spożycie jajek nie zwiększają ryzyka udaru mózgu nawet w przypadku osób z dziedzicznie uwarunkowanym fenotypem APOE4, wyjątkowo rozpowszechnionym w fińskiej populacji (jego nosicielami jest około 1/3 Finów).
Naukowcy analizowali zwyczaje żywieniowe 1950 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat, u których wstępne badanie nie wykazało choroby układu krążenia. Dane dotyczące fenotypu APOE były dostępne dla 1 015 mężczyzn biorących udział w badaniu. Spośród nich 32 proc. było znanymi nosicielami APOE4.
W ciągu 21 lat obserwacji u 217 mężczyzn stwierdzono udar. Badanie wykazało, że ani cholesterol dietetyczny, ani spożycie jaj nie były związane z ryzykiem udaru - nawet u nosicieli APOE4.
Odkrycie sugeruje, że umiarkowane spożycie cholesterolu lub dzienne spożycie jaj nie są związane z ryzykiem udaru, nawet u osób genetycznie predysponowanych do większego wpływu cholesterolu w diecie na poziom cholesterolu w surowicy.
Czytaj więcej na temat cholesterolu w jajkach:
- Jeść jajka, czy nie jeść...
- Jajko – wartości odżywcze, czy jajko podwyższa cholesterol?
- Cholesterol z jajek - nie taki straszny
W spożywającej najwięcej cholesterolu grupie kontrolnej uczestnicy badania spożywali średnie 520 mg dzienne i średnio jedno jajo dziennie, co oznacza, że wyników nie można uogólnić poza te poziomy. Jedno jajko zawiera około 200 mg cholesterolu.
W opisywanym badaniu około jedna czwarta całkowitego spożycia cholesterolu w diecie pochodziła z jaj. Jak podkreślają autorzy, możliwość uogólnień na podstawie badania osłabia fakt, że badana populacja nie miała wcześniej istniejącej choroby sercowo-naczyniowej, a wielkość populacji była stosunkowo mała. Dlatego wyniki należy zweryfikować zarówno w większej kohorcie, jak i u osób z istniejącą wcześniej chorobą układu krążenia, którym obecnie zaleca się ograniczenie spożycia cholesterolu i jaj.