Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Uczulenie na jad trzmiela

Prof. dr hab. med. Edward Rudzki
Alergeny, Medycyna Praktyczna, Kraków 2009
Uczulenie na jad trzmiela
Fot.: sxc.hu

Trzmiele (rodzaj Bombus) - podrodzina Bombinae - wraz z pszczołami należą do rodziny Apidae, a wraz z osami (Vespidae) i mrówkami (Formicidae) należą do rzędu owadów błonkoskrzydłych. Są jednak dużo mniej agresywne od pozostałych i dlatego znacznie rzadziej uczulają.

Ostatnio jednak ta nadwrażliwość staje się coraz częstsza. Trzmiele wykorzystuje się do zapylania warzyw (szczególnie pomidorów), wówczas pracownicy szklarni mają z nimi codzienny kontakt i są często żądleni przez te w normalnych warunkach mało napastliwe owady. Dotąd Bombinae uchodziły za tych przedstawicieli błonkoskrzydłych, które nigdy nie powodowały zgonu, gdyż są mało agresywne. Poza tym wiadomo, że w jadzie wydzielanym w czasie jednego użądlenia znajduje się mniej białka, niż to wykryto u pszczoły (10 g w przypadku Bombus impatiens, 31 g w przypadku Bombus pennsylvanicus, a 59 g w przypadku Apis mellifera [pszczoły]). W związku z wykorzystywaniem trzmieli w ogrodnictwie zgony z powodu użądlenia przez te owady stały się bardziej prawdopodobne. Zapylanie uprawianych warzyw za pomocą owadów wprowadzono w Holandii, a wkrótce potem w Belgii, i teraz metoda ta zdobywa zwolenników w innych krajach Unii Europejskiej.

U osób nadwrażliwych obserwuje się głównie niekiedy silnie, częściej średnio i słabo nasilone objawy wstrząsu anafilaktycznego albo duże odczyny miejscowe w postaci obrzęku tkanki podskórnej. Rzadziej spostrzega się objawy ze strony przewodu pokarmowego, napady astmy lub wysiewy pokrzywki. Próby skórne i RAST wykonuje się rzadko (antygeny trzmiela należą do trudno dostępnych), ale wyniki tych badań często są dodatnie. Najlepiej zbadanym alergenem jest Bomb p 1. Jest to występująca w jadzie Bombus pennsylvanicus fosfolipaza o masie cząsteczkowej 16 kDa. Poza tym jad tego gatunku zawiera jeszcze inny uczulający enzym - słabiej zbadaną proteazę.

Zobacz także: Wstrząs anafilaktyczny, Napady astmy, Pokrzywka.

Ponieważ zmiana zawodu przez osoby uczulone często bywa trudna, opracowano metody odczulania na jad trzmiela. Liczba leczonych w ten sposób jest na razie mała, ale skuteczność tej metody sięga 100%. Proponowano odczulanie przez 12 tygodni; w pierwszej podskórnej iniekcji stosowano 0,00001 g jadu, a w ostatniej - 100 g. Następnie dawkę tę podawano co 4 tygodnie przez 9 miesięcy. Nie jest to jednak postępowanie powszechnie akceptowane. Niekiedy dobre wyniki otrzymuje się, odczulając chorego jadem pszczoły (trzmiele i pszczoły należą do jednej rodziny - Apidae). Praktyczne znaczenie odczulania na jad trzmieli będzie zależeć od tego, na ile powszechne stanie się w krajach rozwiniętych zapylanie warzyw z wykorzystaniem tych owadów.

Zobacz: Immunoterapia alergenowa (odczulanie).

Data utworzenia: 20.05.2011
Uczulenie na jad trzmielaOceń:
(3.50/5 z 2 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?