×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Pyłek oliwki

Prof. dr hab. med. Edward Rudzki
Alergeny, Medycyna Praktyczna, Kraków 2009
Pyłek oliwki
Fot. SXC.hu

Oliwka europejska (Olea europaea) należąca do rodziny oliwkowatych (Oleaceae) jest długo żyjącym drzewem, z którego otrzymuje się oliwę, owoce i drewno od ponad 5000 lat.

Hodowano ją początkowo wyłącznie w krajach basenu Morza Śródziemnego, skąd została przeniesiona do USA (głównie Kalifornii), Ameryki Łacińskiej, Australii, Japonii i Afryki Południowej. W wielu innych krajach oliwka jest hodowana jako drzewo ozdobne.

Kiedy pyli oliwka?

Pylenie tego drzewa w krajach śródziemnomorskich występuje głównie wiosną. W Hiszpanii okres pylenia trwa od połowy kwietnia do końca czerwca, w Grecji – od początku kwietnia do początku czerwca.

Ziarna pyłku są niewielkie, przeciętna średnica wynosi 17—21 µm. Stężenie pyłków w  atmosferze jest różne i zależy od liczby hodowanych drzew w danym rejonie. W Hiszpanii w okolicach Madrytu wynosi ono zwykle 100—200 ziaren w metrze sześciennym powietrza, natomiast w okolicach bardzo intensywnej uprawy oliwki (Kordoba w Andaluzji) może sięgać 4000, a nawet 5000 ziaren/m3.

Wyrażano przypuszczenie, że osoby mieszkające w okolicach, gdzie hoduje się więcej drzew oliwki (w przeciwieństwie do chorych przebywających w miejscowościach, gdzie tych drzew jest mniej), są uczulone na znacznie większą liczbę alergenów obecnych w pyłku oliwki i częściej występują u nich odczyny krzyżowe. Należy pamiętać, że nawet mieszkańcy tych samych okolic uczulają się na inną liczbę białek (jest ich 20) i dlatego mogą źle znosić inne rośliny i być niejednakowo podatni na immunoterapię tym samym wyciągiem pyłku.

Objawy uczulenia na pyłek oliwki

Uczulenie na pyłek oliwki najczęściej powoduje pyłkowicę (pollinosis) pod postacią sezonowego nieżytu nosa, astmy czy zapalenia spojówek.

Dodatnie próby punktowe z pyłkiem oliwki u osób bez chorób alergicznych w wywiadach zdarzają się bardzo rzadko.

12.11.2012

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.