Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Francuski paradoks

Dr hab. med. Małgorzata Malczewska-Malec, mgr Dominika Wnęk
Francuski paradoks
Fot. pixabay.com

Zachorowalność Francuzów na miażdżycę jest znacznie mniejsza w porównaniu z innymi krajami Europy Zachodniej – dlaczego?

Zjawisko noszące nazwę „francuskiego paradoksu” jest dobrym przykładem na ochronne kompleksowe działanie polifenoli.

Związki polifenolowe

Do najaktywniejszych związków przeciwutleniających (zobacz: Przeciwutleniacze i witaminy przeciwutleniające w prewencji chorób układu krążenia) należą związki polifenolowe.

Zapamiętaj

Związki polifenolowe znajdują się one w zielonej i czarnej herbacie, w kakao, w czerwonym winie.

Populacja francuska, w porównaniu z krajami Europy Zachodniej, spożywa znacznie większe ilości tłuszczów zwierzęcych przy jednoczesnym dużym spożyciu wina czerwonego. Mimo to zachorowalność Francuzów na miażdżycę jest znacznie mniejsza.

Według badań epidemiologicznych umiarkowane picie alkoholu zmniejsza śmiertelność z powodu choroby wieńcowej serca. Najkorzystniejsze działanie pod tym względem wykazuje właśnie czerwone wino.

(Zobacz: Czy osoby z chorobą wieńcową mogą pić alkohol?)

21.03.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?