Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta niskowęglowodanowa może mieć związek z zaburzeniami rytmu serca

Paweł Wernicki

Modne diety niskowęglowodanowe mogą mieć związek z migotaniem przedsionków - ogłoszono podczas 68. dorocznej sesji naukowej American College of Cardiology w Nowym Orleanie.


Fot. pixabay.com

Autorzy przeanalizowali dane medyczne niemal 14 tys. osób obejmujące ponad 20 lat i pochodzące z badania Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). To pierwsza tak duża praca dotycząca związku migotania przedsionków (AFib) ze spożyciem węglowodanów.

Okazało się, że osoby, które czerpią niewielką część dziennego zapotrzebowania na kalorie z węglowodanów (na przykład ziaren zbóż owoców i warzyw bogatych w skrobię) są znacznie bardziej narażone na migotanie przedsionków. Zjawisko to zachodzi bez względu na typ białka lub tłuszczu stosowanego do zastąpienia węglowodanów. Uczestników podzielono na trzy grupy reprezentujące niską, średnią i wysoką zawartość węglowodanów (odpowiednio mniej niż 44,8 proc. dziennej ilości kalorii, 44,8 do 52,4 proc. kalorii i więcej niż 52,4 proc. kalorii).

Uczestnicy zgłaszający niskie spożycie węglowodanów byli o 18 proc. bardziej narażeni na rozwój migotania przedsionków niż osoby z umiarkowanym spożyciem węglowodanów – a także o 16 proc. bardziej niż ci z wysokim spożyciem węglowodanów.

Autorzy wskazują, że osoby na diecie niskowęglowodanowej jedzą mniej warzyw, owoców i zbóż – pokarmów, które łagodzą stan zapalny, mający związek z migotaniem przedsionków. Innym możliwym wyjaśnieniem jest to, że spożywanie większej ilości białka i tłuszczu zamiast węglowodanów może prowadzić do stresu oksydacyjnego, który jest również związany z migotania przedsionków. Wreszcie, efekt mógłby być związane ze zwiększonym ryzykiem innych chorób układu krążenia.

Odkrycia stanowią uzupełnienie wcześniejszych badań, z których niektóre wiążą zarówno niską, jak i wysoką zawartość węglowodanów w diecie ze zwiększonym ryzykiem zgonu.

Ograniczenie spożycia węglowodanów stało się w ostatnich latach popularną strategią odchudzania. Chociaż istnieje wiele różnych diet o niskiej zawartości węglowodanów w tym ketogeniczna, paleo i dieta Atkinsa, większość z nich kładzie nacisk na spożycie białek, przy jednoczesnym ograniczeniu cukrów prostych, zbóż, owoców i warzyw zawierających skrobię.

„Długoterminowy efekt ograniczenia węglowodanów nadal budzi kontrowersje, zwłaszcza jeśli chodzi o wpływ na choroby układu krążenia” - powiedział główny autor badań, dr Xiaodong Zhuang, kardiolog związany z Uniwersytetem Sun Yat-Sena w Guangzhou (Chiny). „Biorąc pod uwagę potencjalny wpływ na zaburzenia rytmu serca, nasze badania sugerują, że ta popularna metoda kontroli wagi powinna być zalecana ostrożnie” - dodał.

Jak zaznaczył Zhuang, aby udowodnić związek przyczynowo-skutkowy, potrzebne byłoby randomizowane badanie kontrolowane

Migotanie przedsionków to jedno z najczęstszych długotrwałych zaburzeń rytmu serca. Ryzyko jego pojawienia się wzrasta z wiekiem. Chory często odczuwa je jako nieregularne kołatanie, ale może zauważać tylko zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy czy duszność. Bywa rozpoznawane przypadkiem podczas rutynowych badań.

Osoby z migotaniem przedsionków są pięć razy bardziej narażone na udar mózgu niż bez tego schorzenia. Może ono również prowadzić do niewydolności serca.

07.03.2019

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?