W kwietniu 2021 roku w „Circulation” ukazała się analiza danych 108 735 uczestników 2 dużych badań epidemiologicznych. Do badania włączono wyłącznie osoby, u których na początku obserwacji nie stwierdzono cukrzycy, nowotworów ani chorób układu sercowo-naczyniowego. W ciągu 30 lat w grupie tej odnotowano 33 898 zgonów.
Fot. edsoncowboy/ pixabay.com
W powyższej analizie wykazano, że spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie w porównaniu ze spożywaniem 2 porcji wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zgonu:
- z jakiejkolwiek przyczyny o 13%,
- z przyczyn sercowo-naczyniowych o 12%,
- z powodu nowotworów o 10%,
- z powodu chorób układu oddechowego o 35%.
Jednocześnie wykazano, że najmniejszym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny są obciążone osoby spożywające 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie. Spożycie ziemniaków oraz soków owocowych nie wpływało na ryzyko zgonu.