Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Odżywki dla sportowców

Pytanie nadesłane do redakcji

Odżywki dla sportowców. Witam, ostatnio znalazłam u mojego 16-letniego brata opakowania i butelki po jakichś odżywkach (gainer 737). Wypił tego 15 litrów i zjadł 2 kg w proszku. Ma wątłą budowę ciała, nie ćwiczy w ogóle, jakie mogą być ewentualne skutki uboczne?

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Wymieniony przez Panią preparat zawiera zestaw aminokwasów i witamin. Nie pisze Pani w jakich dawkach dziennie pani brat przyjmuje ten preparat dlatego trudno ocenić czy przyjmowane dawki powodują nadmiar któregoś ze składników. Nadmiar białka w diecie, który czasami się zdarza przy długotrwałym stosowaniu preparatów dla sportowców na własną rękę w nieodpowiednich dawkach, bez kontroli lekarza czy trenera może sprzyjać hiperkalynurii (zwiększa ryzyko osteoporozy), kwasicy oraz zwiększa ryzyko kamieni nerkowych.

Zapotrzebowanie na białko u sportowców jest większe niż u osób nieaktywnych fizycznie. Jednak sportowcy zazwyczaj dostarczają organizmowi odpowiednie ilości białka ze względu na zwiększoną podaż energii ogółem. Jeśli spożycie energii u osoby uprawiającej sport jest wystarczające nie ma na ogół potrzeby podaży dodatkowej ilości białka, gdyż i tak będzie ona większa (w przeliczeniu na kg mc.) niż w przeciętnej diecie. Sportowcom zaleca się podaż białka 1,2-1,4 g/kg mc./dzień w dyscyplinach wytrzymałościowych i 1,2-1,7 g/kg mc./dzień w dyscyplinach siłowych i w bardzo intensywnych wysiłkach typu wieloetapowy wyścig kolarski. W niektórych sportach, np. ciężarowcy i kulturyści stosują diety o wyższych ilościach białka w celu rozwoju tkanki mięśniowej. W sportach siłowych i szybkościowych okresowo podaje się do 2,4 g/kg mc./dzień. Na ogół jednak większość autorów uważa, iż u sportowców nie ma potrzeby przekraczać wartości 2 g białka/kg mc.

Pisze Pani, że Pani brat nie uprawia żadnych sportów i jest szczupły. Jeśli chciałby uzyskać i utrzymać bardziej umięśnioną sylwetkę, należy popracować nad masą mięśniową. Żadne suplementy diety nie zbudują pożądanej sylwetki bez intensywnych ćwiczeń. W Pani brata przypadku, poleciłabym indywidualnie ustawione ćwiczenia, np. na siłowni pod kierunkiem trenera, w celu rozwinięcia tkanki mięśniowej i w ten sposób ukształtowaniu sylwetki. Regularne ćwiczenia odpowiednio dobrane przyczynią się do przyrostu masy mięśniowej, a tym samym do przyrostu masy ciała.

Przy wzmożonym wysiłku organizm powinien przyjmować więcej kalorii, a co za tym idzie węglowodanów i białka. Ważne, aby organizm otrzymywał ilość energii pokrywającą wydatki energetyczne. Mężczyzna o małej lub średniej aktywności fizycznej w tym wieku powinien przyjmować dziennie ok. 3000-3500 kcal. W przypadku chęci nabrania masy mięśniowej równocześnie z intensywnym treningiem (siłownia, basen) wartość energetyczna diety może być większa, po indywidualnym ustaleniu. Odpowiednią podaż białka w diecie zapewnią białka jaj, ryby, drób i, rzadziej, chude mięso czerwone, a także przetwory mleczne.

Piśmiennictwo:

ACSM, ADA, and Dietitians of Canada. (2000) Nutrition and athletic performance for adults. Medicine and Science in Sports & Exercise 12, 1543-1556. Wolfe R.: Protein suplements and exercise. Am. J. Clin. Nutr. 2000, 72 (suppl), 551S-7S
ADA Reports, Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada and the American College of Sports Medicine: Nutrition and athletic performance., J. Am. Diet. Assoc. 2000; 100: 1543-1556

06.06.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?