×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Normy zawartości tłuszczu w organizmie

Pytanie nadesłane do redakcji

Do jakiego najniższego poziomu tłuszczu można dojść i jakie są konsekwencje zbyt małej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie? Czy jeżeli mam 10% tłuszczu (pływam i gram w piłkę), jego poziom ulegnie jeszcze zmniejszeniu? Nie stosuję żadnej diety. Mam 22 lata.

Odpowiedział

dr hab. med. Ernest Kuchar
specjalista medycyny sportowej
Poradnia Medycyny Sportowej we Wrocławiu

Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie waha się w szerokich granicach w zależności od płci, wieku, predyspozycji genetycznych, diety oraz aktywności fizycznej. Tłuszcz w organizmie pełni rolę zapasów energetycznych. Najczęstszą przyczyną zbyt małej zawartości tłuszczu w organizmie jest niedożywienie, co w Polsce zdarza się bardzo rzadko. Innymi możliwymi przyczynami są zaburzenia wchłaniania lub trawienia. Mężczyźni mają mniej tłuszczu niż kobiety.

U kobiet zbyt małe zapasy tłuszczu (zwykle <13%) powodują zanik miesiączkowania, co jest zjawiskiem fizjologicznym, które wynika z adaptacji do niedoborów kalorycznych. Zbyt niski poziom tłuszczu u mężczyzn nie jest problemem zdrowotnym. W mojej opinii, jeżeli nie ma Pan/Pani dolegliwości i czuje się ogólnie dobrze, to nie ma powodów do niepokoju. W praktyce przy współczesnej diecie znacznie częstszym problemem jest nadmiar tkanki tłuszczowej, zwłaszcza niekorzystnie zlokalizowanej w obrębie jamy brzusznej (patrz: „TOFI - fat inside, thin outside”).

Zwracam uwagę, że pomiar tkanki tłuszczowej, którego zwykle dokonujemy metodą impedancji może być obarczony sporym błędem. Wynik zależy też od użytego przyrządu, a różnice między pomiarami różnymi aparatami sięgają 10 punktów procentowych (!), dlatego pomiary, zwłaszcza wykonane „domowym sprzętem” trzeba traktować z dużą ostrożnością.

Tabela. Normy zawartości tłuszczu w organizmie
Opis/rodzaj Kobiety Mężczyźni
Podstawowy tłuszcz 10-13% 2-5%
Sportowiec 14-20% 6-13%
Dobra kondycja 21-24% 14-17%
Średnia kondycja 25-31% 18-24%
Otyły 32%+ 25%+
Źródło: Wikipedia, zmodyfikowane

27.10.2014
Zobacz także
  • Prawidłowa masa ciała
Wybrane treści dla Ciebie
  • Dieta w chorobie wrzodowej
  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów
  • Dieta w łuszczycy
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Dieta bezglutenowa
  • Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Rola błonnika pokarmowego w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta