Pytanie nadesłane do redakcji
Jestem na diecie odchudzającej (zdrowe jedzenie + bieganie). Mam pytanie odnośnie do śniadań. Do godziny 12-13 mam wielki apetyt i często zaraz po śniadaniu (zazwyczaj płatki owsiane i mleko) robię sobie drugie śniadanie. Tylko zazwyczaj jest to np. kanapka z nutellą, tłusty ser, czasami jem czekoladę (czyli to, co w ciągu dnia mam zakazane). Jak to wpływa na moje odchudzanie? Czy te kalorie z porannej czekolady zostaną spalone czy się odkładają?

Fot. photopin.com
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Prawidłowy sposób odchudzania to połączenie odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
Dieta powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia i uwzględniać energetyczność dopasowaną do indywidualnej podstawowej przemiany materii i trybu życia. W zdrowej diecie, a zwłaszcza w diecie „odchudzającej”, zaleca się eliminację cukrów prostych w postaci słodyczy, cukru czy słodkich napojów oraz nadmiernych ilości tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych w postaci tłustych mięs i jego przetworów oraz tłustych produktów mlecznych.
Dlatego jeśli chciałaby Pani osiągnąć dobre efekty odchudzające powinna Pani wykluczyć te produkty z diety i z powodzeniem zastąpić bardziej wartościowymi, np. warzywami, owocami itd. W diecie redukującej ważne są nie tylko kalorie, ale wartość odżywcza diety, czyli dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości białek, tłuszczów, węglowodanów, błonnika oraz witamin i minerałów. Ponadto źródła pustych kalorii będą utrudniały osiąganie zamierzonych efektów diety odchudzającej. Dla przykładu - kanapka z nutellą to ok. 250 kcal, czyli wartość energetyczna, którą „spalimy”, biegając około 20-25 minut.
Prawidłowo skomponowana dieta niskoenergetyczna powinna dostarczać 4-5 posiłków dziennie z przerwami 3-4-godzinnymi. Jeśli jest Pani zbyt szybko głodna po śniadaniu, sugerowałabym zmodyfikować jego skład, np. poprzez dodanie otrąb, które zwiększą ilość błonnika, dającego uczucie sytości. Proszę wybierać również płatki owsiane górskie, będą one bardziej sycące niż np. błyskawiczne. Ponadto do owsianki można dodać świeże lub suszone owoce i/lub bakalie.
Oto przykład śniadaniowej owsianki:
Musli figowo-migdałowe z pomarańczą
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka otrąb owsianych
- ¼ szklanki wody
- 3 sztuki suszonych fig
- ½ małej pomarańczy
- łyżka płatków migdałowych
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki cynamonu.
Płatki owsiane zalać wodą i pozostawić na 10 minut, żeby spęczniały, tymczasem pokroić figi i pomarańczę w bardzo małą kostkę i dodać do płatków, a następnie domieszać jogurt, całość posypać płatkami migdałów i oprószyć cynamonem.