×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Uczucie silnego głodu – jak go unikać?

Pytanie nadesłane do redakcji

Uczucie silnego głodu - jak go unikać? Jak zapanować nad atakami wilczego głodu po powrocie z pracy w późnych godzinach popołudniowych?

Odpowiedziała

mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Zakład Profilaktyki Chorób
Żywieniowozależnych z Poradnią Metabolicznych

Najlepszą metodą uniknięcia uczucia silnego głodu jest niedopuszczanie do niego, czyli takie planowanie swoich posiłków, aby być zawsze jeden krok przed głodem. Pomaga w tym regularne spożywanie posiłków, unikanie zbyt długich przerw między posiłkami. W tabeli 1. można zobaczyć, jaki jest zalecany rozkład kalorii na poszczególne posiłki w diecie na 1500 kcal. Nie oznacza to, że musimy w każdym posiłku liczyć kalorie, ale tabelka ta pokazuje nam proporcje w kaloryczności poszczególnych posiłków.

Dzień należy rozpocząć śniadaniem, a kończyć lekką, wczesną kolacją. Po kolacji warto wyjść na długi, intensywny spacer. Pomiędzy trzema głównymi posiłkami zaleca się zjedzenie jakiejś przekąski (można nazwać to śniadaniem drugim lub podwieczorkiem), która zabezpieczy przed uczuciem silnego głodu przed następnym posiłkiem.

Dlatego przed wyjściem z pracy warto coś zjeść, tak aby nie wracać bardzo głodnym do domu. Dodatkowym sposobem zabezpieczenia się przed głodem jest także rezygnacja z produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG), np. rezygnacja ze słodyczy, po jakimś bowiem czasie po zjedzeniu takiego produktu, może się obniżyć stężenie cukru we krwi i wywołać uczucie "wilczego głodu".

Tabela 1. Zalecany rozkład kalorii na poszczególne posiłki w diecie i 1500 kcal
Posiłek Dieta 1500 kcal
Śniadanie I 375-450 kcal
Śniadanie II 75-150 kcal
Obiad 450-525 kcal
Podwieczorek 75-150 kcal
Kolacja 225-300 kcal

Piśmiennictwo:

Cichocka A.: Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Wyd. Medyk Sp. z o.o. Warszawa 2010
Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. (red.): Otyłość. Zapobieganie i leczenie. Seria Instytut Żywności i Żywienia zaleca. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2006
Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.

14.06.2012
Inne pytania
  • Normy zawartości tłuszczu w organizmie
  • Czy to prawda, że weganie i wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory?
  • Jak się sprawdza otyłość brzuszną?
  • Oczyszczanie jelit
  • Śniadanie na diecie – co jeść, by nie być głodnym?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta