Pytanie nadesłane do redakcji
Dlaczego mimo trzymania diety i uprawiania jazdy na rowerze moja waga stoi w miejscu. Co robię nie tak? Nie używam tłuszczów, nie jem pieczywa i ziemniaków. Jestem nieco zawiedziona i dodam, że nie prowadzę siedzącego trybu życia.
Odpowiedziała
mgr Aleksandra Cichocka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Zakład Profilaktyki Chorób
Żywieniowozależnych z Poradnią Metabolicznych
Jeżeli pomimo dużej aktywności fizycznej, nieużywania tłuszczów, niespożywania pieczywa ani ziemniaków nie następuje zmniejszenie masy ciała, to warto wybrać się na wizytę do dietetyka i lekarza.
W kuracji odchudzającej przede wszystkim należy ustalić, czy aktualna masa ciała jest prawidłowa (być może u Pani/Pana masa ciała jest prawidłowa i nie ma potrzeby chudnięcia), czy występuje nadwaga/otyłość lub zbyt mała masa ciała, następnie jeśli występuje nadwaga/otyłość, należy ustalić zalecane zmniejszenie masy ciała (o ile kg) i tempo, w jakim zaleca się to zmniejszanie.
Następnie dietetyk ustala kaloryczność diety odchudzającej, na ogół diety odchudzające zawierają 1200-1500 kcal.
Dietetyk ustali ile poszczególnych produktów należy spożywać w ciągu dnia, poda, które produkty należy preferować, a których unikać. Dietetyk przeprowadzając wywiad żywieniowy z Panią/Panem, pomoże znaleźć ewentualne błędy żywieniowe w Pani/Pana diecie i pomoże je skorygować.
Jedną z przyczyn braku efektu chudnięcia może być spożywanie słodyczy, dużej ilości cukru, miodu, tłustych wędlin i tłustego mięsa, dużo serów żółtych lub pleśniowych, tłustego mleka, tłustego jogurtu, częste używanie śmietany. Przyczyn braku efektu chudnięcia może być wiele, np. może to wynikać z choroby, dlatego wskazana jest również wizyta u lekarza.
Piśmiennictwo:
Cichocka A.: Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2. Wyd. Medyk Sp. z o.o. Warszawa 2010Jarosz M., Kłosiewicz-Latoszek L. (red.): Otyłość. Zapobieganie i leczenie. Seria Instytut Żywności i Żywienia zaleca. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2006
Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.