×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy to prawda, że weganie i wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory?

mgr Jakub Sobiecki
epidemiolog żywienia, dietetyk, Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London, Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie


Fot. pixabay.com

Przy tak zadanym pytaniu niezbędne jest przede wszystkim zdefiniowanie grupy porównawczej dla wegetarian i wegan. Wegetarianie w krajach zachodnich charakteryzują się bardziej prozdrowotnym stylem życia niż populacja ogólna. Nie będzie zatem zaskoczeniem informacja, że standaryzowane do wieku współczynniki umieralności na nowotwory są wśród nich niższe niż w populacji ogólnej, jednak niewiele mówi to o wpływie samej diety na ryzyko tej grupy chorób.

Ze względu na brak praktycznych możliwości przeprowadzenia badań klinicznych z randomizacją nad wpływem diety wegetariańskiej na prewencję pierwotną nowotworów najlepszym dostępnym źródłem wiedzy na temat jej efektów w tym zakresie są prospektywne badania kohortowe. Stosuje się w nich celowy dobór grup kontrolnych (osób spożywających mięso) o postawach prozdrowotnych dla zminimalizowania między grupami żywieniowymi wpływu czynników zakłócających, takich jak różnice związane z paleniem tytoniu, spożyciem alkoholu, aktywnością fizyczną lub statusem socjoekonomicznym. Dodatkowo wyniki są korygowane o ewentualne utrzymujące się różnice w tych i innych istotnych parametrach.

Najnowsza metaanaliza dotycząca wpływu diet wegetariańskich na ryzyko niezakaźnych chorób przewlekłych sugeruje, że ich stosowanie może zmniejszać ryzyko względne (w porównaniu z dietami niewegetariańskimi) zapadalności na nowotwory ogółem o 8%, a w przypadku diety wegańskiej o 15%. W związku z brakiem spójności wyników między badaniami, a często również małą liczbą zachorowań na poszczególne rodzaje nowotworów w dotychczas przeprowadzonych badaniach, nie jest jasne, których konkretnie chorób nowotworowych miałoby dotyczyć zmniejszenie ryzyka w przypadku wegetarian.

Piśmiennictwo:

  1. Bedford J.L., Barr S.I.: Diets and selected lifestyle practices of self defined adult vegetarians from a population based sample suggest they are more ‘health conscious’. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., 2005; 2 (1): 4 Gilsing A.M., Weijenberg M.P., Goldbohm R.A. i wsp.: The Netherlands Cohort Study Meat Investigation Cohort; a population based cohort over represented with vegetarians, pescetarians and low meat consumers. Nutr. J., 2013; 12: 156
  2. Key T.J., Appleby P.N., Spencer E.A. i wsp.: Mortality in British vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC Oxford). Am. J. Clin. Nutr., 2009; 89 (5): 1613S–1619S
  3. Dinu M., Abbate R., Gensini G.F. i wsp.: Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta analysis of observational studies. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2016

26.02.2021
Zobacz także
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta