×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy to prawda, że weganie i wegetarianie rzadziej chorują na nowotwory?

mgr Jakub Sobiecki
epidemiolog żywienia, dietetyk, Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London, Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie


Fot. pixabay.com

Przy tak zadanym pytaniu niezbędne jest przede wszystkim zdefiniowanie grupy porównawczej dla wegetarian i wegan. Wegetarianie w krajach zachodnich charakteryzują się bardziej prozdrowotnym stylem życia niż populacja ogólna. Nie będzie zatem zaskoczeniem informacja, że standaryzowane do wieku współczynniki umieralności na nowotwory są wśród nich niższe niż w populacji ogólnej, jednak niewiele mówi to o wpływie samej diety na ryzyko tej grupy chorób.

Ze względu na brak praktycznych możliwości przeprowadzenia badań klinicznych z randomizacją nad wpływem diety wegetariańskiej na prewencję pierwotną nowotworów najlepszym dostępnym źródłem wiedzy na temat jej efektów w tym zakresie są prospektywne badania kohortowe. Stosuje się w nich celowy dobór grup kontrolnych (osób spożywających mięso) o postawach prozdrowotnych dla zminimalizowania między grupami żywieniowymi wpływu czynników zakłócających, takich jak różnice związane z paleniem tytoniu, spożyciem alkoholu, aktywnością fizyczną lub statusem socjoekonomicznym. Dodatkowo wyniki są korygowane o ewentualne utrzymujące się różnice w tych i innych istotnych parametrach.

Najnowsza metaanaliza dotycząca wpływu diet wegetariańskich na ryzyko niezakaźnych chorób przewlekłych sugeruje, że ich stosowanie może zmniejszać ryzyko względne (w porównaniu z dietami niewegetariańskimi) zapadalności na nowotwory ogółem o 8%, a w przypadku diety wegańskiej o 15%. W związku z brakiem spójności wyników między badaniami, a często również małą liczbą zachorowań na poszczególne rodzaje nowotworów w dotychczas przeprowadzonych badaniach, nie jest jasne, których konkretnie chorób nowotworowych miałoby dotyczyć zmniejszenie ryzyka w przypadku wegetarian.

Pod koniec 2022 roku w czasopiśmie „BMC Medicine” ukazała się praca, w której wykazano, że zdrowa dieta roślinna (składająca się z pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, olejów roślinnych i orzechów), wiązała się z mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwór jelita grubego u mężczyzn (zależności takiej nie zaobserwowano u kobiet). Z kolei w przypadku mniej zdrowej żywności pochodzenia roślinnego (rafinowane zboża, soki owocowe, ziemniaki oraz cukry dodane) takiego efektu nie zaobserwowano. Autorzy pracy zwracają jednak uwagę, że obserwowane korzyści wynikające ze stosowania diet roślinnych mogą się różnić nie tylko w zależności od płci, ale również od rasy i pochodzenia.

Piśmiennictwo:

  1. Bedford J.L., Barr S.I.: Diets and selected lifestyle practices of self defined adult vegetarians from a population based sample suggest they are more ‘health conscious’. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., 2005; 2 (1): 4 Gilsing A.M., Weijenberg M.P., Goldbohm R.A. i wsp.: The Netherlands Cohort Study Meat Investigation Cohort; a population based cohort over represented with vegetarians, pescetarians and low meat consumers. Nutr. J., 2013; 12: 156
  2. Key T.J., Appleby P.N., Spencer E.A. i wsp.: Mortality in British vegetarians: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC Oxford). Am. J. Clin. Nutr., 2009; 89 (5): 1613S–1619S
  3. Dinu M., Abbate R., Gensini G.F. i wsp.: Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: a systematic review with meta analysis of observational studies. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2016
  4. Kim, J., Boushey, C.J., Wilkens, L.R i wsp.: Plant-based dietary patterns defined by a priori indices and colorectal cancer risk by sex and race/ethnicity: the Multiethnic Cohort Study. BMC Med 20, 430 (2022). https://doi.org/10.1186/s12916-022-02623-7

05.04.2024
Zobacz także
Wybrane treści dla Ciebie
Inne pytania
  • Amarantus – czy warto go jeść?
  • Produkty zalecane osobom z dną moczanową
  • Czy szybka przemiana materii może wpływać na spowolnienie regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym?
  • Brak apetytu u nastolatka
  • Kreatyna – działania niepożądane
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta