Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta dla chorego z ciężkim ostrym zapaleniem trzustki

Pytanie nadesłane do redakcji

Jakie dania najlepiej podawać choremu przy ostrym zapaleniu trzustki obrzękowym i martwiczo-krwotocznym?

Odpowiedziała

dr n. med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Dieta jest istotnym elementem leczenia ostrego zapalenia trzustki (OZT).

W łagodnym OZT zwykle wystarczy kilkudniowa dieta zerowa (głodówka), płyny zaś są uzupełniane drogą dożylną (w tym niezbędne składniki odżywcze: aminokwasy, glukoza). Gdy następuje kliniczna poprawa stanu pacjenta oraz zmniejszenie stężenia enzymów trzustkowych i parametrów stanu zapalnego w surowicy krwi, wprowadza się płynną dietę bogatowęglowodanową z dodatkiem niewielkich ilości białka i tłuszczów.

Pacjent po kilku dniach zostaje wypisany do domu, a okres rekonwalescencji zwykle trwa ok. miesiąca. Dieta jest wtedy bardziej restrykcyjna. Należy stosować się do ogólnych zasad zdrowego żywienia: powinno się spożywać 5 posiłków, ale o małej objętości; posiłki powinny być lekko strawne, gotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii aluminiowej bez dodatku tłuszczu, nie wolno smażyć i dusić potraw z dodatkiem tłuszczu. Przy przygotowywaniu sosów i zup należy unikać zasmażek i wywarów mięsnych, należy unikać ostrych przypraw, dużej ilości soli. Zaleca się: mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, chude mięso i wędliny.

Obowiązuje całkowity zakaz spożywania jakiegokolwiek alkoholu.

Jeśli powrót do normalnej diety powoduje nawrót dolegliwości, należy przedłużyć stosowane wcześniej ograniczenia dietetyczne. W takich przypadkach warto zasięgnąć fachowej porady dietetyka, zwłaszcza na temat sposobu przygotowywania potraw.

Sytuacja jest całkiem odmienna w postaci OZT o ciężkim przebiegu (postaci martwiczo-krwotocznej).

Pacjent od początku jest nawadniany drogą dożylną, a stopień tego nawadniania jest monitorowany za pomocą mierzenia ośrodkowego ciśnienia żylnego i/lub kontroli ilości oddawania moczu, wskaźników laboratoryjnych (np. hematokrytu).

Najlepszym sposobem odżywiania chorego z ciężkim OZT jest wprowadzenie w ciągu pierwszych 2–3 dni żywienia dojelitowego. Polega ono na podawaniu choremu specjalnych mieszanek (tzw. dieta elementarna) przez zgłębnik założony przez nos do dwunastnicy.

Jeżeli nie można zastosować takiego żywienia, należy wprowadzić, jednak nie na długo, całkowite żywienie pozajelitowe (czyli drogą dożylną).

Piśmiennictwo:

Wielka interna. Gastroenterologia pod red. Prof. Andrzeja Dąbrowskiego.

27.08.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?