×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy łączenie w diecie pomidora z serem może doprowadzić do bólu stawów?

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam! Jakiś czas temu przeczytałam o tym, że pomidory zawierają kwasy, które łączą się z wapniem sera, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które z kolei osadzają się w stawach. Jeżeli połączenie takie często występuje w diecie, to doprowadzić może do bólu stawów. Bardzo chciałabym dowiedzieć się czy rzeczywiście to prawda, bo osobiście uważam połączenie pomidor+ser za bardzo atrakcyjne, a w mojej rodzinie występuje choroba stawów. Chciałabym też zrozumieć ten proces, o jaki kwas chodzi i dlaczego akurat ten z pomidora. I w końcu, czy problem ten dotyczy też pomidorów (tudzież innych warzyw ew. owoców) po obróbce termicznej (np. koncentrat pomidorowy + twaróg) i o jakie sery chodzi? Z góry dziękuję za odpowiedź

Odpowiedziała

mgr Aleksandra Cichocka
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Przedstawiona przez Panią opinia, że "pomidory zawierają kwasy, które łączą się z wapniem sera, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które z kolei osadzają się w stawach" nie jest potwierdzona w dostępnym mi fachowym piśmiennictwie. W publikacjach naukowych dotyczących diety w chorobach stawów nie spotkałam się z zaleceniem, aby nie łączyć w potrawie pomidorów i sera białego. Opinię tę można znaleźć w Internecie, ale nie w literaturze naukowej.

Natomiast w literaturze naukowej można spotkać stwierdzenie, że niektóre osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów, po spożyciu warzyw z grupy psiankowatych, odczuwają dolegliwości bólowe w stawach, co może wynikać z nasilenia sztywności w stawach.

Do warzyw psiankowatych poza pomidorami, należą ziemniaki, papryka i bakłażany. Ale nie oznacza to, że wszystkie osoby chore na tę chorobę powinny zrezygnować z warzyw psiankowatych. Należy tylko obserwować swój organizm. Jeśli pojawiają się dolegliwości po spożyciu tych warzyw, warto zrezygnować ze spożywania warzyw z grupy psiankowatych i skonsultować ten problem z lekarzem i poprosić o jego zalecenia dietetyczne. Warto zauważyć, że ser biały zawiera około 100 mg wapnia w 100 g, jeśli więc zjemy sałatkę z pomidora i jednego plasterka, 20 g sera białego, to w sałatce tej znajduje się tylko 20 mg wapnia, przy dziennym zapotrzebowaniu około 1000 mg, jest to więc ilość niewielka.

Piśmiennictwo:

Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010, rozdziały: Gugała S. i wsp.: Reumatoidalne zapalenie stawów. 376-381; Sajor I. i wsp.: Choroba zwyrodnieniowa stawów. 381-390.
Muller S.D. i wsp.: Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2002
Zimmermann-Górska I. (red.): Choroby reumatyczne. Podręcznik dla studentów. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2004

30.10.2012
Inne pytania
  • Oczyszczanie jelit
  • Kandydoza jelita grubego
  • Produkty zalecane osobom z dną moczanową
  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
  • Jak się sprawdza otyłość brzuszną?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta