×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta dla osób ze stłuszczeniem wątroby

Pytanie nadesłane do redakcji

Chciałbym zapytać, co jeść, wobec stwierdzonego w USG stłuszczenia wątroby, i ewentualnie jaką dietą można ten proces zahamować lub cofnąć.

Odpowiedziała

dr n. med. Lucyna Pachocka
kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia

Stłuszczenie wątroby polega na nadmiernym odkładaniu się złogów tłuszczu w komórkach wątroby (hepatocytach). Przyczyny stłuszczenia są różnorodne. Powstaje na ogół w wyniku przewlekłego nadmiernego spożycia alkoholu, często rozwija się w cukrzycy i otyłości, głodzeniu i niedoborach białka w organizmie, może też być wywołane działaniem różnych substancji toksycznych i leków.

Leczenie stłuszczenia wątroby polega na usunięciu jego przyczyny, czyli np. wykluczeniu spożycia alkoholu, dostarczeniu organizmowi zgodnie z zaleceniami wszystkich potrzebnych składników odżywczych, uregulowaniu cukrzycy itp. Dieta powinna mieć charakter diety lekkostrawnej niskotłuszczowej. Węglowodany należy dostarczyć w postaci drobnych i średnioziarnistych kasz, płatków błyskawicznych, jasnego pieczywa, biszkoptów, sucharów drożdżowych, drobnych makaronów i gotowanych ziemniaków w postaci puree.

Głównym źródłem białka powinny być produkty mleczne głównie w postaci naturalnych napojów fermentowanych, takich jak: kefir, jogurt, maślanka czy mleko zsiadłe o zawartości 1–2% tłuszczu oraz jaja, chude sery twarogowe, chude gatunki mięs i ryb, najlepiej w postaci gotowanej, duszonej na wodzie i ewentualnie pieczone bez dodatku tłuszczu.

Warzywa z dużą zawartością celulozy i hemiceluloz oraz lignin należy wykluczyć, np. suche nasiona roślin strączkowych, kapustę, szpinak, szczaw.

Warzywa korzeniowe, takie jak: marchew, buraki, pietruszka, seler najlepiej spożywać w postaci gotowanej. Z kolei z warzyw liściastych należy wyrwać łodygę i rozdrobnić. Owoce najlepiej podawać w formie gotowanej lub pieczonej, np. jabłka. Poniżej przedstawiono w tabeli listę produktów zalecanych i przeciwwskazanych.

Tabela. Dieta lekkostrawna
produkty zalecane produkty przeciwwskazane
pieczywo jasne: chleb, bułki, bułki grahamki bez karmelu, chleb graham pieczywo razowe; z karmelem, z miodem, ze słodem
kasze średnioziarniste: jęczmienna mazurska, wiejska, kasza krakowska, jaglana kasze grube: jęczmienna pęczak, gryczana
płatki zbożowe błyskawiczne: jęczmienne, kukurydziane, pszenne, ryżowe, owsiane płatki owsiane górskie, mussli
drobne makarony (nitki) ryż na sypko
grube makarony
napoje mleczne (1,0–2% tł.): mleko zsiadłe, jogurt naturalny, kefir, maślanka naturalna, mleko acidofilne śmietana, śmietanka, Cremona
ser biały chudy, półtłusty, serki naturalne, homogenizowane chude ew. półtłuste ser biały tłusty, serki wiejskie
sery żółte i topione, Feta, pleśniowe
jaja na miękko, w potrawach jaja na twardo i smażone
wędliny i mięso chude, podroby i niektóre wyroby z podrobów (kaszanki, pasztety domowe – chude) wędliny i mięso tłuste, niektóre wyroby z podrobów, np. pasztetowa, salceson
ryby, drób bez skóry flaki
potrawy: gotowane, duszone bez obsmażania, pieczone potrawy: smażone, obsmażane
masło, margaryna, oleje mieszanki tłuszczowe, tłuszcze cukiernicze
warzywa na surowo drobno pokrojone: pomidory i ogórki kwaszone (bez skórki), cykoria, kapusta pekińska, koperek, rzeżucha, młoda natka, starta marchew, sałata krucha i lodowa kapusta biała, czerwona i kwaszona
warzywa gotowane: buraczki, cukinia, dynia, kabaczki, marchew, fasolka szparagowa, groszek zielony, pietruszka, seler, róże kalafiora i brokułów ogórek świeży, cebula, papryka, por, szczypior, rzodkiewka i rzodkiew, suche nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, soja, soczewica, bób, kukurydza
ćwikła i chrzan na kwasku cytrynowym szpinak, szczaw, warzywa marynowane, grzyby
jabłko – starte na mus lub pieczone, albo gotowane
banan, kiwi, brzoskwinia i nektaryny – bez skórki, melon, arbuz, mandarynki – tylko z cienką skórką
z pozostałych owoców – sok (maks. 1 szklanka/ dzień) w proporcji 1:2 z wodą, ew. przeciery (miąższ)
winogrona, porzeczki, agrest, maliny, truskawki, jagody, śliwki, gruszki, suszone owoce, grejpfruty, pomarańcze, orzechy, owoce w occie
przyprawy ziołowe majeranek, bazylia, oregano, itp. ostre przyprawy, ketchup, musztarda, ocet

26.07.2012
Inne pytania
  • Monakolina i czerwony sfermentowany ryż – czy są skuteczne w zmniejszaniu stężenia cholesterolu?
  • Pieczywo chrupkie w diecie redukcyjnej
  • Tłuszcze zwierzęce i roślinne w diecie
  • Amarantus – czy warto go jeść?
  • Czy szybka przemiana materii może wpływać na spowolnienie regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym?
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!
Poradnik świadomego pacjenta