Pytanie nadesłane do redakcji
Czy po częstym piciu soku marchwiowego białka oczne mogą się zabarwić?
Odpowiedziała
mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Marchewka zawiera beta-karoten, który przetwarza się w niezbędny dla człowieka retinol (inną formę wit. A). Nie ma możliwości przedawkowania witaminy A w marchewkowym beta-karotenie. Organizm przekształca tylko taką jego ilość, jaka jest mu w danym momencie potrzebna.
Obserwuje się jednak, iż częsta konsumpcja soku marchewkowego może przyczynić się do zmiany kolorytu skóry. W zależności od kumulacji karotenu (barwnika marchewki) skóra przybiera kolor od żółtego do pomarańczowego. Szczególnie jest to widoczne na wewnętrznej stronie dłoni. W niektórych przypadkach może nawet doprowadzić do tak zwanej żółtaczki marchwiowej nieszkodliwej.
W przypadku zażółcenia białek oczu poleciłabym mimo wszystko wykluczenie innych przyczyn, oznaczenie stężenia bilirubiny i oceny pracy wątroby.