Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Co mogę jeść po usunięciu woreczka żółciowego?

Pytanie nadesłane do redakcji

Około 3 lat temu usunięto mi woreczek żółciowy. Od tamtej pory mam kłopoty z żołądkiem, ponieważ ulewa się do niego żółć. Miewam stany zapalne z przewlekłymi bólami brzucha. Nie mogę nic jeść i muszę używać leków (Losec, Cholestil). Leczenie trwa od 1-2 miesięcy. Jaką dietę powinnam stosować, aby uniknąć zaostrzonych stanów zapalnych. Po operacji nie mogę jeść nabiału, potraw kwaśnych i wzdymających. Proszę napisać, co mogę jeść, bo tych potraw będzie zdecydowanie mniej. Przeczytałam dietę dla wrzodowców i wyciągnęłam z niej wniosek, że jedynie woda i powietrze nie szkodzi.

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Zalecona dieta w Pani dolegliwościach powinna być zindywidualizowana w aspekcie tolerancji poszczególnych produktów, a jej główne zasady powinny być zbliżone do zaleceń w chorobie wrzodowej. Bardzo istotną kwestią będzie wybieranie produktów niskotłuszczowych z racji usuniętego woreczka żółciowego i lekkostrawnych, by nie obciążać pracy przewodu pokarmowego.

Do podstawowych zasad należą:

1. Częste, regularne posiłki
Zaleca się spożywanie przynajmniej 5-6 posiłków dziennie. Powinny to być małe objętościowo posiłki, ale jadane często, z przerwami nie dłuższymi niż 3-4 godziny. W przypadku zaostrzenia objawów zaleca się jadanie nawet co 2 godziny. Kolację, czyli ostatni posiłek należy zjeść nie później niż 3 godziny przed snem.

2. Spożywanie posiłków powoli i w spokoju
Żołądek odgrywa niezwykle istotną rolę w trawieniu składników odżywczych, głównie białka. By pokarm zbyt długo nie zalegał w żołądku, ważne jest, by go starannie pogryźć i przeżuć. Jedzenie zbyt szybko, dużych kęsów bardzo obciąża pracę żołądka i nasila objawy.

3. Unikanie produktów nasilających objawy
Z diety zaleca się wyeliminować produkty i potrawy, które sprzyjają nasilonemu wydzielaniu soków żołądkowych, produkty kwaśne oraz o dużej zawartości błonnika. Wśród nich wymienia się:

  • Wybrane warzywa, jak pomidory i przetwory pomidorowe, zwłaszcza sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy, cebula i warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, warzywa strączkowe
  • Wybrane owoce, zwłaszcza kwaśne, tj. cytrusy (grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych), konfitury wysokosłodzone
  • Napoje: mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane
  • Pikantne przyprawy (papryka ostra, chili, curry, pieprz)
  • Potrawy przygotowane na wywarze z kości lub tłustych mięs
  • Wszystkie alkohole, a zwłaszcza niskoprocentowe (piwo, białe wino), drinki z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych i soku pomidorowego

4. Zalecane produkty

  • Produkty zbożowe - pieczywo jasne, razowe, graham, kasze drobne (np. manna, krakowska), grube (pęczak, gryczana), ryż, makarony
  • Produkty mleczne (jeśli są tolerowane) - mleko słodkie lub zsiadłe o zawartości tłuszczu poniżej 2%, kefir, jogurty naturalne i owocowe, twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane. Produkty zawierające bakterie probiotyczne (jogurty, kefiry), głównie z rodziny Lactobacillus zmniejszają ryzyko ponownego zakażenia Helicobacter pylori. Jest to bakteria sprzyjająca rozwojowi choroby wrzodowej
  • Chude mięsa i wędliny - wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chude wędliny wieprzowe, drobiowe, wołowe
  • Chude ryby: słodkowodne (leszcz, okoń, sandacz), morskie (dorsz, morszczuk, sola); ryby tłuste słodkowodne i morskie powinno się spożywać w ograniczonych ilościach
  • Warzywa i owoce - dowolne, prócz tych przeciwwskazanych powyżej i tych, po których spożyciu odczuwamy dolegliwości

5. Właściwa technika kulinarna
W chorobie wrzodowej należy unikać produktów ciężkostrawnych, które znacznie obciążają żołądek. W tym celu zaleca się unikanie potraw smażonych na tłuszczu. Najbardziej polecane jest gotowanie na parze lub w wodzie, duszenie oraz pieczenie

Ponadto istotną kwestią jest modyfikacja stylu życia polegająca na:

  • zaprzestanie palenia tytoniu
  • zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością
  • unikanie przyjmowania pozycji leżącej po posiłkach
  • rezygnację z noszenia obcisłej odzieży oraz mocno ściskających pasków
  • sypianie z uniesioną górną częścią ciała
  • unikanie bardzo dużych wysiłków fizycznych
  • utrzymywanie aktywności fizycznej.

15.07.2014

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.