Pytanie nadesłane do redakcji
W artykule Dieta cukrzycowa podany indeks glikemiczny dla: chleb z mąki z pełnego przemiału 74, inne źródła podają inne wielkości, np. chleb z mąki z pełnego przemiału na zaczynie lub drożdżach 40 (Dieta MM). Jestem zainteresowany IG mąki pszennej z pełnego przemiału.
Odpowiedziała
mgr Paulina Jamrozik
dietetyk
Gabinet Dietetyczny "MEDIS"
Indeks glikemiczny (IG) charakteryzuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi. Niższy IG produktu świadczy o jego mniejszym wpływie na wzrost poposiłkowej glikemii. Przyjęto, że IG glukozy wynosi 100. Produkty, które charakteryzuje IG mniejszy niż 50 to produkty o małym IG (powinny dominować w codziennym jadłospisie). Produkty, których IG wynosi 55–70 to produkty o średnim IG (należy wybierać je od czasu do czasu). Jeżeli IG jest wyższy niż 70 mamy wówczas do czynienia z produktami o wysokim IG, które zaleca się wybierać sporadycznie.
IG glukozy = 100
IG <50 = produkty o małym IG (te należy wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu)
IG 55-70 = produkty o średnim IG (wybieramy je od czasu do czasu)
IG >70 = produktu o dużym IG (jemy sporadycznie)
W związku z powyższym każdy produkt charakteryzuje określony IG. Wysokość IG jest uzależniona od jego wpływu na stężenie glukozy we krwi. Poniżej przedstawiam przykłady IG mąk i chlebów:
Produkt | Indeks glikemiczny (IG) |
Mąka ziemniaczana | 90 |
Mąka pszenna 500 | 90 |
Mąka kukurydziana | 70 |
Mąka pszenna razowa 2000 | 45 |
Mąka sojowa | 25 |
Chleb pumpernikiel | 40 |