Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Przykładowy jadłospis dla osób po ostrym zapaleniu trzustki

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam jestem po OZT, nigdzie nie ma żadnych przepisów żywieniowych - konkretnych jadłospisów: śniadanie, obiad, kolacja itd. Bardzo proszę o kilka przykładów.

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Po ostrym zapaleniu trzustki pierwszy okres rekonwalescencji powinien trwać ok. miesiąca. Należy wtedy bezwzględnie ograniczyć ilość tłuszczu w diecie. W ciągu dnia należy spożywać 4-5 posiłków o niewielkiej objętości. Należy wykluczyć potrawy smażone, pieczone, potrawy z dodatkiem tłuszczu, tłuste sosy na wywarach mięsnych, ciasta z kremem, ciasto francuskie, tłuste produkty mięsne, w tym wędliny, tłuste ryby, śmietanę, majonez. Należy również ograniczyć smarowanie pieczywa tłuszczem. Nie wolno spożywać alkoholu. Przy przygotowywaniu sosów i zup należy unikać zasmażek i mocnych, tłustych wywarów mięsnych.

Ponadto z diety należy wyeliminować w tym okresie produkty ciężkostrawne o dużej ilości błonnika pokarmowego: pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, cebulę, pora, kapustę, fasolę.

Potrawy powinno się przyrządzać metodą gotowania w wodzie i na parze lub pieczenia w folii bez dodatku tłuszczu. Zaleca się pszenne pieczywo, drobne kasze, biały twaróg chudy, chude mleko - 0,5%, chude mięso drobiowe, cielęce i wołowe, ziemniaki, gotowane warzywa i owoce w postaci rozdrobnionej, miękkiej lub przetartej, zupy na wywarze warzywnym, lekko podprawiane zupy jogurtem, sosy warzywne o bardzo małej zawartości tłuszczu, ziemniaki puree bez tłuszczu, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, gotowane młode marchewki, duszone pomidory bez skórki, sałata zielona, natka pietruszki. Zaleca się usuwanie pestek z owoców, obieranie warzyw i owoców ze skórki. Należy pamiętać że mocna herbata i kawa może znacznie zaostrzyć dolegliwości.

Po ok. miesiącu rekonwalescencji stopniowo powinno się wprowadzać dietę mniej restrykcyjną o trochę większym udziale tłuszczu. Jednak zawartość tłuszczu w diecie powinna być wciąż możliwie mała. A więc należy unikać smalcu, potraw smażonych, potraw z dodatkiem dużej ilości tłuszczu, tłustych sosów na wywarach mięsnych, ciast z kremem, ciast francuskich, tłustych produktów, w tym wędliny, tłuste ryby, śmietana, majonez. Cienko smarować pieczywo. W dalszym ciągu należy przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania posiłków, tak aby były one lekkostrawne a więc unikać wzdymających kapusty i strączkowych, cebuli, pora. Można zwiększyć ilość produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu: niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (do ½ litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kefir.

Przykładowy jadłospis dla osób po ostrym zapaleniu trzustki

I DZIEŃ

I śniadanie

  • Zupa mleczna z kaszą manną 0,5%
  • Bułka pszenna
  • Wędlina drobiowa chuda
  • Herbata gorzka - słaby napar

II śniadanie

  • Chleb pszenny
  • Polędwica z kurczaka
  • Sałatka z sałaty zielonej z pomidorem bez skórki

Obiad

  • Krupnik z ryżu
  • Pulpety z cielęciny - małe sztuki
  • Ziemniaki puree
  • Marchewka gotowana
  • Kompot z jabłek

Podwieczorek

  • Jogurt
  • Banan 1 sztuki

Kolacja

  • Ryż z jabłkami
  • Śmietana 12 %
  • Herbata - słaby napar

II DZIEŃ

I śniadanie

  • Bułka kajzerka, czerstwa
  • Ser twarogowy chudy
  • Pomidor obrany ze skórki
  • Herbata z dodatkiem cukru

II śniadanie

  • Sucharki
  • Masło - ½ łyżeczki
  • Jajko na miękko
  • Herbata z cukrem - słaby napar

Obiad

  • Zupa pomidorowa z drobnym makaronem zabielana mlekiem
  • Ziemniaki puree
  • Potrawka z kurczaka (bez śmietany)
  • Kompot z jabłek - 200 g (1 szklanka)

Podwieczorek

  • Bułka kajzerka, czerstwa
  • Dżem morelowy niskosłodzony
  • Jabłko pieczone
  • Herbata z dodatkiem cukru

Kolacja

  • Bułka kajzerka, czerstwa
  • Polędwica z indyka
  • Cukinia duszona z pomidorami
  • Herbata owocowa z dodatkiem cukru

III DZIEŃ

I śniadanie

  • Kasza manna (na mleku 0,5%)
  • Chleb pszenny, czerstwy
  • Szynka kanapkowa
  • Pomidor obrany ze skórki
  • Herbata - słaby napar z dodatkiem cukru

II śniadanie

  • Maślanka (0,5%)
  • Banan

Obiad

  • Krupnik z ryżem zabielany mlekiem
  • Ziemniaki posypane natką pietruszki
  • Filet z dorsza pieczony w folii bez tłuszczu
  • Kompot z wiśni

Podwieczorek

  • Kisiel z truskawkami (mrożonymi lub świeżymi)
  • Herbata - słaby napar

Kolacja

  • Chleb pszenny, czerstwy
  • Serek twarogowy ziarnisty
  • Sałata zielona
  • Herbata owocowa z dodatkiem cukru

11.10.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?