Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Migdały

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Migdały są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, białka, błonnika pokarmowego oraz korzystnych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Okazuje się jednak, że nie tylko ich walory zdrowotne decydują o tym, że chętnie po nie sięgamy.

Migdały
Fot. Pixabay.com

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Wyróżnia się dwa ich rodzaje - tzw. migdały słodkie - jadalne - oraz migdały gorzkie. Ta druga odmiana zawiera amigdalinę, która w wyniku rozkładu daje kwas pruski. Po jego usunięciu z gorzkich migdałów produkuje się olej migdałowy, wykorzystany następnie do wytwarzania likierów oraz esencji zapachowych stosowanych w przemyśle spożywczym.

Korzyści związane ze spożywaniem migdałów

Badanie opublikowane w „Journal of the American Dietetic Association” wskazuje, że spożycie migdałów zwiększa stężenie witaminy E w surowicy oraz zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego. Witamina E ma właściwości przeciwutleniające, a także korzystnie wpływa na śródbłonek naczyniowy, przez co ma zdolność hamowania procesu miażdżycowego. Jej działanie polega głównie na zapobieganiu powstawaniu skrzepów i zwężeń, a następnie zamknięciu naczynia.

Kolejne badanie kliniczne, w którym potwierdzono przeciwutleniające właściwości migdałów, przeprowadzono u 60 mężczyzn palących papierosy. Wynika z niego, że spożywanie w ciągu 4 tygodni 84 g migdałów dziennie zmniejsza parametry stresu oksydacyjnego o 23-34%.

Ponadto w jednym z badań opublikowanych w czasopiśmie „Circulation” stwierdzono, że spożycie migdałów jako przekąski u osób z hiperlipidemią znacząco zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Prawdopodobnie za ten korzystny efekt odpowiada zawartość białka i błonnika pokarmowego oraz obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Badania wskazują także, że produkty bogate w magnez, do których zalicza się migdały, mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 oraz nadciśnienia tętniczego (jak wiadomo, niedobór magnezu może zwiększać ryzyko rozwoju tej choroby).

Kolejne badanie, przeprowadzone u osób ze stanem przedcukrzycowym, wykazało, że dostarczenie 20% kalorii dziennego zapotrzebowania kalorycznego w postaci migdałów znacząco zmniejsza stężenie cholesterolu LDL oraz poprawia parametry związane z insulinoopornością.

Ponadto migdały, które zawierają duże ilości białka i błonnika pokarmowego, mogą wpływać na apetyt. W jednym z badań dowiedziono, że spożywanie przez okres 4 tygodni około 40 g migdałów dziennie znacząco ograniczało uczucie głodu oraz zmniejszało chęć jedzenia.

Okazuje się także, że migdały ułatwiają redukcję masy ciała. W jednym z badań u stosujących w ciągu 24 tygodni ubogokaloryczną dietę wzbogaconą o 84 g migdałów dziennie stwierdzono większy spadek masy ciała (aż o 62%) niż u spożywających dietę wzbogaconą w węglowodany złożone.

Pamiętaj!

Coraz liczniejsze dowody potwierdzają, że spożycie migdałów jest korzystne dla naszego zdrowia. Już niewielka ich ilość w diecie wykazuje działanie zdrowotne, a garść migdałów dostarcza:
  • 14 g tłuszczu, z czego 9 g to jednonienasycone kwasy tłuszczowe
  • 6 g białka
  • 3,5 g błonnika pokarmowego.
Ponadto garść migdałów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę E w 37%, a magnezu w 20%.

Piśmiennictwo:

Houston M.: The role of nutrition and nutraceutical supplements in the treatment of hypertension. World J. Cardiol. 2014; 6 (2): 38-66
Ning Li, Xudong Jia, C.-Y. Oliver Chen i wsp.: Almond Consumption Reduces Oxidative DNA Damage and Lipid Peroxidation in Male Smokers. J. Nutr. 2007 137 (12): 2717-2722
Tan S.Y., Mattes R.D.: Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition 2013; 67: 1205-1214SY
Wien M., Bleich D., Raghuwanshi M. i wsp.: Almond consumption and cardiovascular risk factors in adults with prediabetes. J. Am. Coll Nutr. 2010; 29 (3): 189-197
Wien M.A., Sabaté J.M., Iklé D.N. i wsp.: Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. Int. J. Obes. Relat. Metab. Disord. 2003; 27 (11): 1365-1372

25.11.2016

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak przebiega szybka ścieżka onkologiczna?
    Do skorzystania z szybkiej ścieżki (terapii) onkologicznej uprawnia karta Diagnostyki i Leczenia Onkologicznego (DiLO), zwana zieloną kartą. Założenie jest takie, że od wpisania pacjenta na listę oczekujących na konsultację specjalisty do postawienia diagnozy nie może minąć więcej niż 7 tygodni.
  • Specjaliści i skierowania
    Mój stan zdrowia się pogorszył, czy mogę się starać o przyjęcie przez specjalistę poza kolejnością? Czy można samodzielnie wybrać miejsce badań, na które skierowanie wydał lekarz specjalista?