Jestem po operacji wycięcia pęcherzyka żółciowego z powodu kamicy. Jak żyć, by sobie nie zaszkodzić? Jaką dietę wprowadzić, by kamienie nie pojawiły się ponownie. Czy mój tryb życia może wyglądać tak jak niegdyś? Mój chirurg zalecił mi jedzenie wyłącznie gotowanych jabłek, których przełknąć nie mogę, a zabronił puszkowych owoców, świeżych cytrusów, bananów, gotowanych owoców jagodowych, tymczasem czytam, że mogę jeść cytrusy, banany, na jakiejś stronie internetowej zalecają owoce jagodowe, na innej ich zabraniają. Jak to w końcu jest?
Odpowiedziała
dr med. Anna Mokrowiecka specjalista chorób wewnętrznych Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w ŁodziDieta jest sprawą bardzo indywidualną. Często pacjenci sami wiedzą najlepiej, po jakich pokarmach czują się gorzej i co najbardziej im szkodzi.
Ogólne wskazówki dietetyczne w przebiegu chorób dróg żółciowych mówią o zastosowaniu diety lekkostrawnej, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych i produktów bogatych w cholesterol (jaja). Wskazane jest ich zastąpienie produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, oleje roślinne, ryby). Nie należy także zapominać o odpowiedniej ilości błonnika w diecie. Dlatego też oprócz spożywania produktów zbożowych bogatych w błonnik (kasze, makarony, ryż), nie należy ograniczać warzyw i owoców.
Zalecanymi warzywami i owocami są te bogate w witaminy E, C, beta-karoten, np. marchew, pomidory, dynia, sałata, natka pietruszki, kiwi oraz owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty). Powinno się także spożywać jabłka obrane ze skóry, banany, truskawki, maliny, jeżyny, melony, brzoskwinie, morele. Nie zaleca się natomiast śliwek, agrestu, porzeczek, awokado, orzechów i migdałów, a także cebuli, kapusty, grochu, fasoli i soi.
Jak najbardziej wskazane będą sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny. Ważny jest także sposób przygotowywania pokarmów – zalecane jest gotowanie, także na parze, jeśli smażenie, to w folii czy rękawie bez dodatku tłuszczu lub na ruszcie oraz duszenie bez uprzedniego obsmażania.