×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jestem po operacji wycięcia pęcherzyka żółciowego z powodu kamicy. Jak żyć, by sobie nie zaszkodzić?

Jestem po operacji wycięcia pęcherzyka żółciowego z powodu kamicy. Jak żyć, by sobie nie zaszkodzić? Jaką dietę wprowadzić, by kamienie nie pojawiły się ponownie. Czy mój tryb życia może wyglądać tak jak niegdyś? Mój chirurg zalecił mi jedzenie wyłącznie gotowanych jabłek, których przełknąć nie mogę, a zabronił puszkowych owoców, świeżych cytrusów, bananów, gotowanych owoców jagodowych, tymczasem czytam, że mogę jeść cytrusy, banany, na jakiejś stronie internetowej zalecają owoce jagodowe, na innej ich zabraniają. Jak to w końcu jest?

Odpowiedziała

dr med. Anna Mokrowiecka
specjalista chorób wewnętrznych
Oddział Kliniczny Gastroenterologii Ogólnej i Onkologicznej
Uniwersytecki Szpital Kliniczny UM w Łodzi

Dieta jest sprawą bardzo indywidualną. Często pacjenci sami wiedzą najlepiej, po jakich pokarmach czują się gorzej i co najbardziej im szkodzi.

Ogólne wskazówki dietetyczne w przebiegu chorób dróg żółciowych mówią o zastosowaniu diety lekkostrawnej, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych i produktów bogatych w cholesterol (jaja). Wskazane jest ich zastąpienie produktami bogatymi w nienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, oleje roślinne, ryby). Nie należy także zapominać o odpowiedniej ilości błonnika w diecie. Dlatego też oprócz spożywania produktów zbożowych bogatych w błonnik (kasze, makarony, ryż), nie należy ograniczać warzyw i owoców.

Zalecanymi warzywami i owocami są te bogate w witaminy E, C, beta-karoten, np. marchew, pomidory, dynia, sałata, natka pietruszki, kiwi oraz owoce cytrusowe (pomarańcze, mandarynki, grejpfruty). Powinno się także spożywać jabłka obrane ze skóry, banany, truskawki, maliny, jeżyny, melony, brzoskwinie, morele. Nie zaleca się natomiast śliwek, agrestu, porzeczek, awokado, orzechów i migdałów, a także cebuli, kapusty, grochu, fasoli i soi.

Jak najbardziej wskazane będą sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny. Ważny jest także sposób przygotowywania pokarmów – zalecane jest gotowanie, także na parze, jeśli smażenie, to w folii czy rękawie bez dodatku tłuszczu lub na ruszcie oraz duszenie bez uprzedniego obsmażania.

Piśmiennictwo:

Jarosz M. i wsp.: Kamica żółciowa – porady lekarzy i dietetyków. Warszawa 2005

21.09.2011
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta