Pytanie nadesłane do redakcji
Dlaczego stolec ma konsystencję zbitych kulek (jak u owcy)?
Odpowiedziała
lek. med. Magdalena Przybylska-Feluś
Oddział Kliniczny Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii
Szpital Uniwersytecki w Krakowie
Stolec, czyli inaczej kał to pozostałości niestrawionych resztek pokarmowych, wody, bakterii bytujących w naszym jelicie, barwników żółciowych oraz złuszczonych komórek jelita.
Zarówno kształt, konsystencja, jak i kolor zależą od składu naszej diety, stopnia strawienia pokarmu, procentowej zawartości wody w suchej masie kału, czasu przechodzenia przez przewód pokarmowy.
Im dłuższy czas przechodzenia stolca przez jelito grube, tym stolec staje się twardszy i bobkowaty (przypominający kulki) - zmiany te powstają wtórnie do zwrotnego wchłaniania wody w jelicie.
Zmiany wyglądu stolca najczęściej wynikają z nieprawidłowej diety ubogiej we włókna roślinne (błonnik, celuloza) i/lub wodę, może to być działaniem ubocznym niektórych leków, a także chorób.
W klasyfikacji kształtu i konsystencji stolca można posłużyć się siedmiostopniową bristolską skalą stolca (Bristol stool scale).
Z reguły wystarcza modyfikacja diety, ale zmianę kształtu stolca rozpatrujemy w kontekście ewentualnie współwystępujących innych objawów, jak np. obecność świeżej krwi w stolcu czy bóle brzucha.
Piśmiennictwo:
Konturek S. (red.): Gastroenetrologia i hepatologia kliniczna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.Parés D., Comas M., Dorcaratto D. i wsp.: Adaptation and validation of the Bristol scale stool form translated into the Spanish language among health professionals and patients. Rev. Esp. Enferm. Dig. 2009; 101: 312-316.
Rao S.S., Meduri K.: What is necessary to diagnose constipation? Best Pract. Res. Clin. Gastroenterol. 2011; 25: 127-140.