×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Najważniejsze wskaźniki czynności nerek - stężenie kreatyniny w surowicy krwi i wielkość przesączania kłębuszkowego

Pytanie nadesłane do redakcji

Witam, mam problem z wynikami eGFR, tzn. moje wyniki: kreatynina 78,6 umol/l - norma 45,0-84,0, ten wynik chyba jest prawidłowy, poprzednio kreatynina i mocznik poniżej normy, nie pamiętam ile, a wyniki są u lekarza. EGFR 80 normy: >90 GFR prawidłowy 60-89, łagodnie obniżony 30-59, umiarkowanie obniżony i tu chyba z tego co rozumiem, jest troszkę obniżony. Nie wiem czy jest coś z tym wspólnego, ale rok temu przeszłam zapalenie lewego płuca. Moje pytanie dotyczy tego wskaźnika eGFR, nie wiem czy mam się czym martwić i czy powinnam z tymi wynikami udać się do lekarza? Od jakiegoś czasu mam obrzęki kończyn dolnych. Leki jakie przyjmuję: Euthyrox75 mh, Seretide dysk 500 mg. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Odpowiedział

dr n. med. Robert Drabczyk
specjalista chorób wewnętrznych
nefrolog
Oddział Nefrologii i Stacja Dializ
Szpital Wojewódzki, Bielsko-Biała

W codziennej praktyce jednym z najważniejszych wskaźników czynności nerek jest stężenie kreatyniny w surowicy krwi. Drugim wskaźnikiem, który nie jest oznaczany, ale liczony na podstawie odpowiedniego wzoru matematycznego jest tzw. eGFR, czyli wielkość przesączania kłębuszkowego. Są to zupełnie różne wskaźniki, a związek pomiędzy nimi jest taki, że stężenie kreatyniny w surowicy krwi jest jednym ze składników tego wzoru (pozostałe to zwykle wiek, płeć oraz rasa). Podana w pytaniu wartość stężenia kreatyniny jest w zakresie prawidłowym i obliczona na tej podstawie wielkość eGFR z pewnością będzie większa niż 60 ml/min/1,73 m2.

Obrzęki kończyn dolnych są objawem, który może mieć wiele różnych przyczyn (np. choroby układu krążenia, nerek, wątroby, zaburzenia hormonalne i szereg innych). Należy zgłosić się do lekarza, który na podstawie informacji z wywiadu i badania fizykalnego ustali wstępne rozpoznanie i zleci niezbędne badania laboratoryjne i/lub radiologiczne.

Piśmiennictwo:

Szczeklik A. (red.): Choroby wewnętrzne. Wydanie III. Kraków 2011
Książek A., Rutkowski B.(red.): Nefrologia. Wydanie I. Lublin 2004

27.04.2012
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Zbiórka dla szpitali w Ukrainie!
Poradnik świadomego pacjenta