Jakie oleje stosować w diecie dziecka? Których można użyć do smażenia?
Fot. istockphoto.com
W diecie dzieci powinny się znaleźć wszystkie tłuszcze roślinne (z ograniczeniem spożycia oleju palmowego i kokosowego). Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca stosowanie olejów roślinnych, jako źródła jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, sojowy) dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim z rodziny n-6 (omega-6). Olej rzepakowy i oliwa z oliwek są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto oleje roślinne dostarczają witaminę E, a w Polsce margaryny są obowiązkowo wzbogacane w witaminę A i D.
Do smażenia można stosować oleje, które są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Stabilny termicznie jest także olej z zarodków ryżu. Jego zaletą jest obojętny smak, a wadą wysoka cena. Sporadycznie do smażenia można stosować olej kokosowy (np. do smażenia pączków lub faworków na koniec karnawału). Olej ten zawiera około 92% kwasów tłuszczowych nasyconych (w tym 47% kwasu laurynowego i 26,5% kwasu mirystynowego). Z dostępnych danych wynika, że spożywanie oleju kokosowego zwiększa stężenie cholesterolu całkowitego i LDL.
Piśmiennictwo:
1. Codex Alimentarius FAO/WHO: Codex standard for named vegetable oils. Codex – Stan 210–1999, 2005; 1–132. https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy–-szkodzi-czy-pomaga-
3. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/5281116