×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

AZS u niemowląt karmionych piersią - dieta matki karmiącej

dr med. Wojciech Feleszko
Klinika Pneumonologii i Alergologii Wieku Dziecięcego
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Aktualizacja: dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Pytanie nadesłane do redakcji

Jakie produkty może jeść matka karmiąca 2-miesięczne dziecko z AZS?

Odpowiedź

Wszystko zależy od tego, czy ustalona została przyczyna atopowego zapalenia skóry (AZS) u dziecka. Najczęściej podłożem AZS jest uczulenie na białko mleka krowiego i ten pokarm eliminuje się jako pierwszy z diety matki karmiącej.

Poniżej załączam tabelę, którą można się posłużyć w celu ustalenia indywidualnej diety.

Tabela. Dieta bezmleczna
POKARMY ZABRONIONE mleko, produkty mleczne, maślanka, twarogi, serwatka, sery żółte, kazeina, laktoalbumina
POKARM DOZWOLONE ZABRONIONE
napoje soki owocowe, napoje gazowane, kakao bez dodatków mlecznych, śmietanki bezmleczne, substytuty mleka (mogą mieć dodatki mleczne - czytaj dokładnie ulotki!) mleko świeże, skondensowane, proszkowane, lody, koktajle mleczne, jogurty, kefiry, produkty śniadaniowe typu instant, gotowa gorąca czekolada
pieczywo i krakersy pieczywo francuskie, włoskie, wiedeńskie, bagietki, tosty francuskie (mogą być przygotowane z dowolnej mąki i jaj, bez dodatku mleka, solanki), krakersy grahama pieczywo, biskwity itp. produkowane z dodatkiem mleka lub jego składnikami (np. hamburgery, bułeczki z rodzynkami), naleśniki, wafle, pączki, różne nadzienia, bułki maślane
kasze i wyroby mączne wszystkie podawane bez mleka i jego produktów lub spożywane na sucho lub z sokami owocowymi  
desery owoce, sorbety (lody bez mleka), ciasta owocowe, szarlotka (ciasto bez masła lub zwykłej margaryny), tapioka, domowe budynie ze skrobi kukurydzianej, kisiele owocowe, ciasteczka bezmleczne, galaretki, chlebek świętojański ciasta, ciasteczka kremowe, ciasteczka produkowane z mlekiem, lody śmietankowe, komercyjne budynie, budynie typu instant, kremy
jaja wszystkie żadne
tłuszcze margaryny bezmleczne, masła roślinne bezmleczne i bez dodatków (kazeiny, serwatki itp.), oleje roślinne, majonezy, sztuczne śmietanki do kawy masło, margaryna, sosy sałatkowe z mlekiem, jogurtem lub kefirem, śmietana
mięsa, ryby, drób wszystkie pasztety, fabryczne i puszkowane kiełbaski, parówki, serdelki, frankfurterki (z wyjątkiem w 100% przygotowanych z mięsa), hamburgery
ziemniaki lub substytuty wszystkie purée przygotowane z mlekiem lub masłem
słodycze cukier, dżemy, galaretki, cukierki bezmleczne (np. owocowe dropsy), miód, owoce kandyzowane cukierki z dodatkiem mleka (np. krówki), czekolady, masła i śmietanki, karmelki
jarzyny wszystkie wszystkie z sosami kremowymi lub masłem
owoce wszystkie żadne
Opracowanie: prof. Hanna Szajewska, Klinika Gastroenterologii Żywienia Dzieci WUM w Warszawie

Jeżeli po 4 tygodniach sumiennie prowadzonej diety eliminacyjnej nie uzyska Pani zdecydowanej poprawy, należy poszukać innego czynnika uczulającego i odstąpić od stosowania diety bezmlecznej.

Z kolei, jeśli dojdzie do nawrotu dolegliwości klinicznych po okresie eliminacji pod wpływem wprowadzenia alergenów białek mleka krowiego, powinna Pani pozostać na diecie bezmlecznej. Pozostawanie na takiej diecie wymaga u Pani suplementacji pewnych składników pokarmowych (wapń, witamina D), a u dziecka należy stale kontrolować nabywanie tolerancji na białka mleka krowiego.

Jakie są inne przyczyny AZS (poza alergią na białka mleka krowiego)

Wśród innych pokarmów, poza białkami mleka krowiego, wymienia się alergię na jaja, pszenicę, ryby i owoce morza, orzechy, pomidory i seler. W niektórych sytuacjach za AZS mogą być odpowiedzialne tzw. alergeny środowiskowe, do których zalicza się m.in. roztocza i sierść zwierząt.

Piśmiennictwo

  1. Walker W.A., Watkins J.B., Duggan C.: Nutrition in Pediatrics: Basic Scienceand Clinical Applications, BC Decker 2003.
  2. Szajewska H., Albrecht P.L.: Jak żywić niemowlęta i małe dzieci? Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2002.
  3. Vandenplas Y., Koletzko S., Isolauri E. i wsp.: Guidelines for the diagnosis and management of cow's milk protein allergy in infants. Arch. Dis. Child. 2007; 92 (10): 902–908.
  4. Horvath A., Jarocka-Cyrta E., Nowak-Węgrzyn A.: Diagnostyka i leczenie alergii na białka mleka krowiego. Stanowisko Sekcji Alergii na Pokarmy Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii Hepatologii i Żywienia Dzieci. SM Pediatria 2021; 18: 342–362.

31.10.2023
Wybrane treści dla Ciebie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta