Charakterystyczną i klinicznie bardzo istotną cechą nadwrażliwości na ziemniak jest termolabilność większości jego alergenów, które ulegają unieczynnieniu w czasie gotowania. Dlatego alergia ta występuje głównie u gospodyń domowych i pracowników gastronomii.
W częstszych przypadkach reakcji typu pierwszego oprócz pokrzywki rozwija się również astma IgE‑zależna. Chorzy ci, źle znoszący obieranie ziemniaków, mogą je po ugotowaniu spożywać. Nieraz alergia na ziemniak łączy się ze złym znoszeniem innych owoców czy warzyw. Dlatego niekiedy pacjenci, którzy nie mogą obierać ziemniaków, ale gotowane spożywają bez szkody, nie tolerują również jabłek, gruszek i marchwi (zobacz: Uczulenie na jabłko, Uczulenie na gruszki, Uczulenie na marchew).
Często obieranie ziemniaków wywołuje u osób uczulonych wyprysk kontaktowy. U chorych o takim typie reakcji nieraz stwierdza się współistnienie uczulenia na inne, zupełnie niezależne związki. Dzięki temu wielu autorów sądzi, że alergia na ziemniaki jest zwykle poprzedzana przez nadwrażliwość na inne alergeny kontaktowe, na przykład na nikiel lub kremy kosmetyczne (zobacz: Alergia na nikiel).
Ziemniak należy także do alergenów pokarmowych. W przypadkach alergii pokarmowej współistnieje zwykle uczulenie na białka innych roślin. Spośród 40 pacjentów z dodatnimi próbami punktowymi na pyłek traw i na jakiś składnik pokarmowy ponad połowa miała dodatnie testy z ziemniakiem. Odsetek ten był szczególnie duży wśród uczulonych jednocześnie na pyłek brzozy, pyłek bylicy i pyłek traw. Podobnie, w surowicy 68 ze 111 osób nadwrażliwych na pyłek roślin oraz owoce i/lub jarzyny wykryto IgE przeciwko ziemniakowi, również najczęściej wśród pacjentów jednocześnie uczulonych na pyłek brzozy, bylicy i traw. Jednak u większości chorych z uczuleniem na surowy ziemniak potwierdzonym testem punktowym lub RAST (test radioalergosorpcji) nie spostrzeżono żadnych objawów po spożyciu ugotowanych ziemniaków.
Interesujące wyniki uzyskano u 33 osób nadwrażliwych na lateks (zobacz: Uczulenie na lateks). W tej grupie dodatnie próby punktowe z wyciągiem ziemniaka stwierdzono aż u 40% badanych (częściej niż z bananami i kiwi, ale rzadziej niż z awokado), a u 7 osób po prowokacji wystąpiły objawy kliniczne w postaci wyłącznie świądu rąk i okolicy okołoustnej, co jest wynikiem termolabilności alergenów.
Osobliwością alergii na ziemniak jest zawodowe uczulenie drogą wziewną.