Uważa się, że pyłek jesionu ma silne właściwości uczulające. U osób z nadwrażliwością na alergeny pyłku jesionu istnieje ryzyko wystąpienia reakcji krzyżowych.
Aspekty botaniczne
Jesion jest dzikim drzewem leśnym, zaliczanym do cennych gatunków rodzimych drzew liściastych. Występuje głównie w lasach wilgotnych, porastających wraz z olszą i dębem doliny rzek. Chętnie sadzony jest w parkach i alejach.
Pozostałe rośliny z rodziny Oleaceae, jak liguster, forsycja, lilak (bez) i jaśmin mają mniejsze znaczenie w alergologii.
Wiosną długo pozostaje w stanie bezlistnym. Niepozorne kwiaty, pojawiają się jeszcze przed rozwinięciem liści. Owoce – spłaszczone orzeszki długości 2,5—5 cm, często pozostają na gałęziach aż do wiosny.
W Polsce dziko występuje jeden gatunek: jesion wyniosły, dorastający do 30—40 metrów wysokości, pospolity w całym kraju, głównie w wilgotnych lasach, przy drogach.
Okres pylenia jesionu
Pyłek jesionu pojawia się w atmosferze Polski prawie równocześnie z pyłkiem brzozy, w drugiej dekadzie kwietnia. Podobnie jak w przypadku innych gatunków drzew, w poszczególnych miastach Polski obserwuje się znaczące różnice w stężeniu pyłku jesionu w poszczególnych latach.
Aspekty kliniczne
Ważne! Uważa się, że pyłek jesionu ma silne właściwości uczulające. U osób z nadwrażliwością na alergeny pyłku jesionu istnieje ryzyko wystąpienia reakcji krzyżowych (zobacz: Reakcje krzyżowe). Alergen pyłku jesionu jest zbliżony w budowie do alergenu oliwki. Oznacza to możliwość wystąpienia silnych reakcji uczuleniowych u chorych z alergią na alergeny pyłku jesionu, którzy znajdą się w rejonie Morza Śródziemnego oraz na obszarach upraw drzewa oliwnego.