Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Alergeny pokarmowe

Alergeny pokarmowe
sxc.hu

Do najczęściej uczulających pokarmów należą białka mleka krowiego, jaja oraz pszenicy (zwłaszcza u dzieci), ponadto ryby, owoce morza, orzechy, pomidory, seler, przyprawy. Uczulają także dodatki stosowane w pokarmach, np. pochodne siarki (obecne m.in. w niskiej jakości winie).

Alergia na alergeny mleka krowiego stała się najczęstszą alergią u dzieci (2—15%) w latach 50. XX wieku, w związku ze szkodliwą „modą” na niekarmienie piersią. Białko jaja kurzego składa się z wielu alergenów (jeden z najważniejszych to tzw. owoalbumina) i może powodować burzliwe objawy (nawet wstrząs anafilaktyczny). Może być obecne w mleku karmiących matek, stanowić ukryty składnik wielu pokarmów gotowych (np. kremów) oraz niektórych szczepionek. Pszenicę uważa się za trzeci najczęstszy alergen pokarmowy u dzieci. Alergia na nią pojawia się także u np. piekarzy. Wśród alergenów zbóż uczula także żyto („astma piekarzy”) oraz jęczmień („alergia na piwo”) - zobacz: Astma zawodowa.

Wiele chorych z alergią na ryby jest uczulonych jednocześnie na wiele gatunków ryb. Alergizuje często dorsz (niekiedy nawet para unosząca się nad gotowaną rybą), śledź, tuńczyk czy węgorz. Alergia na ryby jest groźna – może powodować wstrząs anafilaktyczny. Niektórzy chorzy mają alergię na robaka pasożytującego w rybach (Anisakis simplex).

Uczulenie na białka orzechów ziemnych (także w postaci masła arachidowego) prawdopodobnie jest najczęstszym alergenem powodującym zgon w wyniku wstrząsu anafilaktycznego (zwłaszcza u chorych na astmę). U osób silnie uczulonych niebezpieczne może być nawet wykonanie punktowych testów skórnych z ich alergenami (zobacz: Testy skórne).

Uczulenie na alergeny pomidora czy selera (może dotyczyć do 44% chorych) często jest krzyżowe – występuje często u chorych z alergią na pyłki roślin oraz lateks (zobacz: Reakcje krzyżowe, Uczulenie na lateks). Do najczęściej uczulających przypraw należy m.in. cynamon.

Przeczytaj charakterystyki poszczególnych alergenów pokarmowych

Data utworzenia: 04.02.2011
Alergeny pokarmoweOceń:
(5.00/5 z 3 ocen)
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?