Pytanie nadesłane do redakcji
Od sierpnia zeszłego roku mam straszną swędzącą wysypkę na całym ciele. Po testach okazało się, że mam alergię na roztocze kurzu. Biorę leki, które przepisał mi lekarz. Zawsze myślałam, że objawami alergii na kurz są kaszel, nieżyt nosa, katar. Czy to możliwe, że mimo leków skóra mnie bardzo swędzi? Czy mogę mieć jeszcze alergię, np. na jedzenie? Ponieważ lekarz, do którego chodzę, powiedział mi, że jeśli nigdy nie miałam alergii na jedzenie, to nie mam alergii na jedzenie. Mimo to wykonuję testy na mleko, orzechy, fasole, pszenicę, ryby. Bardzo proszę o pomoc i radę.
Odpowiedziała
dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie
W pytaniu nie napisała Pani jaki charakter ma „wysypka”. Czy są to wykwity o charakterze bąbli pokrzywkowych, czy zmiany wypryskowe charakterystyczne dla atopowego zapalenia skóry lub wyprysku kontaktowego? Typ zmian skórnych warunkuje dobór odpowiednich badań diagnostycznych.
Napisała Pani, że zmiany występują na skórze całego ciała, więc prawdopodobnie choruje Pani na przewlekłą pokrzywkę (objawy trwają ponad 6 tygodni), poza alergią należałoby wykluczyć choroby tarczycy, wątroby, zakażenia, w tym zakażenie bakterią Helicobacter pylori, choroby autoimmunologiczne, nadwrażliwość na leki, konserwanty, pokrzywki fizykalne itp.
Alergia na roztocze rzeczywiście manifestuje się głównie objawami ze strony nosa, oczu czy oskrzeli. Jest bardzo mało prawdopodobne, aby objawy skórne związane z uczuleniem na alergeny roztocza kurzu domowego miały tak duże nasilenie i trwały tak długo.
Wykonanie testów punktowych, najlepiej z alergenami pokarmowymi natywnymi (świeże pokarmy), być może pozwoliłoby na wykrycie uczulającego pokarmu.
Bardziej miarodajna mogłaby być 2–3-dniowa dieta (z możliwością przedłużenia do 7 dni) eliminująca najczęstsze alergeny (mleko i produkty mleko pochodne, gluten, jajo, ryby, owoce, seler, konserwanty, orzechy, kakao, owoce morza), a następnie stopniowa (co 2–3 dni) prowokacja poszczególnymi, wcześniej wykluczonymi pokarmami. W okresie stosowania diety bez ograniczeń można jeść ziemniaki, ryż, pić słodzoną herbatę, wodę mineralną.
Piśmiennictwo:
Bartuzi Z.: Nowe spojrzenie na alergeny pokarmowe. Alergia. 2011; 2/48: 31–37.Czarnecka-Operacz M.: Aktualna wiedza w zakresie etiopatogenezy pokrzywek. Alergologia, 2008: 1/35: 32–36
Fernando S., Broadfoet A.: Przewlekła pokrzywka. Ocena i leczenie. Lekarz Rodzinny 2010; 12(160): 1060–1065
Kurek M., i wsp.: Testy prowokacyjne w nadwrażliwości i alergii pokarmowej. Przegląd alergologiczny. 2005: 3: 44–50
Kurzawa R., Wanat-Krzak M.: Atopowe zapalenie skóry. Poradnik dla lekarzy. Wydawnictwo Help-Med. 2007
Narbutt J., Kuna P.: Atopowe zapalenie skóry – obecny stan wiedzy i implikacje terapeutyczne. Terapia. 2011; 4(255): 76–80
Narbut J., Kuna P.: Pokrzywka przewlekła – aktualny problem terapeutyczny. Terapia. Alergologia. 2008: 4(208): 111–112, 114–122
Nowicki R.: Rola infekcji w zespole atopowego zapalenia skóry (wyprysku atopowym). Przegląd alergologiczny. 2005; 3: 30–34