Pytanie nadesłane do redakcji
Jeżeli mam nietolerancję glutenu, czy mogę zażywać sproszkowane zielone liście pszenicy?
Odpowiedziała
dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia Alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie
Gluten jest mieszanką białek występujących w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia.
Nie zawierają go liście wymienionych zbóż.
Jeśli objawy chorobowe związane są wyłącznie z nietolerancją glutenu, a nie z nadwrażliwością alergiczną jest bardzo mało prawdopodobne, aby po spożyciu sproszkowanych liści pszenicy wystąpiły niekorzystne objawy kliniczne. Z drugiej strony składniki mineralne (azot, wapń, magnez, fosfor, potas, siarka), obecne w liściach pszenicy i innych traw występują także w roślinach "bezpiecznych", zalecanych w dietach bezglutenowych.
Gluten nie występuje w kukurydzy, gryce, manioku, amarantusie, ryżu, tapioce.
Piśmiennictwo:
Cielecka E.K., Dereń K., Grzegorczyk A.: Nadwrażliwość pokarmowa. Alergia Astma Immunologia. 2010; 15 (3): 118-124.Kulczycki G., Grzyś E., Grocholski J.: Wpływ regulatorów wzrostu na skład chemiczny źdźbeł wybranych odmian pszenicy ozimej. Postępy w ochronie roślin 2007; 47,3: 171-181.