Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Alergia na pszenicę

Prof. dr hab. med. Edward Rudzki
Alergeny, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2009
Alergia na pszenicę
sxc.hu

Ze wszystkich gatunków zbóż pszenica alergizuje najczęściej. Niekiedy następuje to już poprzez pokarm matki.

U niemowląt pszenica często jest trzecim z kolei alergenem pokarmowym, na które dziecko się uczula, po jaju kurzym i mleku. Nadwrażliwość na pszenicę występuje w tym wieku rzadziej niż na pozostałe alergeny.

Zobacz: Uczulenie na białko jaja kurzego, Uczulenie na żółtko jaja kurzego, Alergia na mleko krowie.

U małych dzieci nadwrażliwych na pszenicę prawie zawsze występuje atopowe zapalenie skóry, a pszenica jest tylko jednym z kilku alergenów i bardzo rzadko szczególnie ważnym.

Pszenica może być także alergenem powietrznopochodnym lub wziewnym (zobacz: Alergeny wziewne). Choroby zawodowe dróg oddechowych wywołane uczuleniem na pszenicę występują głównie u młynarzy i piekarzy przebywających w pomieszczeniach zamkniętych.

W warunkach pracy częściej występuje astma, a znacznie rzadziej nieżyt nosa lub inne zmiany zawodowe.

Zobacz także: Astma zaowodowa.

08.11.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta