Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Alergia na pszenicę

Prof. dr hab. med. Edward Rudzki
Alergeny, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2009
Alergia na pszenicę
sxc.hu

Ze wszystkich gatunków zbóż pszenica alergizuje najczęściej. Niekiedy następuje to już poprzez pokarm matki.

U niemowląt pszenica często jest trzecim z kolei alergenem pokarmowym, na które dziecko się uczula, po jaju kurzym i mleku. Nadwrażliwość na pszenicę występuje w tym wieku rzadziej niż na pozostałe alergeny.

Zobacz: Uczulenie na białko jaja kurzego, Uczulenie na żółtko jaja kurzego, Alergia na mleko krowie.

U małych dzieci nadwrażliwych na pszenicę prawie zawsze występuje atopowe zapalenie skóry, a pszenica jest tylko jednym z kilku alergenów i bardzo rzadko szczególnie ważnym.

Pszenica może być także alergenem powietrznopochodnym lub wziewnym (zobacz: Alergeny wziewne). Choroby zawodowe dróg oddechowych wywołane uczuleniem na pszenicę występują głównie u młynarzy i piekarzy przebywających w pomieszczeniach zamkniętych.

W warunkach pracy częściej występuje astma, a znacznie rzadziej nieżyt nosa lub inne zmiany zawodowe.

Zobacz także: Astma zaowodowa.

08.11.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Akcja „Polska to chory kraj”
    Jeśli każdego roku nowotwory są przyczyną śmierci ok. 100 tys. Polaków, a dostęp do leczenia raka jest na jednym z najniższych poziomów w Unii Europejskiej, jeśli średni czas oczekiwania na wizytę u endokrynologa wynosi 24 miesiące, a u kardiologa dziecięcego 12 miesięcy, jeśli na 1000 mieszkańców Polski przypada 2,4 lekarza, jeśli polskie szpitale są zadłużone na 14 mld złotych, to diagnoza musi brzmieć – Polska to chory kraj. Ale lekarze opracowali terapię. I apelują, aby rozpocząć ją jak najszybciej.
  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.