×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy yerba mate ma jakiś związek z alergią na bylicę i trawy?

Pytanie nadesłane do redakcji

Czy yerba mate ma jakiś związek z alergią na bylicę i trawy?

Odpowiedziała

dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia Alergologiczna „Podgórna” w Szczecinie

Yerba mate przygotowywana jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napój ten jest szczególnie popularny w krajach Ameryki Południowej oraz na Bliskim Wschodzie, w ostatnich latach zyskuje również popularność w Polsce.

Badania dotyczące właściwości Yerba Mate są niejednoznaczne.

Z jednej strony podkreśla się korzystny wpływ naparu na obniżenie stężenia cholesterolu, stymulację ośrodkowego układu nerwowego, układu odpornościowego oraz korzystne działanie moczopędne, prawdopodobnie związane z zawartością antyoksydantów, z drugiej strony istnieje szereg badań, w których wykazano zależność pomiędzy piciem dużej ilości, zwłaszcza gorącego naparu yerba mate a zapadalnością na niektóre choroby nowotworowe.

Działanie rakotwórcze naparu tłumaczy się zawartością w yerba mate policyklicznych węglowodorów aromatycznych, a także zwiększonym wchłanianiem czynników rakotwórczych w przypadku picia gorącego naparu.

Istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju choroby nowotworowej wydaje się picie dużej ilości naparu mate, zwłaszcza przez palaczy oraz osoby nadużywające alkoholu.

Nie zaobserwowano związku przyczynowego pomiędzy piciem naparu yerba mate a uczuleniem na alergeny traw i chwastów.

Wydaje się, że picie naparu z yerba mate o niskiej temperaturze, w ilościach zdroworozsądkowych, jest bezpieczne dla zdrowia.

Piśmiennictwo:

Bates M.N., Hopenhayn C., Rey OA. i wsp .: Bladder cancer and mate consumption in Argentina a case – control study. Cancer lett. 2007; 246 (1-2): 268-273. Sewram V., De Stefani E., Brennan P. i wsp.: Mate consumption and the risk of squamous cell esophageal cancer in Uruguay. Cancer Epidemiol. Biomarcers Prev. 2003; 12(6): 508-513. Wołosiak R., Rudny M., Skrobek E. i wsp.: Charakterystyka aromatu i właściwości przeciwutleniających wybranych naparów, używek i ziół. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2007; 3(52): 109-113.

24.02.2014
Zobacz także
  • Napoje z wysoką zawartością kofeiny w zespole Gilberta
  • Alergia na pyłek traw
  • Pyłek bylicy
Wybrane treści dla Ciebie
  • Uczulenie na komary
  • Dopełniacz
  • Kontaktowe zapalenie skóry (wyprysk kontaktowy): przyczyny, objawy i leczenie
  • Atopowe zapalenie skóry
  • Pokrzywka
  • Alergia pokarmowa u dzieci
  • Alergia na jad owadów
  • Próba prowokacyjna z alergenem
  • Nadwrażliwość na pokarmy
  • Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta