Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Ryby nie tylko dla serca

Regularne spożycie ryb może zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego - ogłosili naukowcy w ostatnim numerze "American Journal of Medicine".

Tłuste ryby morskie obniżają stężenie tzw. "złego" cholesterolu LDL oraz pomagają w leczeniu chorób związanych m.in. z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego czy przewlekłymi stanami zapalnymi (astma, zapalenie stawów, alergie). Badania epidemiologiczne wykazały ponadto redukcję liczby zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych o 50% przy spożyciu ryb w ilości 30 g/dobę.

Dr Jie Liang ze szpitala Xijing w Chinach przeanalizował natomiast 41 różnych badań omawiających spożycie ryb oraz diagnozy nowotworowe z lat 1990-2011, prowadzone m.in. w Stanach Zjednoczonych, Norwegii, Japonii i Finlandii. W swojej pracy uwzględnił wiek badanych, ilość spożywanego alkoholu i czerwonego mięsa, a także historię chorób nowotworowych w rodzinie pacjentów.

Zdaniem dr. Lianga jedzenie ryb obniża ryzyko rozwoju raka jelita grubego średnio o 12 proc. Ryzyko rozwoju raka odbytnicy jest natomiast o 21 proc. niższe u osób, które jadły najwięcej ryb w porównaniu z osobami, które jadły ich najmniej.

"Jeżeli ryby rzeczywiście przyczyniają się do obniżenia ryzyka raka jelita grubego, korzyści związane są z kwasami omega-3. Nie wiemy jednak, czy podobny efekt uzyskalibyśmy w przypadku suplementów" - skomentował wyniki dr Michael Gochfeld z New Jersey-Robert Wood Johnson Medical School.

05.06.2012

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.