×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Słone statystyki

Korneliusz Smolik

Wspólne oglądanie meczu, filmu lub po prostu dobra impreza - przekąski i słodycze towarzyszą nam przy wielu okazjach, okazują się jednak jednym z głównych powodów otyłości.

Jak pokazują sondaże, aż 82% Polaków nie zwraca uwagi na to co i w jakich ilościach spożywa. Takie nawyki żywieniowe, idące w parze z brakiem aktywności fizycznej, mogą prowadzić do rozwoju otyłości, jak również chorób jej towarzyszących: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego lub zaburzeń lipidowych.

Dodatkowo, z analiz przeprowadzonych w 2012 roku przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wynika, że pomimo zmniejszenia ilości soli dodanej o 18,4% wciąż spożywa się jej zbyt dużo.

Sytuacja wygląda w ten sposób gdyż sól nadal jest głównym składnikiem większości produktów żywnościowych (takich jak: pieczywo, mięso i jego przetwory oraz produkty nabiałowe).

Przeważnie wydaje się nam, że kontrolujemy ilość soli w diecie. W rzeczywistości jest inaczej. Dietetycy alarmują, że dosalanie potraw bez uprzedniego spróbowania ich może prowadzić do poważnych konsekwencji.

Patrząc na to, jak wyglądają spotkania Polaków z bliskimi trudno się dziwić tym wynikom. Najczęściej na niezobowiązujące spotkania ze znajomymi kupowane są różnego rodzaju chipsy, paluszki oraz inne słone przegryzki. Prowadzi to do znacznego przekroczenia zalecanego dziennego spożyci soli, która wg WHO wynosi 5g. Tymczasem, przeciętnie Polak spożywa 7,5g soli dziennie.

Trzeba pamiętać, że nadmierne spożycie soli może prowadzić do nadciśnienia, którego konsekwencją może być udar mózgu, zawał serca czy też choroba nerek. Zapominamy także, że sól powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co może być przyczyną wzrostu masy ciała.

Okazjonalne spożycie chipsów czy innych słonych przekąsek nie powinno nam zaszkodzić. Gorzej, gdy takie właśnie przekąski wypierają zdrowe produkty żywnościowe, skutkując nadmierną podażą kalorii, cukru i soli.

Wiele osób, organizując spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół, kupuje słone przekąski całkowicie rezygnując z posiłków przygotowywanego we własnym zakresie. Po zakończeniu spotkania niedojedzone chipsy, słone paluszki czy też orzeszki ziemne są dojadane przez kolejne dni. Podczas kolejnego weekendu ponownie wybieramy się na spotkanie i sytuacja się powtarza - na stole ponownie znajdują się głównie słone przekąski.

Według statystyk w ostatnim dwudziestoleciu liczba otyłych dzieci wzrosła czterokrotnie. Wiąże się to z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi (nieregularne posiłki, masowa konsumpcja słonych przekąsek i napojów gazowanych) oraz brakiem aktywności fizycznej.

Badania pokazują jednak, że bardzo łatwo jest pozbyć się przyzwyczajenia do słonego smaku – wystarczą dwa dni, żeby pozbyć się przyzwyczajenia do soli. Zapraszając gości warto przygotować posiłki we własnym zakresie.

Starannie udekorowane i kolorowe kanapki na przystawkę mogą stanowić wstęp do kolejnych dań. Niektórzy goście liczą też na ciasta i słodycze. Najczęściej nie mamy jednak czasu, żeby spokojnie upiec nawet te mniej wymagające ciasta. W większości cukierni ceny ciast są stosunkowo wysokie, natomiast te sprzedawane w supermarketach zawierają konserwanty, barwniki i aromaty.

W związku z tym, warto rozejrzeć się za firmami, które oferują ciasta zawierające wyłącznie naturalne składniki.

17.09.2012

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.