Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Picie mleka zwiększa ilość wydzieliny w drogach oddechowych – prawda czy mit?

Na podstawie: Balfour-Lynn I.M.: Milk, mucus and myths. Arch. Dis. Child. 2019; 104: 91–93
Opracowała lek. Aleksandra Margol-Szczerbicka


Fot. pixabay.com

Z badań ankietowych wynika powszechne przekonanie, że spożywanie produktów mlecznych wiąże się ze zwiększeniem ilości, gęstości i lepkości wydzieliny w drogach oddechowych. Wielu ludzi wierzy, że nie należy pić mleka podczas chorób układu oddechowego, a nawet zwykłego przeziębienia. Takie zalecenie można znaleźć również w niektórych poradnikach dla rodziców.

Pierwsze badanie, w którym podjęto próbę wyjaśnienia tego zagadnienia, opublikowano w 1948 roku w Stanach Zjednoczonych. Osoby badane przydzielono do grup w zależności od objętości wypijanego mleka. Nie stwierdzono różnic w zgłaszanych dolegliwościach, ani w wynikach badania nosa i gardła. Nie obserwowano również większej ilości wydzieliny u osób spożywających mleko w porównaniu z grupą kontrolną.

W australijskim badaniu z 1990 roku, wśród 60 dorosłych ochotników zarażonych rynowirusem typu 2, przez 10 dni oceniano nasilenie objawów klinicznych, objętość spożywanego mleka oraz ilość wydzieliny z nosa poprzez ważenie zużytych chusteczek higienicznych. Poza nieistotną statystycznie różnicą w zmianie charakteru kaszlu, nie obserwowano różnic wśród badanych grup. Badanie było jednak częściowo sponsorowane przez Australian Dairy Research Council.

W innym australijskim badaniu, 169 dorosłych miało opisać swoje odczucia związane ze spożywaniem mleka skupiając się na wrażeniach z okolic gardła i nosa. Badani zgłaszali uczucie trudności w przełykaniu, zgęstnienia śliny i wydzieliny śluzowej, nie podawali jednak zwiększenia ilości wydzieliny. Wymienione dolegliwości zgłaszano zarówno po spożyciu mleka krowiego jak i sojowego, co sugeruje, że większe znaczenie mają wrażenia czuciowe niż rodzaj białek mleka. Oczywiście osoby mające te negatywne odczucia piły w konsekwencji mniej mleka.

Mleko jest emulsją, czyli zawiesiną kropelek tłuszczu w wodzie. Emulsje mieszają się ze śliną. W ślinie zawarte są mucyny odpowiadające za jej lepkość i sprężystość. Indukują one flokulację mleka (łączenie się cząsteczek ciała stałego w ośrodku ciekłym w większe skupiska) doprowadzając do zwiększenia objętości i lepkości śliny. Wielkość agregatów kropli tłuszczu i szybkość ich tworzenia jest indywidualnie zmienna. Pozwala to wytłumaczyć, dlaczego tylko niektóre osoby zgłaszają dolegliwości po spożyciu mleka. Należy jednak podkreślić, że dotyczy to jamy ustnej i gardła, a nie pozostałych części układu oddechowego.

Za zwiększenie lepkości śliny mogą również odpowiadać zawarte w mleku jony wapnia. Zwiększenie zewnątrzkomórkowego stężenia wapnia na powierzchni błony śluzowej układu oddechowego zmniejsza uwodnienie mucyn i zwiększa lepkość wydzieliny śluzowej. Mało prawdopodobne jest jednak, by picie mleka wywoływało natychmiastowe zwiększenie stężenia jonów wapnia w błonie śluzowej dróg oddechowych.

Podsumowując, brakuje dowodów potwierdzających zwiększanie się ilości wydzieliny po spożyciu mleka, a także lepkości wydzieliny błony śluzowej dróg oddechowych. Struktura mleka może wywoływać u niektórych osób uczucie zwiększenia gęstości śliny czy wydzieliny błony śluzowej jamy ustnej i gardła oraz utrudnienie jej połykania.

31.01.2019
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?