×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Kontrowersje dotyczące spożywania mleka krowiego. Czy są jakieś maksymalne przedziały zalecanego spożycia?

mgr Jakub Sobiecki
epidemiolog żywienia, dietetyk, Department of Epidemiology and Biostatistics, Imperial College London, Klinika Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

American Heart Association (AHA) zaleca stosowanie produktów mlecznych odtłuszczonych lub o zmniejszonej zawartości tłuszczu (np. mleko <1%) już od 2. roku życia w celu minimalizowania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych


Fot. pixabay.com

Uzasadnione obawy o potencjalnie niekorzystne efekty spożycia mleka i jego przetworów ograniczają się do:

  1. prawdopodobnego zwiększonego ryzyka raka prostaty1
  2. możliwego zwiększonego ryzyka raka jajnika2
  3. dużego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych w przypadku niestosowania chudego nabiału o zmniejszonej zawartości tłuszczu.2

Dwa pierwsze punkty odnoszą się do dużego spożycia mleka i jego przetworów, tj. ok. 3 szklanek mleka dziennie lub analogicznej ilości przetworów mlecznych. W związku z tymi zastrzeżeniami Wydział Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harwardzkiego, który wydaje wła-sne zalecenia żywieniowe, rekomenduje ograniczanie ilości mleka w diecie do 1–2 szklanek dziennie dla osób dorosłych.3

American Heart Association (AHA) zaleca stosowanie produktów mlecznych odtłuszczonych lub o zmniejszonej zawartości tłuszczu (np. mleko <1%) już od 2. roku życia w celu minimalizowania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie – ekspozycji na cholesterol frakcji lipoprotein o małej gęstości (LDL C) przez całe życie. Zalecane przez AHA ilości produktów mlecznych dla dzieci to 2 porcje dziennie już od 1. roku życia (wówczas jeszcze produkty mleczne pełnotłuste).4

Piśmiennictwo

1. Abid Z., Cross A.J., Sinha R.: Meat, dairy, and cancer. Am. J. Clin. Nutr., 2014; 100 (supl. 1): 386S–93S
2. Genkinger J.M., Hunter D.J., Spiegelman D. i wsp.: Dairy products and ovarian cancer: a pooled analysis of 12 cohort studies. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2006; 15: 364–372
3. Nutrition Source: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium full story/
4. Lichtenstein A.,H., Appel L.J., Brands M. i wsp.: Diet and lifestyle recommendations revision 2006: a scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation, 2006; 114 (1): 82–96
28.04.2021
Zobacz także
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta