American Heart Association (AHA) zaleca stosowanie produktów mlecznych odtłuszczonych lub o zmniejszonej zawartości tłuszczu (np. mleko <1%) już od 2. roku życia w celu minimalizowania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych
Fot. pixabay.com
Uzasadnione obawy o potencjalnie niekorzystne efekty spożycia mleka i jego przetworów ograniczają się do:
- prawdopodobnego zwiększonego ryzyka raka prostaty1
- możliwego zwiększonego ryzyka raka jajnika2
- dużego spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych w przypadku niestosowania chudego nabiału o zmniejszonej zawartości tłuszczu.2
Dwa pierwsze punkty odnoszą się do dużego spożycia mleka i jego przetworów, tj. ok. 3 szklanek mleka dziennie lub analogicznej ilości przetworów mlecznych. W związku z tymi zastrzeżeniami Wydział Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harwardzkiego, który wydaje wła-sne zalecenia żywieniowe, rekomenduje ograniczanie ilości mleka w diecie do 1–2 szklanek dziennie dla osób dorosłych.3
American Heart Association (AHA) zaleca stosowanie produktów mlecznych odtłuszczonych lub o zmniejszonej zawartości tłuszczu (np. mleko <1%) już od 2. roku życia w celu minimalizowania spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie – ekspozycji na cholesterol frakcji lipoprotein o małej gęstości (LDL C) przez całe życie. Zalecane przez AHA ilości produktów mlecznych dla dzieci to 2 porcje dziennie już od 1. roku życia (wówczas jeszcze produkty mleczne pełnotłuste).4
Piśmiennictwo
1. Abid Z., Cross A.J., Sinha R.: Meat, dairy, and cancer. Am. J. Clin. Nutr., 2014; 100 (supl. 1): 386S–93S2. Genkinger J.M., Hunter D.J., Spiegelman D. i wsp.: Dairy products and ovarian cancer: a pooled analysis of 12 cohort studies. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2006; 15: 364–372
3. Nutrition Source: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium full story/
4. Lichtenstein A.,H., Appel L.J., Brands M. i wsp.: Diet and lifestyle recommendations revision 2006: a scientific statement from the American Heart Association Nutrition Committee. Circulation, 2006; 114 (1): 82–96