Pytanie nadesłane do redakcji
Witam. Mam problem z rozstępami. Usłyszałem od lekarza, że rozstępy są spowodowane głównie zaburzeniami w budowie tkanki łącznej, a nie "rozciąganiem" skóry. Czy są zalecania co do diety w przypadku skłonności do rozstępów? Pozdrawiam Marcin
Odpowiedziała
dr med. Jolanta Maciejewska
Katedra i Klinika Dermatologii, Chorób Przenoszonych Drogą Płciową i Immunodermatologii
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
Panie Marcinie,
Rozstępy tworzą się na poziomie skóry właściwej, a ich powstawanie wiąże się z upośledzeniem fibroblastów, które odpowiedzialne są za produkcję białek - kolagenu i elastyny. Białka te odpowiedzialne są za jędrność, elastyczność i odpowiednie napięcie skóry.
Do grupy osób narażonych na występowanie rozstępów należy zaliczyć:
- osoby otyłe,
- osoby w okresie dojrzewania,
- kobiety w ciąży,
- osoby będące na dietach niskokalorycznych,
- osoby z predyspozycją genetyczną,
- chorych przyjmujących leki steroidowe,
- osoby o częstych wahaniach masy ciała.
Pojawienie się rozstępów związane jest z dysfunkcją fibroblastów, w wyniku czego kolagen i elastyna są zmienione. Rozstępy są najczęściej obustronne, mogą występować w każdej raczej okolicy, z wyjątkiem, między innymi: twarzy, rąk, stóp.
Do działań profilaktycznych, zapobiegających powstaniu rozstępów, należy wymienić:
- unikanie częstych wahań masy ciała,
- stosowanie diety bogatej w witaminy i mikroelementy
- miejscowe stosowanie preparatów na bazie elastyny, kolagenu czy witamin.
W przypadku pojawienia się rozstępów proponuję zgłosić się do lekarza dermatologa, który ustali przyczynę rozstępów oraz zaleci właściwe, dalsze postępowanie.