Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Bułka ze szpinakiem i cielęciną

mgr Paulina Jamrozik
Specjalista ds. żywienia


Fot. pixabay.com

Składniki

  • 2 plastry cielęciny
  • 4 liście świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • 6 świeżych liści bazylii
  • bułka pełnoziarnista

Przygotowanie

Bułkę przekroić na pół. Na każdej połowie położyć po 2 liście szpinaku, plaster cielęciny, pomidor. Posypać posiekaną bazylią. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji
wartość energetyczna białko tłuszcz węglowodany błonnik
220 kcal 17 g 2,5 g 25 g 7 g

Obliczaj samodzielnie wartość odżywczą posiłków, korzystając z kalkulatora dietetycznego »

Warto wiedzieć

Szpinak stanowi cenne źródło magnezu, fosforu i potasu oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E. Jak wskazują badania, witaminy te chronią organizm przed szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników, a co za tym idzie - stresem oksydacyjnym. Szpinak doskonale sprawdza się do przyrządzania sosów i jest smaczną alternatywą dla sałaty.

Cielęcina to bardzo wartościowe mięso. Wyróżnia je przede wszystkim niewielka zawartość tłuszczu (około 3g w 100g produktu). Z uwagi na to cielęcina ma także niską wartość odżywczą, około 105 kcal w 100 g produktu. Z tego powodu zaleca się ją w dietach łatwostrawnych z ograniczeniem tłuszczu. Można ją jeść na zimno jako dodatek do pieczywa. Z kolei na ciepło najlepiej komponuje się z takimi przyprawami jak estragon, cząber i ziele angielskie.

Poznaj pozostałe przepisy na zdrowe śniadanie

14.06.2012
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?