×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Fakty i mity na temat znaczenia diety w SM

dr hab. n. med. Anna Pokryszko-Dragan, prof. UMW

FAKTY

  • zrównoważona dieta (wraz z aktywnością fizyczną) sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, korzystnej dla przebiegu choroby
  • składniki diety mogą oddziaływać na elementy podłoża SM (proces zapalny, stres oksydacyjny, procesy naprawcze)
  • istnieją powiązania między dietą, aktywnością, witaminą D3 i funkcją mikrobiomu jelitowego
  • ocena korzyści (łagodzenie objawów, wspomaganie efektu DMT - modyfikującego przebiegu choroby) konkretnych interwencji dietetycznych w SM wymaga dalszych, pogłębionych badań

MITY

  • chorzy na SM powinni stosować konkretną dietę o korzystnym wpływie na przebieg i objawy choroby
  • interwencje dietetyczne i inne „naturalne” metody mogą stanowić alternatywę dla leczenia farmakologicznego

12.06.2023
Zobacz także
  • Stwardnienie rozsiane to już inna choroba
  • Stwardnienie rozsiane
  • Na czym polega leczenie objawowe stwardnienia rozsianego (SM)?
Wybrane treści dla Ciebie
  • Stwardnienie rozsiane
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta