Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Wywiady

  • Czy dieta jest skuteczna w leczeniu choroby Hashimoto?

    Czy dieta jest skuteczna w leczeniu choroby Hashimoto?

    prof. Katarzyna Ziemnicka
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

  • Kto najczęściej choruje na zaburzenia odżywiania?

    Kto najczęściej choruje na zaburzenia odżywiania?

    Odpowiedzi na pytanie udziela dr hab. n. med. Maciej Pilecki.

  • Trzy lata wzlotów i upadków

    Trzy lata wzlotów i upadków

    Z dumą mogę powiedzieć, że od początku 2019 roku jest mnie mniej o kolejnych 49 centymetrów! Moja walka o samą siebie, a także fakt, że z powodu przyjmowanych leków, a nie z własnej winy, znów przytyłam nauczyła mnie, że nie warto oceniać kogokolwiek przez pryzmat tego, jak wygląda – mówi Aneta Gmitrzak, pacjentka, która postanowiła walczyć ze swoją nadwagą.

  • Dieta roślinna u osób aktywnych fizycznie – jeśli nie strączki, to co?

    Dieta roślinna u osób aktywnych fizycznie – jeśli nie strączki, to co?

    Ludzie zazwyczaj przeceniają swoje wydatki energetyczne. Wydaje im się, że w związku z tym, że podjęli jakąś aktywność, muszą znacznie więcej jeść. To niestety tak nie działa.

  • Jeść na zdrowie w chorobach autoimmunologicznych

    Jeść na zdrowie w chorobach autoimmunologicznych

    W chorobach autoimmunologicznych na pewno na własną rękę można spróbować diety śródziemnomorskiej, która jest dietą o działaniu przeciwzapalnym. Jest zróżnicowana i nie wyłącza żadnej z grup żywieniowych. Inną opcją jest dieta DASH lub prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie/wegańskie oparte na niskoprzetworzonych produktach.

  • Dieta fleksitariańska u starszych osób

    Dieta fleksitariańska u starszych osób

    Dieta fleksitariańska opiera się głównie na produktach roślinnych. O tym, jakie konsekwencje może to mieć dla osoby w starszym wieku i jak ważne są sposoby przygotowania posiłku, mówi dr Lucyna Pachocka.

  • Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych

    Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych

    Jeśli ktoś po przejściu na dietę roślinną cały czas czuje, że nie jest najedzony, że brakuje mu mięsa, to powinien się zastanowić, czy na pewno jego dieta została dobrze zbilansowana. Ale może się okazać, że lepszym rozwiązaniem będzie dla takiej osoby nie stuprocentowy weganizm, tylko taki na 80%, czyli zdrowe wegańskie jedzenie, a do tego od czasu do czasu może być coś mięsnego.

  • Jak skłonić dzieci do aktywności fizycznej?

    Jak skłonić dzieci do aktywności fizycznej?

    Wypowiedź dr Alicji Karney zarejestrowana podczas 7. Europejskiego Kongresu Exercise is Medicine.

  • Aktywność fizyczna u pacjentów w starszym wieku

    Aktywność fizyczna u pacjentów w starszym wieku

    O rodzajach zalecanej dla osób starszych aktywności fizycznej mówi prof. Ewa Kozdroń.

  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię

    Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię

    Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.

  • Bromatologia, dietetyka i superfood, czyli jedzenie jedzeniu nierówne

    Bromatologia, dietetyka i superfood, czyli jedzenie jedzeniu nierówne

    Chcąc zdrowo się odżywiać, nietrudno ulec modzie na tzw. superfood. "To termin chętnie wykorzystywany przez przemysł spożywczy w celach marketingowych, aby podkreślić wysokie walory zdrowotne oraz innowacyjność produktów" - mówi prof. n. farm. Maria Borawska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

  • Dieta wegetariańska u osób chorych na cukrzycę

    Dieta wegetariańska u osób chorych na cukrzycę

    O bezpieczeństwie stosowania diety wegetariańskiej przez osoby chore na cukrzycę mówi dr Daniel Śliż.

  • Aktywność fizyczna kluczowa przy zdrowym odżywianiu

    Aktywność fizyczna kluczowa przy zdrowym odżywianiu

    Nie ma zdrowego żywienia bez aktywności fizycznej - przekonuje prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia radzi nie tyle zrezygnować ze słodyczy i mięsa, ile po prostu ograniczyć ich spożycie bądź zastąpić zdrowszymi zamiennikami.

  • Dieta wegetariańska a sport

    Dieta wegetariańska a sport

    O dietach roślinnych, bilansowaniu składników odżywczych i suplementacji mówi dr Daniel Śliż.

  • Bez węglowodanów, czyli ryzykowna dieta

    Bez węglowodanów, czyli ryzykowna dieta

    Spodziewaliśmy się, że diety restrykcyjne są niezdrowe, ale te wyniki były dla nas niezwykle zaskakujące – opowiada o swoich badaniach prof. Maciej Banach, dyrektor Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki.

  • Najnowsze zalecenia dotyczące diety w cukrzycy

    Najnowsze zalecenia dotyczące diety w cukrzycy

    – Jedną z frakcji błonnika pokarmowego jest tzw. skrobia oporna. Poddana obróbce termicznej nie wchłania się z przewodu pokarmowego, a więc nie dostarcza kalorii, nie podnosi glikemii, co więcej, pozostając w jelicie grubym, odżywia te bakterie, które poprawiają insulinowrażliwość. Jak zwiększyć spożycie skrobi opornej? Posłuchaj eksperta prof. dr. hab. med. Tomasza Klupy.

  • Dlaczego nie leczyć otyłości u osób starszych?

    Dlaczego nie leczyć otyłości u osób starszych?

    Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. Dariusza Włodarka z SGGW w Warszawie.

  • Potrzebne zmiany prawne dot. suplementów diety

    Potrzebne zmiany prawne dot. suplementów diety

    Rynek suplementów diety bardzo się rozwinął, wart jest kilka miliardów złotych. Cały czas obserwuje się tendencję zwyżkową. W trosce o klienta dobrze byłoby ten rynek doprecyzować – mówi Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz.

  • Co w pestkach siedzi, czyli o witaminie B17

    Co w pestkach siedzi, czyli o witaminie B17

    Co w pestkach siedzi? Czy naprawdę coś dobrego, skoro w każdym przepisie na wiśniówkę mamy uwagę, by unikać nadmiaru pestek a niektórym ich zapach kojarzy się z losami trudnych miłości.

  • Czy istnieje lewoskrętna witamina C?

    Czy istnieje lewoskrętna witamina C?

    Prof. Rafał Olszanecki: nie istnieje "lewoskrętna" witamina C. Wszystkie preparaty "lewoskrętnej" witaminy C sprzedawane w sklepie czy internecie, to normalna prawoskrętna witamina C aktywna biologicznie.

55 artykułów - strona 1 z 3

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?