×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Wywiady

  • Otyłość jest matką wszystkich chorób

    Otyłość jest matką wszystkich chorób

    Lekarze, bez względu na posiadaną specjalizację, powinni zwracać uwagę na występowanie nadwagi i otyłości u pacjentów. Szczególnie istotna rola przypada tutaj lekarzom rodzinnym – zaznacza prof. Wojciech Bik.

  • Insulinooporność należy do obrazu otyłości

    Insulinooporność należy do obrazu otyłości

    Insulinooporność to skutek nadwagi, a nie jej przyczyna – zaznacza prof. Leszek Czupryniak, kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych w Centralnym Szpitalu Klinicznym WUM.

  • Żywność odzwierciedla nasz styl życia

    Żywność odzwierciedla nasz styl życia

    Granica między żywnością nisko a wysoko przetworzoną jest bardzo delikatna – mówi dr. inż. Tomasz Szablewski, adiunkt w Katedrze Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

  • Rola psychodietetyka w zmianie stylu życia

    Rola psychodietetyka w zmianie stylu życia

    W trakcie zmiany zachowań żywieniowych będą pojawiać się potknięcia. Istotne jest, by nie traktować ich jako porażki, która często powoduje rezygnację z dalszego wdrażania zmiany – mówi dr hab. Katarzyna Zabłocka-Słowińska, psychodietetyczka.

  • Otyłość może być leczona przez kardiologa

    Otyłość może być leczona przez kardiologa

    Potrzebujemy polityki podatkowej zachęcającej do zdrowej diety – uważa prof. Piotr Jankowski, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii w Szpitalu im. prof. W. Orłowskiego CMKP w Warszawie, współorganizator konferencji Kardiologia Prewencyjna 2023.

  • Fakty i mity na temat znaczenia diety w SM

    Fakty i mity na temat znaczenia diety w SM

    Jaką rolą spełnia dieta w przypadku chorych na stwardnienie rozsiane? Czy należy ją modyfikować?

  • Zamiast robić z jedzenia pole bitwy

    Zamiast robić z jedzenia pole bitwy

    U dzieci, które nie mają szansy przyglądać się sygnałom głodu i sytości może się wyrobić nawyk dojadania, na zasadzie: skoro nie czuję przepełnienia zaraz po skończeniu posiłku, to znaczy, że był za mały, muszę dalej jeść. Dojadając, nadmiarowo zaspokajamy głód – przestrzega dr Agata Dutkiewicz, autorka książki „Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków”.

  • Jesteśmy częścią zmiany

    Jesteśmy częścią zmiany

    Niektórzy oczekują jednorazowego wsparcia, odpowiedzi na konkretne pytania. Wcale nie trzeba chorować, żeby uzyskać u nas poradę – mówi Izabela Pawluk, dietetyczka i koordynatorka Centrum Dietetycznego Online NCEŻ NIZP PZH-PIB.

  • Kształtowanie nawyków

    Kształtowanie nawyków

    Kluczem naszych działań jest edukacja w kwestii kształtowania zdrowych nawyków, budowania kompetencji w zakresie profilaktyki i wzrostu świadomości skuteczności badań profilaktycznych – mówi Sylwia Wądrzyk, dyrektor Departamentu Obsługi Klientów i Profilaktyki NFZ.

  • Kubek kakao

    Kubek kakao

    Wyciąganie pojedynczych substancji i podawanie ich w zwiększonym – w stosunku do owoców i warzyw – stężeniu w postaci suplementów nie powoduje spotęgowania ich działania – prof. Agnieszka Bartoszek i dr Izabela Koss-Mikołajczyk z Politechniki Gdańskiej zbadały aktywność przeciwutleniaczy występujących w żywności oraz w suplementach diety.

  • W poszukiwaniu lepszych rozwiązań

    W poszukiwaniu lepszych rozwiązań

    Przez wiele lat tak naprawdę otyłości nie identyfikowaliśmy jako problemu zdrowotnego. Ta choroba nie była tak postrzegana zarówno przez chorych, jak i przez profesjonalistów medycznych – mówi dr n. ekon. Małgorzata Gałązka-Sobotka.

  • Trzeba mieć rezerwy, żeby walczyć z chorobą

    Trzeba mieć rezerwy, żeby walczyć z chorobą

    Jeśli rozpoznamy niedożywienie, nie tyle powinniśmy zastanawiać się nad rozpoczęciem leczenia żywieniowego, ale wręcz mamy obowiązek jego wdrożenia.

  • Niekontrolowane przyjmowanie probiotyków

    Niekontrolowane przyjmowanie probiotyków

    Czy długotrwale przyjmowanie probiotyków z własnej inicjatywy chorych może spowodować niekorzystne skutki?

  • Medycyna kulinarna przekłada zalecenia na praktykę

    Medycyna kulinarna przekłada zalecenia na praktykę

    Aby ocenić, jaki sposób żywienia będzie dla nas najlepszy, specjalista powinien wziąć pod uwagę nasz styl życia, uwarunkowania genetyczne czy ewentualne choroby przewlekłe – mówi Baszar El-Helou z WUM.

  • Odchudzanie czy redukcja masy ciała? Co warto wiedzieć o leczeniu nadwagi i otyłości

    Odchudzanie czy redukcja masy ciała? Co warto wiedzieć o leczeniu nadwagi i otyłości

    Często zdarza się, że nie odnotowujemy faktu zjedzenia czegoś, przykładowo niewielkiej czekoladki w pracy. I oczywiście problemem nie jest tu fakt sporadycznego zjedzenia czekoladki, ale to, że takich „niezauważanych” produktów w naszym jadłospisie może być więcej – podkreśla dietetyk, dr Dominika Wnęk.

  • Dmuchanie na zimne

    Dmuchanie na zimne

    Śladowe ilości pestycydów, które mogą znajdować się w żywności, nie stwarzają ryzyka dla człowieka, a wiele obaw wynika z niezrozumienia i przekazywania niepełnych, często nierzetelnych informacji – uważa dr hab. Paweł Struciński z NIZP PZH-PIB.

  • Czy pacjent z nadciśnieniem tętniczym może pić kawę?

    Czy pacjent z nadciśnieniem tętniczym może pić kawę?

    Pacjenci z nadciśnieniem tętniczym często pytają lekarza, czy mogą pić kawę – dr hab. Marek Klocek odpowiada na to pytanie.

  • Otyłość można i należy leczyć

    Otyłość można i należy leczyć

    Otyłość to poważna choroba, która rozwija się z powodu splotu różnych czynników. Na szczęście należy i da się ją leczyć. O dostępnych metodach opowiada prof. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM.

  • Pożywienie lekiem

    Pożywienie lekiem

    Od ponad dwóch lat Ministerstwo Zdrowia i media codziennie podają informacje dotyczące liczby osób zakażonych SARS-CoV-2. Dlaczego równie często nie przypominają o tym, że każdego dnia powinno się spożywać warzywa i owoce, dbać o prawidłową masę ciała, nie palić papierosów oraz wyjść na spacer? – pyta dr n. o zdr. Paweł Jagielski, autor badań dotyczących wpływu diety na ryzyko zachorowania na COVID-19.

  • Czas zintegrować środowisko osób zajmujących się otyłością dziecięcą

    Czas zintegrować środowisko osób zajmujących się otyłością dziecięcą

    Według różnych danych, otyłość III stopnia skraca życie średnio od 7 do 13 lat. Nastolatek chorujący na otyłość olbrzymią ma około 60% szans, że osiągnie 70 lat życia. Powinniśmy mówić o tej chorobie równie dużo i głośno jak o chorobach onkologicznych – mówi dr hab. Paweł Matusik, prezes Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej.

  • Odzyskałam sprawność

    Odzyskałam sprawność

    Na początku po 15 minutach spaceru miałam tętno 180 i wydawało mi się, że zaraz dostanę zawału – opowiada Teresa, 50-letnia nauczycielka. Po półtora roku udało się jej zredukować masę ciała ze 150 kg do 85 kg. - Teraz przechodzę średnio 10 km dziennie. Ale zdarzają mi się też długie dystanse, 20 km. I nie muszę przystawać – podkreśla.

  • Prowadzenie specjalnej diety to nie dla mnie

    Prowadzenie specjalnej diety to nie dla mnie

    Bałam się, że jeszcze bardziej utyję. Wizja tego, że mogę ważyć jeszcze więcej po prostu mnie przerażała… – opowiada 42-letnia pani Katarzyna, mama dwóch synów. Leczenie otyłości podjęła wiosną 2021 roku. Schudła do tej pory ponad 30 kg.
    4. marca to Światowy Dzień Otyłości

  • „Odchudzanie” nie jest leczeniem

    „Odchudzanie” nie jest leczeniem

    Według danych OECD, do 2050 r. z powodu otyłości średnia długość życia w naszym kraju zmniejszy się o blisko 4 lata. Jak groźna jest otyłość, pokazuje też pandemia COVID-19. U chorych na otyłość występuje o 113% zwiększone ryzyko konieczności hospitalizacji, o 74% zwiększone ryzyko hospitalizacji na OIT i o 48% zwiększone ryzyko zgonu – mówi prof. Paweł Bogdański.

  • Czy naprawdę konieczna jest modyfikacja diety? Czy nie wystarczy spalić nadmiar przyjętych cukrów i tłuszczów, zwiększając aktywność fizyczną?

    Czy naprawdę konieczna jest modyfikacja diety? Czy nie wystarczy spalić nadmiar przyjętych cukrów i tłuszczów, zwiększając aktywność fizyczną?

    O znaczeniu diety i aktywności fizycznej oraz zagrożeniach wiążących się z dużym spożyciem żywności wysokoprzetworzonej mówi mgr Mateusz Durbas.

  • Suplementacja witaminy D w stłuszczeniowej chorobie wątroby

    Suplementacja witaminy D w stłuszczeniowej chorobie wątroby

    Czy suplementacja witaminy D może mieć korzystny wpływ na stłuszczeniową chorobę wątroby?

  • Ostatnia deska ratunku

    Ostatnia deska ratunku

    Co najmniej 600 tys. Polaków z otyłością kwalifikuje się do leczenia chirurgicznego. Dla wielu z nich operacja bariatryczna jest ostatnią szansą przedłużenia życia – mówi prof. Wiesław Tarnowski, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Bariatrycznej CMKP Szpitala im. Prof. W. Orłowskiego w Warszawie.

  • Czy eliminacja z diety produktów na bazie mleka krowiego pomaga w leczeniu trądziku? [wideo]

    Czy eliminacja z diety produktów na bazie mleka krowiego pomaga w leczeniu trądziku? [wideo]

    Ekspert podsumowuje wyniki badań dotyczących zaostrzania trądziku przy spożywaniu pełnotłustych i odtłuszczonych produktów na bazie mleka krowiego.

  • Nie tylko dodatni bilans kaloryczny

    Nie tylko dodatni bilans kaloryczny

    O tym, że zbyt często postrzegamy otyłość w kategoriach estetycznych, oraz o potrzebie systemowego działania w jej eliminowaniu, opowiada z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością dr Paulina Metelska, dietetyk, specjalista zdrowia publicznego.

  • Czy regularna aktywność fizyczna rekompensuje negatywne skutki nadwagi i otyłości? Jakiego stopnia aktywność fizyczna przynosi korzyści metaboliczne?

    Czy regularna aktywność fizyczna rekompensuje negatywne skutki nadwagi i otyłości? Jakiego stopnia aktywność fizyczna przynosi korzyści metaboliczne?

    O wpływie regularnej aktywności fizycznej na metabolizm i ogólny stan zdrowia pacjenta mówi dr hab. n. med. Karolina Kłoda.

  • Sól i ostre przyprawy - czy zaostrzają zmiany trądzikowe? [wideo]

    Sól i ostre przyprawy - czy zaostrzają zmiany trądzikowe? [wideo]

    Możliwość zaostrzania trądziku przez używanie ostrych przypaw w diecie oraz faktyczny wpływ spożywania dużych ilości soli na skórę weryfikuje dr n. o zdr. Damian Parol.

  • Od czego zależy długoterminowe utrzymanie efektu po operacji bariatrycznej?

    Od czego zależy długoterminowe utrzymanie efektu po operacji bariatrycznej?

    Na pytanie odpowiada mgr Ilona Kawa.

  • Modyfikacja stylu życia i diety w chorobie refluksowej

    Modyfikacja stylu życia i diety w chorobie refluksowej

    Co oprócz farmakoterapii zalecać chorym na chorobę refluksową przełyku?

  • Otyłość to choroba

    Otyłość to choroba

    Aktualnie obserwuje się przede wszystkim coraz więcej dzieci ze skrajnymi postaciami otyłości, czyli trzecim stopniem, tzw. otyłością olbrzymią - mówi dr hab. Paweł Matusik, adiunkt w Katedrze i Klinice Pediatrii i Endokrynologii Dziecięcej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

  • Rola psychodietetyka w leczeniu otyłości

    Rola psychodietetyka w leczeniu otyłości

    Ważna jest umiejętność rozróżniania bodźców, takich jak głód, sytość czy zmęczenie. Ludzie często mylą zmęczenie z głodem i zamiast odpocząć sięgają np. po wysokoenergetyczną przekąskę – mówi dr hab. n. o zdr. Monika Bąk-Sosnowska, psycholog kliniczny.

  • Żeby wpłynąć na codzienną dietę

    Żeby wpłynąć na codzienną dietę

    O znakowaniu żywności, otyłości, wyborach konsumenckich i próbie ich zmiany opowiadają w rozmowie z MP.PL przedstawicielki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: dr inż. Katarzyna Stoś oraz dr inż. Beata Przygoda.

  • Detoks cukrowy, czyli całkowita rezygnacja z dodatku cukru w diecie – czy jest to możliwe i uzasadnione?

    Detoks cukrowy, czyli całkowita rezygnacja z dodatku cukru w diecie – czy jest to możliwe i uzasadnione?

    Posłuchaj wypowiedzi mgr. Mateusza Durbasa.

  • Dla chorego dziecka aktywność fizyczna może być lekarstwem

    Dla chorego dziecka aktywność fizyczna może być lekarstwem

    Aktywność fizyczna jest wskazana niezależenie od tego, jaką patologię układu krążenia reprezentuje nasz pacjent – mówi dr Anna Turska-Kmieć, przewodnicząca Sekcji Kardiologii Sportowej PTK.

  • Dlaczego pacjenci tyją na diecie o ujemnym bilansie energetycznym?

    Dlaczego pacjenci tyją na diecie o ujemnym bilansie energetycznym?

    Czym jest bilans energetyczny, podstawowa przemiana materii, deficyt kaloryczny? Jakie są najczęściej popełniane błędy przy wyborze i utrzymaniu diety? Zagadnienie omawia dr n. o zdr. Damian Parol.

  • Wakacje od diety i koncepcja postów okresowych – co łączy a co odróżnia te dwa schematy żywienia?

    Wakacje od diety i koncepcja postów okresowych – co łączy a co odróżnia te dwa schematy żywienia?

    Odpowiedzi na pytanie udziela dr n. o zdr. Damian Parol.

  • Jakie są warunki zakwalifikowania chorego na otyłość do zabiegu bariatrycznego?

    Jakie są warunki zakwalifikowania chorego na otyłość do zabiegu bariatrycznego?

    Na pytanie odpowiada prof. dr hab. n. med. Piotr Major.

  • Refluks bez zgagi

    Refluks bez zgagi

    Miałam pacjentkę, która przez pół roku leczyła uporczywe, nawrotowe bóle gardła. One występowały bez innych objawów infekcji. Dostawała kolejne antybiotyki. A wystarczyło dobrze ją zbadać – miała drobną, pęcherzykową wysypkę na tylnej ścianie gardła i obrzęknięte migdałki. Po przyjęciu leku antyrefluksowego, objawy ustąpiły – opowiada dr Anna Cybulska, gastroenterolog.

  • Pytaj proktologa

    Pytaj proktologa

    Dlaczego na zaparcia częściej skarżą się kobiety niż mężczyźni? Jaka jest optymalna pozycja do defekacji? Czy regularna defekacja to defekacja codzienna? Jaki kolor, kształt i konsystencję ma prawidłowy stolec? Czy istnieje norma ilości oddawanych gazów? Na pytania odpowiada lek. Andrzej Drążek – specjalista chirurgii ogólnej i gastroenterologii.

  • Dostęp do dietetyków w ramach NFZ jest ograniczony

    Dostęp do dietetyków w ramach NFZ jest ograniczony

    Tematem zdrowego żywienia zajmują się często osoby nie będące ekspertami w tej dziedzinie – zdarza się, że nazywają się dietetykami, a nie mają odpowiedniego wykształcenia – mówi dr Katarzyna Wolnicka, dietetyk, kierownik Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ekspert NIZP-PZH.

  • Czego nie lubią jeść rodzice. O alergii krzyżowej

    Czego nie lubią jeść rodzice. O alergii krzyżowej

    Sadownicy, chcąc dostarczyć nam owoce niesypane, czy jak najmniej sypane, dobierają do sadów owoce dorodne. Pestki z dorodnych jabłek dadzą dorodne jabłonie, a te piękne jabłka. Tyle że one będą takie piękne, ponieważ mają substancje ochronne, które bywają niebezpieczne dla alergików.
    Odpowiedniki Bet v 1, na przykładzie którego mówię o reakcjach krzyżowych, znajdują się w wielu owocach, warzywach, orzechach – są np. w marchewce i selerze – tłumaczy prof. Krzysztof Buczyłko.

  • Jeść czy poczekać? Jeść czy wyrzucić?

    Jeść czy poczekać? Jeść czy wyrzucić?

    Pleśń – nawet jeśli jest kropeczką (białą, czarną, czy zieloną puchatą kropeczką) – oznacza, że rzecz, na której się znajduje nie nadaje się do spożycia. Ta kropeczka to wierzchołek góry lodowej. To, co widzimy jest częścią całego mikroorganizmu, który znajduje się w środku – przestrzega prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.

  • Rak i ruch

    Rak i ruch

    Pacjent onkologiczny jest zwykle osłabiony, szybko się męczy, nie ma ochoty na żadną aktywność. Trzeba jednak próbować go przekonać. Brak aktywności grozi tym, że chory wpadnie w tzw. błędne koło. Leżenie pogarsza wydolność, ogranicza zdolność do wysiłku, a tym samym potęguje zmęczenie – przestrzega prof. Iwona Malicka, kierownik Zakładu Fizjoterapii w Medycynie Zabiegowej i Onkologii AWF we Wrocławiu.

  • Rozciąganie jako forma edukacji

    Rozciąganie jako forma edukacji

    Stretching – wbrew temu, co twierdzą niektórzy internetowi doradcy – wcale nie musi pomóc. On może wręcz nasilać dolegliwości. Ale są też osoby, dla których jest znakomitą propozycją. Progresywnie dozowane delikatne dolegliwości bólowe przecież nie oznaczają, że coś psujemy. One wcale nie muszą być znakiem, że robimy coś złego – mówi fizjoterapeuta, Karol Szapel.

  • Otyłość jest chorobą

    Otyłość jest chorobą

    Unikałbym słowa „odchudzanie”. Za nim się kryje wiele nieprawdopodobnych pomysłów, jakie mają pacjenci, pomysłów, którymi bardzo często sobie szkodzą. Dieta taka, dieta owaka. Niesprawdzone interwencje żywieniowe kończą się zaburzonym bilansem energetycznym. Powiedziałbym nawet, że wytwarza się oporność na leczenie otyłości. Nie mówimy „odchudzanie” także dlatego, że ono kojarzy się jednak z poprawianiem wyglądu, zabiegiem kosmetycznym, a tu chodzi o zapobieganie otyłości, leczenie otyłości, leczenie nadwagi – podkreśla prof. Paweł Bogdański.

  • Niedobór ruchu, nadmiar jedzenia

    Niedobór ruchu, nadmiar jedzenia

    Postuluje się obecnie, żeby przerwa w jedzeniu wynosiła 14, czy nawet 16 godzin. Kiedy nie jemy, nasz organizm musi korzystać z zasobów tłuszczowych, wobec czego tkanka tłuszczowa się rozpada. Z mojej praktyki wynika, że wiele osób akceptuje przedłużony post. A gdy jeszcze połączymy go z aktywnością fizyczną, to naprawdę przyniesie wspaniałe efekty – zapewnia prof. Ewa Stachowska.

  • Jak i jak długo biegać?

    Jak i jak długo biegać?

    Jeden trening za mało zawsze jest lepszym rozwiązaniem niż jeden trening za dużo. Przeszarżowanie to zdecydowanie najczęstszy błąd początkujących. Często popełnianym błędem jest też pomijanie i niedocenianie ćwiczeń ogólnorozwojowych – wskazuje Kuba Pawlak, szef portalu Bieganie.pl.

  • Aktywność po COVID-19

    Aktywność po COVID-19

    Proponujemy dwutygodniowy program, który obejmuje 10 wizyt. Pacjenci przychodzą codziennie od poniedziałku do piątku. Zazwyczaj na koniec mówią, że czują poprawę, to znaczy lepiej tolerują wysiłek fizyczny i już się tak nie boją podejmowania aktywności. Często dopytują, czy mogą korzystać ze sprzętów do ćwiczeń, które mają w domu i w jakim zakresie. Mówimy na co powinni zwracać uwagę, kiedy przerwać. Takim sygnałem jest np. spadek poziomu saturacji – mówi Maciej Kawoń, fizjoterapeuta, dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Rehabilitacji Dzieci i Dorosłych w Krakowie.

  • Dbać o mikrobiotę

    Dbać o mikrobiotę

    Jaka jest rola roślin w budowaniu odporności. Jak pokryć zapotrzebowanie na białko. Co jeść w trakcie COVID-19. Jak wracać do diety sprzed choroby – mówi prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.

  • Otyłość a rak piersi

    Otyłość a rak piersi

    Należy do najczęstszych nowotworów złośliwych u kobiet, chorują głównie kobiety w wieku 50–69 lat (ok. 80% przypadków), ale – jak alarmują specjaliści – w ciągu ostatnich trzech dekadach liczba zachorowań u kobiet w wieku przedmenopauzalnym (20–49 lat) wzrosła niemal dwukrotnie i utrzymuje się jej rosnący charakter.

  • Złość na siebie

    Złość na siebie

    Kiedyś byłem bardzo chudy, ważyłem niecałe 60 kg przez blisko trzydzieści lat życia. Kiedy metabolizm zwolnił, a ja zaprzyjaźniłem się ze słodyczami i leżeniem powiązanym z czytaniem książek, rozmiar M przeskoczył błyskawicznie w XL i nawet nie zdążyłem sobie kupić jakichś ubrań z metką L! – opowiada Jarosław Czechowicz, pisarz, nauczyciel z Krakowa.

  • Otyłość to choroba

    Otyłość to choroba

    Póki nie będziemy jej tak traktować, nigdy z nią nie wygramy. Musimy pamiętać, że dzieci nie są otyłe. Dzieci chorują na otyłość i powinny być leczone – mówi dr hab. Paweł Matusik, adiunkt w Katedrze i Klinice Pediatrii i Endokrynologii Dziecięcej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

  • Czy napoje energetyzujące szkodzą?

    Czy napoje energetyzujące szkodzą?

    Możliwe konsekwencje zdrowotne regularnego spożywania napojów energetyzujących omawia dr med. Daniel Śliż.

  • Kluczowe są węglowodany

    Kluczowe są węglowodany

    Niewłaściwa dieta sprawia, że po kilku dniach intensywnego wysiłku, w mięśniach jest dużo mniejszy zapas glikogenu. Czujemy zmęczenie, możliwości organizmu są mniejsze. Zdarza się zjawisko obserwowane w biegach długodystansowych, czyli tzw. uderzenie w ścianę – o znaczeniu diety w górach mówi dr hab. Sylweriusz Kosiński, anestezjolog i ratownik TOPR.

  • Jakie czynniki ułatwiają utrzymanie aktywności fizycznej przez dłuższy czas?

    Jakie czynniki ułatwiają utrzymanie aktywności fizycznej przez dłuższy czas?

    Wymienia je psycholog Dominika Kwaśnicka.

  • Aktywność fizyczna i rehabilitacja w okresie pandemii COVID-19

    Aktywność fizyczna i rehabilitacja w okresie pandemii COVID-19

    Dr hab. Renata Główczyńska omawia możliwe formy rehabilitacji w okresie pandemii COVID-19 oraz przedstawia wskazówki dotyczące bezpiecznej aktywności fizycznej.

  • Czy dieta bezglutenowa może negatywnie wpływać na zdrowie?

    Czy dieta bezglutenowa może negatywnie wpływać na zdrowie?

    Na pytanie o możliwe negatywne konsekwencje stosowania diety bezglutenowej odpowiada dr hab. Andrea Horvath.

  • Wpływ spożycia kalorii na zdrowie

    Wpływ spożycia kalorii na zdrowie

    Dr hab. Marek Klocek przedstawia efekty zdrowotne długotrwałego zmniejszenia spożycia kalorii.

  • Jedz! O diecie pacjenta onkologicznego

    Jedz! O diecie pacjenta onkologicznego

    Dla chorego na nowotwór ważniejsze od picia ziół jest zadbanie o prawidłowy stan odżywienia, czyli pokrycie zapotrzebowania energetycznego oraz dostarczenie odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych – przypomina Magdalena Maciejewska-Cebulak, dietetyk kliniczny.

  • Czy preparaty wapnia i witaminy D można przyjmować łącznie?

    Czy preparaty wapnia i witaminy D można przyjmować łącznie?

    Czy należy zachować przerwę w podawaniu w celu zwiększenia ich przyswajalności? Na pytania odpowiada prof. dr hab. med. Ewa Marcinowska-Suchowierska.

  • Masa problemów, czyli o znieczulaniu pacjentów z otyłością

    Masa problemów, czyli o znieczulaniu pacjentów z otyłością

    O konsekwencjach otyłości rozmawiamy z anestezjologiem, dr Marcinem Możańskim.

  • Jakie są największe zagrożenia związane z uprawianiem biegów górskich lub bieganiem ultramaratonów?

    Jakie są największe zagrożenia związane z uprawianiem biegów górskich lub bieganiem ultramaratonów?

    Prawdopodobnie największym zagrożeniem dla początkującego biegacza jest jego nastawienie psychiczne. Jak sobie z tym radzić? Wątpliwości rozwiewa dr hab. Tomasz Mazurek.

  • Latte jak mały obiad. Czy można schudnąć bez deficytu kalorycznego?

    Latte jak mały obiad. Czy można schudnąć bez deficytu kalorycznego?

    W internecie cały czas toczy się dyskusja, której uczestnicy przekonują innych, że można schudnąć bez deficytu energetycznego lub że są na deficycie, a mimo tego nie chudną. Ale to niemożliwe. Jeżeli dostarczasz odpowiednio dużo kalorii, nie schudniesz, jeżeli dostarczasz mniej kalorii niż wynosi twoje zapotrzebowanie, schudniesz.

  • Czy codzienne uprawianie sportu rekreacyjnego jest bezpieczne? Czy należałoby jednak wprowadzić dzień „wolny” od aktywności fizycznej?

    Czy codzienne uprawianie sportu rekreacyjnego jest bezpieczne? Czy należałoby jednak wprowadzić dzień „wolny” od aktywności fizycznej?

    O korzyściach wynikających z odpoczynku między treningami mówi dr Jarosław Krzywiański.

  • Czy o aklimatyzacji możemy mówić też w kontekście polskich Tatr?

    Czy o aklimatyzacji możemy mówić też w kontekście polskich Tatr?

    O tym, czy idąc w polskie góry musimy przygotować organizm do panujących tam warunków, mówi dr Patryk Krzyżak.

  • Czy w czasie alarmu smogowego należy zaprzestać aktywności fizycznej na wolnym powietrzu?

    Czy w czasie alarmu smogowego należy zaprzestać aktywności fizycznej na wolnym powietrzu?

    Prof. Andrzej Pająk omawia, w jaki sposób zanieczyszczenie powietrza limituje czas aktywności fizycznej na wolnym powietrzu.

  • Z dziejów otyłości

    Z dziejów otyłości

    Stoimy u progu pandemii otyłości – ostrzega WHO. Termin ukuto w 2001 roku, ale sam problem jest o wiele starszy. Podobnie jak body shaming, metody odchudzania rodem z koszmarów czy wegetarianizm, które bynajmniej nie są wynalazkami współczesności.

  • Biegi górskie i ultramaraton – jak zacząć? Czy to aktywność dla każdego?

    Biegi górskie i ultramaraton – jak zacząć? Czy to aktywność dla każdego?

    Biegi przełajowe z punktu widzenia układu sercowo-naczyniowego, układu kostno-stawowego są zdrowszą formą aktywności niż bieganie asfaltowe. jak się do niego przygotować? Odpowiedzi udziela dr hab. n. med. Tomasz Mazurek.

  • Aktywność fizyczna jako lek? Podsumowanie 2. Kongresu Exercise is Medicine Poland

    Aktywność fizyczna jako lek? Podsumowanie 2. Kongresu Exercise is Medicine Poland

    - Chcemy aby lekarz współpracował z trenerem, fizjoterapeutą, dietetykiem, aby razem jako zespół mogli zmieniać nawyki zdrowotne Polaków - mówi Dyrektor Medyczny Exercise is Medicine Polska, lek. Anna Plucik–Mrożek.

  • Co oznacza pojęcie dieta planetarna i jakie są jej główne zalecenia?

    Co oznacza pojęcie dieta planetarna i jakie są jej główne zalecenia?

    O sposobie odżywiania w diecie planetarnej mówi dietetyk Iwona Kibil

  • Rola probiotyków w leczeniu zespołu jelita drażliwego

    Rola probiotyków w leczeniu zespołu jelita drażliwego

    Jaka jest rola probiotyków w leczeniu zespołu jelita drażliwego?

  • Jaka dieta jest optymalna u chorych na eozynofilowe zapalenie przełyku?

    Jaka dieta jest optymalna u chorych na eozynofilowe zapalenie przełyku?

    Na pytanie odpowiada dr hab. Andrea Horvath.

  • Królowa kanapka. Co na drugie śniadanie?

    Królowa kanapka. Co na drugie śniadanie?

    Rozmowa z dr inż. Joanną Rachtan-Janicką z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie

  • Czy zastosowanie inhibitorów pompy protonowej bez postępowania dietetycznego może doprowadzić do remisji eozynofilowego zapalenia przełyku?

    Czy zastosowanie inhibitorów pompy protonowej bez postępowania dietetycznego może doprowadzić do remisji eozynofilowego zapalenia przełyku?

    Na pytanie o rolę IPP w leczeniu eozynofilowego zapalenia przełyku odpowiada dr hab. Andrea Horvath.

  • Dieta u chorych na cukrzycę z chorobą Hashimoto

    Dieta u chorych na cukrzycę z chorobą Hashimoto

    Posłuchaj odpowiedzi prof. dr. hab. n. med. Marka Ruchały z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

  • Masa krytyczna

    Masa krytyczna

    Czy lekarze rozpoznają nadwagę? Czy mówią: „ma pan teraz zapalenie zatok, ale ma pan jeszcze jedną chorobę, poważną. Otyłość. Tu jest skierowanie do dietetyka”? - pyta prof. Mirosław Jarosz, gastroenterolog, specjalista żywienia człowieka.

  • Jakie są aktualnie wskazania do endoskopowego wprowadzenia balonu żołądkowego u chorych na otyłość olbrzymią

    Jakie są aktualnie wskazania do endoskopowego wprowadzenia balonu żołądkowego u chorych na otyłość olbrzymią

    Zapraszamy do wysłuchania wypowiedzi dr hab. n. med. Anny Wiechowskiej-Kozłowskiej.

  • W jakich chorobach i po jakim czasie można zakończyć stosowanie uzasadnionej diety bezglutenowej?

    W jakich chorobach i po jakim czasie można zakończyć stosowanie uzasadnionej diety bezglutenowej?

    Na pytanie odpowiada dr n. med. Barbara Rymarczyk.

  • Woda, którą pijemy

    Woda, którą pijemy

    Spożycie wody butelkowanej w Polsce stale rośnie. W 2011 roku wyprodukowano jej 3,2 mld litrów, w 2018 produkcja przekroczyła 4,5 mld litrów. Większość (99%) trafia na rynek krajowy. Ponad połowa kupowanej wody butelkowanej to woda niegazowana.

  • Czy piwo oczyszcza nerki i zapobiega kamicy?

    Czy piwo oczyszcza nerki i zapobiega kamicy?

    Czy warto regularnie pić alkohol? Czy żurawina zapobiega chorobom układu moczowego? Na pytania odpowiada prof. Tomasz Stompór z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie

  • Co to są diety wybiórcze i jaka jest ich rola?

    Co to są diety wybiórcze i jaka jest ich rola?

    W ostatnim czasie odnotowuje się renesans postępowania dietetycznego w zdrowiu i chorobie. O dietach wyłączeniowych mówi dr Daniel Śliż.

  • Leczenie otyłości zamiast diety cud

    Leczenie otyłości zamiast diety cud

    W Polsce u coraz większej liczby osób stwierdza się nadwagę lub otyłość, co zwiększa u nich ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. Z czego wynika ten wzrostowy trend otyłości w naszym kraju?

  • Które metale zawarte w diecie mogą odpowiadać za reakcje nadwrażliwości?

    Które metale zawarte w diecie mogą odpowiadać za reakcje nadwrażliwości?

    Na pytanie o metale obecne w diecie, które mogą wywoływać reakcje nadwrażliwości odpowiada dr hab. med. Joanna Glück.

  • Czy dieta jest skuteczna w leczeniu choroby Hashimoto?

    Czy dieta jest skuteczna w leczeniu choroby Hashimoto?

    prof. Katarzyna Ziemnicka
    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

  • Kto najczęściej choruje na zaburzenia odżywiania?

    Kto najczęściej choruje na zaburzenia odżywiania?

    Odpowiedzi na pytanie udziela dr hab. n. med. Maciej Pilecki.

  • Trzy lata wzlotów i upadków

    Trzy lata wzlotów i upadków

    Z dumą mogę powiedzieć, że od początku 2019 roku jest mnie mniej o kolejnych 49 centymetrów! Moja walka o samą siebie, a także fakt, że z powodu przyjmowanych leków, a nie z własnej winy, znów przytyłam nauczyła mnie, że nie warto oceniać kogokolwiek przez pryzmat tego, jak wygląda – mówi Aneta Gmitrzak, pacjentka, która postanowiła walczyć ze swoją nadwagą.

  • Dieta roślinna u osób aktywnych fizycznie – jeśli nie strączki, to co?

    Dieta roślinna u osób aktywnych fizycznie – jeśli nie strączki, to co?

    Ludzie zazwyczaj przeceniają swoje wydatki energetyczne. Wydaje im się, że w związku z tym, że podjęli jakąś aktywność, muszą znacznie więcej jeść. To niestety tak nie działa.

  • Jeść na zdrowie w chorobach autoimmunologicznych

    Jeść na zdrowie w chorobach autoimmunologicznych

    W chorobach autoimmunologicznych na pewno na własną rękę można spróbować diety śródziemnomorskiej, która jest dietą o działaniu przeciwzapalnym. Jest zróżnicowana i nie wyłącza żadnej z grup żywieniowych. Inną opcją jest dieta DASH lub prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie/wegańskie oparte na niskoprzetworzonych produktach.

  • Dieta fleksitariańska u starszych osób

    Dieta fleksitariańska u starszych osób

    Dieta fleksitariańska opiera się głównie na produktach roślinnych. O tym, jakie konsekwencje może to mieć dla osoby w starszym wieku i jak ważne są sposoby przygotowania posiłku, mówi dr Lucyna Pachocka.

  • Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych

    Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe, czyli o dietach roślinnych

    Jeśli ktoś po przejściu na dietę roślinną cały czas czuje, że nie jest najedzony, że brakuje mu mięsa, to powinien się zastanowić, czy na pewno jego dieta została dobrze zbilansowana. Ale może się okazać, że lepszym rozwiązaniem będzie dla takiej osoby nie stuprocentowy weganizm, tylko taki na 80%, czyli zdrowe wegańskie jedzenie, a do tego od czasu do czasu może być coś mięsnego.

  • Jak skłonić dzieci do aktywności fizycznej?

    Jak skłonić dzieci do aktywności fizycznej?

    Wypowiedź dr Alicji Karney zarejestrowana podczas 7. Europejskiego Kongresu Exercise is Medicine.

  • Aktywność fizyczna u pacjentów w starszym wieku

    Aktywność fizyczna u pacjentów w starszym wieku

    O rodzajach zalecanej dla osób starszych aktywności fizycznej mówi prof. Ewa Kozdroń.

  • Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię

    Jak przygotować zdrową i lekkostrawną wigilię

    Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.

  • Bromatologia, dietetyka i superfood, czyli jedzenie jedzeniu nierówne

    Bromatologia, dietetyka i superfood, czyli jedzenie jedzeniu nierówne

    Chcąc zdrowo się odżywiać, nietrudno ulec modzie na tzw. superfood. "To termin chętnie wykorzystywany przez przemysł spożywczy w celach marketingowych, aby podkreślić wysokie walory zdrowotne oraz innowacyjność produktów" - mówi prof. n. farm. Maria Borawska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

  • Dieta wegetariańska u osób chorych na cukrzycę

    Dieta wegetariańska u osób chorych na cukrzycę

    O bezpieczeństwie stosowania diety wegetariańskiej przez osoby chore na cukrzycę mówi dr Daniel Śliż.

  • Aktywność fizyczna kluczowa przy zdrowym odżywianiu

    Aktywność fizyczna kluczowa przy zdrowym odżywianiu

    Nie ma zdrowego żywienia bez aktywności fizycznej - przekonuje prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia radzi nie tyle zrezygnować ze słodyczy i mięsa, ile po prostu ograniczyć ich spożycie bądź zastąpić zdrowszymi zamiennikami.

  • Dieta wegetariańska a sport

    Dieta wegetariańska a sport

    O dietach roślinnych, bilansowaniu składników odżywczych i suplementacji mówi dr Daniel Śliż.

  • Bez węglowodanów, czyli ryzykowna dieta

    Bez węglowodanów, czyli ryzykowna dieta

    Spodziewaliśmy się, że diety restrykcyjne są niezdrowe, ale te wyniki były dla nas niezwykle zaskakujące – opowiada o swoich badaniach prof. Maciej Banach, dyrektor Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki.

  • Jakie są najważniejsze zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania u dzieci?

    Jakie są najważniejsze zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania u dzieci?

    mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz

  • Najnowsze zalecenia dotyczące diety w cukrzycy

    Najnowsze zalecenia dotyczące diety w cukrzycy

    – Jedną z frakcji błonnika pokarmowego jest tzw. skrobia oporna. Poddana obróbce termicznej nie wchłania się z przewodu pokarmowego, a więc nie dostarcza kalorii, nie podnosi glikemii, co więcej, pozostając w jelicie grubym, odżywia te bakterie, które poprawiają insulinowrażliwość. Jak zwiększyć spożycie skrobi opornej? Posłuchaj eksperta prof. dr. hab. med. Tomasza Klupy.

  • Dlaczego nie leczyć otyłości u osób starszych?

    Dlaczego nie leczyć otyłości u osób starszych?

    Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. Dariusza Włodarka z SGGW w Warszawie.

  • Potrzebne zmiany prawne dot. suplementów diety

    Potrzebne zmiany prawne dot. suplementów diety

    Rynek suplementów diety bardzo się rozwinął, wart jest kilka miliardów złotych. Cały czas obserwuje się tendencję zwyżkową. W trosce o klienta dobrze byłoby ten rynek doprecyzować – mówi Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz.

  • Co w pestkach siedzi, czyli o witaminie B17

    Co w pestkach siedzi, czyli o witaminie B17

    Co w pestkach siedzi? Czy naprawdę coś dobrego, skoro w każdym przepisie na wiśniówkę mamy uwagę, by unikać nadmiaru pestek a niektórym ich zapach kojarzy się z losami trudnych miłości.

  • Czy istnieje lewoskrętna witamina C?

    Czy istnieje lewoskrętna witamina C?

    Prof. Rafał Olszanecki: nie istnieje "lewoskrętna" witamina C. Wszystkie preparaty "lewoskrętnej" witaminy C sprzedawane w sklepie czy internecie, to normalna prawoskrętna witamina C aktywna biologicznie.

  • Czy leczyć nadwagę i otyłość u osób starszych?

    Czy leczyć nadwagę i otyłość u osób starszych?

    Cukrzyca jest bardzo istotnym wskazaniem do leczenia otyłości, zwłaszcza jeśli pacjent cechuje się brzuszną dystrybucją tkanki tłuszczowej. W tym przypadku redukcja masy ciała łagodzi insulinooporność oraz czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Należy jednak pamiętać, że każda redukcja masy ciała wiąże się z ryzykiem zmniejszenia masy mięśniowej - przeczytaj rozmowę MP.PL z dr hab. Dorotą Szostak-Węgierek.

  • Gluten czy inne komponenty pszenicy? Które składniki zbóż powodują dolegliwości

    Gluten czy inne komponenty pszenicy? Które składniki zbóż powodują dolegliwości

    Wbrew temu, co do niedawna sądzono, klasyczne objawy kojarzone z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten (NNG) nie zawsze stanowią reakcję na sam gluten. Można powiedzieć, że istnieje całe spektrum nieceliakalnych reakcji na pszenicę oraz inne zboża glutenowe – mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia, dietetyk.

  • Predyspozycja genetyczna do wystąpienia otyłości

    Predyspozycja genetyczna do wystąpienia otyłości

    Są trzy rodzaje otyłości na podłożu genetycznym: otyłość monogenowa, zespół monogenowy oraz otyłość wielogenowa – o tym, kiedy rozpatrywać podłoże genetyczne otyłości dla MP.PL mówi dr hab. Beata Kieć–Wilk.

  • Najlepsze żywienie w leczeniu otyłości

    Najlepsze żywienie w leczeniu otyłości

    Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz o zmianie nawyków żywieniowych zalecanych w leczeniu otyłości.

  • Jak zwiększyć aktywność ruchową u otyłych pacjentów?

    Jak zwiększyć aktywność ruchową u otyłych pacjentów?

    Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz przedstawia wskazówki dla otyłych pacjentów pomagające zwiększyć ich aktywność fizyczną.

  • Chory na bieganie

    Chory na bieganie

    Ważyłem 130 kg, stwierdzono u mnie cukrzycę insulinoniezależną, problemy z wątrobą, a dla poziomu cholesterolu zabrakło skali. Pani doktor powiedziała wprost: „Jeśli chce Pan zobaczyć, jak dorastają pańskie dzieci, to musi się Pan wziąć za siebie”. To był moment krytyczny – mówi Paweł Szulc, pacjent, który całkowicie zmienił styl życia.

  • Prof. Jarosz: Większość chorób jest dietozależna

    Prof. Jarosz: Większość chorób jest dietozależna

    Brak czasu i nadmiar zadań nie mogą być wymówką dla prowadzenia niezdrowego trybu życia. O sposobach na zdrowe życie opowiada prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii IŻŻ oraz ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego.

  • Kiedy unikać glutenu

    Kiedy unikać glutenu

    Przed zastosowaniem diety bezglutenowej należy przeprowadzić badania. Bardzo istotne jest zwłaszcza rozróżnienie, czy chorujemy na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, czy na celiakię - mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia, dietetyk.

  • Minimum dla zdrowia

    Minimum dla zdrowia

    Niektórzy, chcąc się zahartować, kąpią się w zimnej wodzie. Jednak możemy zacząć od tego, że przykręcimy kaloryfery. Przebywanie w zimie w nadmiernie ogrzanych pomieszczeniach, np. do 26°C, osłabia nasz układ odpornościowy - opowiada dr med. Izabela Jastrzębska, specjalista pediatrii i medycyny sportowej.

  • "Życie polega na ruchu i ruch jest jego istotą"

    "Życie polega na ruchu i ruch jest jego istotą"

    Pozytywną rolę aktywności fizycznej i rekreacji ruchowej już w starożytności dobrze rozumiał i doceniał ojciec medycyny Hipokrates – „Nie czekaj na ból i chorobę, spraw sobie przyjemność” - mówi Iwona Duraj, certyfikowany instruktor kinezygerontoprofilaktyki.

  • Jak zachować zdrowie i młody wygląd?

    Jak zachować zdrowie i młody wygląd?

    Zdrowa aktywność fizyczna zapewnia młody wygląd na długie lata, przekonuje dr n. med. Jadwiga Wolszakiewicz

  • Czy wegetarianizm może być sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów?

    Czy wegetarianizm może być sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów?

    Badania wskazują, że wyeliminowanie mięsa z jadłospisu prowadzi do obniżenia masy ciała. Rezygnując z mięsa jemy więcej warzyw i owoców.

  • Kiedy rozpoznawać nadwagę i otyłość u dzieci

    Kiedy rozpoznawać nadwagę i otyłość u dzieci

    Prof. Ewa Małecka-Tendera: Otyłość dziecka powinno się antycypować już u kobiety ciężarnej, która zbyt dużo przybiera na wadze w czasie ciąży i u której występuje rodzinne obciążenie otyłością.

  • Leczyć chorobę, a nie objawy

    Leczyć chorobę, a nie objawy

    – Przeciętny pacjent bariatryczny mógłby chodzić po kolei do 10 lekarzy. Jeden by leczył cukrzycę, inny nadciśnienie, trzeci zmiany zwyrodnieniowe. Albo można udać się do jednego, chirurga, i zlikwidować wszystkie te choroby – mówi dr hab. Maciej Michalik, prof. UWM w Olsztynie, przewodniczący Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej TChP.

  • Bariatria w koszyku

    Bariatria w koszyku

    – Szef resortu dał impuls do pracy nad umieszczeniem bariatrii w koszyku. Możemy się spodziewać, że finansowanie zostanie wprowadzone już w tym roku – mówi dr hab. Maciej Michalik, prof. UWM w Olsztynie, przewodniczący Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej TChP.

  • Nie ma granicy wieku dla aktywności fizycznej

    Nie ma granicy wieku dla aktywności fizycznej

    W każdym wieku można zacząć ćwiczyć i zacząć odczuwać korzyści wynikające z podjęcia regularnego, właściwie zaplanowanego wysiłku fizycznego. Najnowsze badania potwierdzają, że nawet osoby najstarsze, po 90. roku życia, które wcześniej nie ćwiczyły, odnoszą korzyści z podjęcia ćwiczeń fizycznych - mówi dr hab. Marek Żak, specjalista fizjoterapii, profesor w Katedrze Rehabilitacji Klinicznej, Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.

  • W bezruchu żyje się gorzej

    W bezruchu żyje się gorzej

    Przy braku regularnego wysiłku trudniej nam podejmować decyzje, skoncentrować się, częściej czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni i z mniejszym zainteresowaniem postrzegamy nasze codzienne życie. Czy to jeszcze za mało, żeby znaleźć motywację do wysiłku? - pyta dr Aneta Pirowska z Instytutu Robert Merle d'Aubigne w Valenton we Francji.

  • Sok – zdrowy dodatek do śniadania

    Sok – zdrowy dodatek do śniadania

    Im mniej mamy czasu na przygotowanie posiłków z warzywami lub owocami, tym więcej soków powinno się spożywać - radzi prof. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

  • Co to jest jedzenie emocjonalne?

    Co to jest jedzenie emocjonalne?

    Posłuchaj opinii psychologa na temat związku emocji z nadmiernym spożyciem pokarmów.

  • Teraz mogę więcej - rozmowa z pacjentką po operacji bariatrycznej

    Teraz mogę więcej - rozmowa z pacjentką po operacji bariatrycznej

    Po zabiegu miałam rozchwiany poziom cukru. Zdarzała się glikemia nawet powyżej 260 mg/dl. W tej chwili przyjmuję niższe dawki insuliny niż przed operacją: kiedyś aplikowałam 34 jednostki, teraz wystarcza 20 – opowiada Barbara Stój, pacjentka z cukrzycą typu 1, u której wykonano zabieg rękawowej resekcji żołądka.

  • Łyżką kopiemy sobie grób

    Łyżką kopiemy sobie grób

    Na całym świecie liczba wykonywanych zabiegów bariatrycznych zaspokaja zaledwie 1-2% potrzeb danego społeczeństwa. Chirurgia bariatryczna jest jedynym skutecznym środkiem leczenia otyłości i cukrzycy, ale globalnie nie rozwiąże tych problemów. Nie da się zoperować 2 mln ludzi w Polsce – mówi prof. Andrzej Budzyński.

  • Ok. 5 tys. otyłych umiera w Polsce rocznie w wyniku niewłaściwego leczenia

    Ok. 5 tys. otyłych umiera w Polsce rocznie w wyniku niewłaściwego leczenia

    Rozmowa z przewodniczącym Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością prof. Mariuszem Wyleżołem

  • Od czego zależy odporność?

    Od czego zależy odporność?

    Jak działa nasz układ immunologiczny? Co może osłabić naszą odporność? Czy warto zażywać witaminy? Z prof. Lucyną Mastalerz rozmawia Iwona Duraj

  • Bieganie na śniadanie

    Bieganie na śniadanie

    Z Bogusławem Mamińskim, dyrektorem generalnym "Biegnij Warszawo", rozmawia Mateusz Paulo

  • W kuchni warto tęsknić

    W kuchni warto tęsknić

    Z Grzegorzem Łapanowskim, kucharzem, rozmawia Andrzej Kaczmarczyk

  • Zdrowe grillowanie

    Zdrowe grillowanie

    Z prof. dr hab. Jadwigą Biernat, kierownikiem Katedry Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, rozmawia Andrzej Kaczmarczyk

  • Lekarz rodzinny a poradnictwo dietetyczne

    Lekarz rodzinny a poradnictwo dietetyczne

    Rozmowa z prof. Wiktorem B. Szostakiem z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

  • Jogging to rutyna

    Jogging to rutyna

    Z Robertem Korzeniowskim rozmawia Katarzyna Siwiec

  • Jedzmy ryby, będziemy młodzi

    Jedzmy ryby, będziemy młodzi

    Z Heleną Ciborowską rozmawia Katarzyna Siwiec

  • Dieta roślinna leczy

    Dieta roślinna leczy

    Z Małgorzatą Desmond, dietetykiem, rozmawia Maciej Müller

  • Kiedy dieta nie wystarczy

    Kiedy dieta nie wystarczy

    Z prof. Krzysztofem Paśnikiem, chirurgiem, rozmawia Andrzej Kaczmarczyk

  • Leczenie otyłości - trudne wyzwanie

    Leczenie otyłości - trudne wyzwanie

    Z prof. Ireną Ponikowską rozmawia Iwona Duraj

  • Między postem a świętowaniem

    Między postem a świętowaniem

    Z prof. Małgorzatą Schlegel-Zawadzką, specjalistą żywienia, rozmawia Maciej Müller

  • Czy jeść żywność modyfikowaną?

    Czy jeść żywność modyfikowaną?

    Z prof. Zbigniewem Bartuzim, alergologiem, rozmawia Maciej Müller

  • Dieta dla serca

    Dieta dla serca

    Z dr. med. Grzegorzem Kopciem, kardiologiem, o diecie i żywności funkcjonalnej rozmawia Maciej Müller

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta