Jak skłonić dzieci do aktywności fizycznej?
Wypowiedź dr Alicji Karney zarejestrowana podczas 7. Europejskiego Kongresu Exercise is Medicine.
Szanowni Państwo,
Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.
Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.
Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.
Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.
Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.
Wypowiedź dr Alicji Karney zarejestrowana podczas 7. Europejskiego Kongresu Exercise is Medicine.
O rodzajach zalecanej dla osób starszych aktywności fizycznej mówi prof. Ewa Kozdroń.
Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
Chcąc zdrowo się odżywiać, nietrudno ulec modzie na tzw. superfood. "To termin chętnie wykorzystywany przez przemysł spożywczy w celach marketingowych, aby podkreślić wysokie walory zdrowotne oraz innowacyjność produktów" - mówi prof. n. farm. Maria Borawska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
O bezpieczeństwie stosowania diety wegetariańskiej przez osoby chore na cukrzycę mówi dr Daniel Śliż.
Nie ma zdrowego żywienia bez aktywności fizycznej - przekonuje prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia radzi nie tyle zrezygnować ze słodyczy i mięsa, ile po prostu ograniczyć ich spożycie bądź zastąpić zdrowszymi zamiennikami.
O dietach roślinnych, bilansowaniu składników odżywczych i suplementacji mówi dr Daniel Śliż.
Spodziewaliśmy się, że diety restrykcyjne są niezdrowe, ale te wyniki były dla nas niezwykle zaskakujące – opowiada o swoich badaniach prof. Maciej Banach, dyrektor Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki.
– Jedną z frakcji błonnika pokarmowego jest tzw. skrobia oporna. Poddana obróbce termicznej nie wchłania się z przewodu pokarmowego, a więc nie dostarcza kalorii, nie podnosi glikemii, co więcej, pozostając w jelicie grubym, odżywia te bakterie, które poprawiają insulinowrażliwość. Jak zwiększyć spożycie skrobi opornej? Posłuchaj eksperta prof. dr. hab. med. Tomasza Klupy.
Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. Dariusza Włodarka z SGGW w Warszawie.
Rynek suplementów diety bardzo się rozwinął, wart jest kilka miliardów złotych. Cały czas obserwuje się tendencję zwyżkową. W trosce o klienta dobrze byłoby ten rynek doprecyzować – mówi Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz.
Co w pestkach siedzi? Czy naprawdę coś dobrego, skoro w każdym przepisie na wiśniówkę mamy uwagę, by unikać nadmiaru pestek a niektórym ich zapach kojarzy się z losami trudnych miłości.
Prof. Rafał Olszanecki: nie istnieje "lewoskrętna" witamina C. Wszystkie preparaty "lewoskrętnej" witaminy C sprzedawane w sklepie czy internecie, to normalna prawoskrętna witamina C aktywna biologicznie.
Cukrzyca jest bardzo istotnym wskazaniem do leczenia otyłości, zwłaszcza jeśli pacjent cechuje się brzuszną dystrybucją tkanki tłuszczowej. W tym przypadku redukcja masy ciała łagodzi insulinooporność oraz czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Należy jednak pamiętać, że każda redukcja masy ciała wiąże się z ryzykiem zmniejszenia masy mięśniowej - przeczytaj rozmowę MP.PL z dr hab. Dorotą Szostak-Węgierek.
Wbrew temu, co do niedawna sądzono, klasyczne objawy kojarzone z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten (NNG) nie zawsze stanowią reakcję na sam gluten. Można powiedzieć, że istnieje całe spektrum nieceliakalnych reakcji na pszenicę oraz inne zboża glutenowe – mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia, dietetyk.
Są trzy rodzaje otyłości na podłożu genetycznym: otyłość monogenowa, zespół monogenowy oraz otyłość wielogenowa – o tym, kiedy rozpatrywać podłoże genetyczne otyłości dla MP.PL mówi dr hab. Beata Kieć–Wilk.
Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz o zmianie nawyków żywieniowych zalecanych w leczeniu otyłości.
Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz przedstawia wskazówki dla otyłych pacjentów pomagające zwiększyć ich aktywność fizyczną.
Ważyłem 130 kg, stwierdzono u mnie cukrzycę insulinoniezależną, problemy z wątrobą, a dla poziomu cholesterolu zabrakło skali. Pani doktor powiedziała wprost: „Jeśli chce Pan zobaczyć, jak dorastają pańskie dzieci, to musi się Pan wziąć za siebie”. To był moment krytyczny – mówi Paweł Szulc, pacjent, który całkowicie zmienił styl życia.
Brak czasu i nadmiar zadań nie mogą być wymówką dla prowadzenia niezdrowego trybu życia. O sposobach na zdrowe życie opowiada prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii IŻŻ oraz ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego.