Fakty i mity na temat znaczenia diety w SM
Jaką rolą spełnia dieta w przypadku chorych na stwardnienie rozsiane? Czy należy ją modyfikować?
Jaką rolą spełnia dieta w przypadku chorych na stwardnienie rozsiane? Czy należy ją modyfikować?
U dzieci, które nie mają szansy przyglądać się sygnałom głodu i sytości może się wyrobić nawyk dojadania, na zasadzie: skoro nie czuję przepełnienia zaraz po skończeniu posiłku, to znaczy, że był za mały, muszę dalej jeść. Dojadając, nadmiarowo zaspokajamy głód – przestrzega dr Agata Dutkiewicz, autorka książki „Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków”.
Niektórzy oczekują jednorazowego wsparcia, odpowiedzi na konkretne pytania. Wcale nie trzeba chorować, żeby uzyskać u nas poradę – mówi Izabela Pawluk, dietetyczka i koordynatorka Centrum Dietetycznego Online NCEŻ NIZP PZH-PIB.
Kluczem naszych działań jest edukacja w kwestii kształtowania zdrowych nawyków, budowania kompetencji w zakresie profilaktyki i wzrostu świadomości skuteczności badań profilaktycznych – mówi Sylwia Wądrzyk, dyrektor Departamentu Obsługi Klientów i Profilaktyki NFZ.
Wyciąganie pojedynczych substancji i podawanie ich w zwiększonym – w stosunku do owoców i warzyw – stężeniu w postaci suplementów nie powoduje spotęgowania ich działania – prof. Agnieszka Bartoszek i dr Izabela Koss-Mikołajczyk z Politechniki Gdańskiej zbadały aktywność przeciwutleniaczy występujących w żywności oraz w suplementach diety.
Przez wiele lat tak naprawdę otyłości nie identyfikowaliśmy jako problemu zdrowotnego. Ta choroba nie była tak postrzegana zarówno przez chorych, jak i przez profesjonalistów medycznych – mówi dr n. ekon. Małgorzata Gałązka-Sobotka.
Jeśli rozpoznamy niedożywienie, nie tyle powinniśmy zastanawiać się nad rozpoczęciem leczenia żywieniowego, ale wręcz mamy obowiązek jego wdrożenia.
Czy długotrwale przyjmowanie probiotyków z własnej inicjatywy chorych może spowodować niekorzystne skutki?
Aby ocenić, jaki sposób żywienia będzie dla nas najlepszy, specjalista powinien wziąć pod uwagę nasz styl życia, uwarunkowania genetyczne czy ewentualne choroby przewlekłe – mówi Baszar El-Helou z WUM.
Często zdarza się, że nie odnotowujemy faktu zjedzenia czegoś, przykładowo niewielkiej czekoladki w pracy. I oczywiście problemem nie jest tu fakt sporadycznego zjedzenia czekoladki, ale to, że takich „niezauważanych” produktów w naszym jadłospisie może być więcej – podkreśla dietetyk, dr Dominika Wnęk.
Śladowe ilości pestycydów, które mogą znajdować się w żywności, nie stwarzają ryzyka dla człowieka, a wiele obaw wynika z niezrozumienia i przekazywania niepełnych, często nierzetelnych informacji – uważa dr hab. Paweł Struciński z NIZP PZH-PIB.
Pacjenci z nadciśnieniem tętniczym często pytają lekarza, czy mogą pić kawę – dr hab. Marek Klocek odpowiada na to pytanie.
Otyłość to poważna choroba, która rozwija się z powodu splotu różnych czynników. Na szczęście należy i da się ją leczyć. O dostępnych metodach opowiada prof. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM.
Od ponad dwóch lat Ministerstwo Zdrowia i media codziennie podają informacje dotyczące liczby osób zakażonych SARS-CoV-2. Dlaczego równie często nie przypominają o tym, że każdego dnia powinno się spożywać warzywa i owoce, dbać o prawidłową masę ciała, nie palić papierosów oraz wyjść na spacer? – pyta dr n. o zdr. Paweł Jagielski, autor badań dotyczących wpływu diety na ryzyko zachorowania na COVID-19.
Według różnych danych, otyłość III stopnia skraca życie średnio od 7 do 13 lat. Nastolatek chorujący na otyłość olbrzymią ma około 60% szans, że osiągnie 70 lat życia. Powinniśmy mówić o tej chorobie równie dużo i głośno jak o chorobach onkologicznych – mówi dr hab. Paweł Matusik, prezes Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej.
Na początku po 15 minutach spaceru miałam tętno 180 i wydawało mi się, że zaraz dostanę zawału – opowiada Teresa, 50-letnia nauczycielka. Po półtora roku udało się jej zredukować masę ciała ze 150 kg do 85 kg. - Teraz przechodzę średnio 10 km dziennie. Ale zdarzają mi się też długie dystanse, 20 km. I nie muszę przystawać – podkreśla.
Bałam się, że jeszcze bardziej utyję. Wizja tego, że mogę ważyć jeszcze więcej po prostu mnie przerażała… – opowiada 42-letnia pani Katarzyna, mama dwóch synów. Leczenie otyłości podjęła wiosną 2021 roku. Schudła do tej pory ponad 30 kg.
4. marca to Światowy Dzień Otyłości
Według danych OECD, do 2050 r. z powodu otyłości średnia długość życia w naszym kraju zmniejszy się o blisko 4 lata. Jak groźna jest otyłość, pokazuje też pandemia COVID-19. U chorych na otyłość występuje o 113% zwiększone ryzyko konieczności hospitalizacji, o 74% zwiększone ryzyko hospitalizacji na OIT i o 48% zwiększone ryzyko zgonu – mówi prof. Paweł Bogdański.
O znaczeniu diety i aktywności fizycznej oraz zagrożeniach wiążących się z dużym spożyciem żywności wysokoprzetworzonej mówi mgr Mateusz Durbas.
Czy suplementacja witaminy D może mieć korzystny wpływ na stłuszczeniową chorobę wątroby?
Co najmniej 600 tys. Polaków z otyłością kwalifikuje się do leczenia chirurgicznego. Dla wielu z nich operacja bariatryczna jest ostatnią szansą przedłużenia życia – mówi prof. Wiesław Tarnowski, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej, Onkologicznej i Bariatrycznej CMKP Szpitala im. Prof. W. Orłowskiego w Warszawie.
Ekspert podsumowuje wyniki badań dotyczących zaostrzania trądziku przy spożywaniu pełnotłustych i odtłuszczonych produktów na bazie mleka krowiego.
O tym, że zbyt często postrzegamy otyłość w kategoriach estetycznych, oraz o potrzebie systemowego działania w jej eliminowaniu, opowiada z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością dr Paulina Metelska, dietetyk, specjalista zdrowia publicznego.
O wpływie regularnej aktywności fizycznej na metabolizm i ogólny stan zdrowia pacjenta mówi dr hab. n. med. Karolina Kłoda.
Możliwość zaostrzania trądziku przez używanie ostrych przypaw w diecie oraz faktyczny wpływ spożywania dużych ilości soli na skórę weryfikuje dr n. o zdr. Damian Parol.
Na pytanie odpowiada mgr Ilona Kawa.
Co oprócz farmakoterapii zalecać chorym na chorobę refluksową przełyku?
Aktualnie obserwuje się przede wszystkim coraz więcej dzieci ze skrajnymi postaciami otyłości, czyli trzecim stopniem, tzw. otyłością olbrzymią - mówi dr hab. Paweł Matusik, adiunkt w Katedrze i Klinice Pediatrii i Endokrynologii Dziecięcej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Ważna jest umiejętność rozróżniania bodźców, takich jak głód, sytość czy zmęczenie. Ludzie często mylą zmęczenie z głodem i zamiast odpocząć sięgają np. po wysokoenergetyczną przekąskę – mówi dr hab. n. o zdr. Monika Bąk-Sosnowska, psycholog kliniczny.
O znakowaniu żywności, otyłości, wyborach konsumenckich i próbie ich zmiany opowiadają w rozmowie z MP.PL przedstawicielki Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: dr inż. Katarzyna Stoś oraz dr inż. Beata Przygoda.
Posłuchaj wypowiedzi mgr. Mateusza Durbasa.
Aktywność fizyczna jest wskazana niezależenie od tego, jaką patologię układu krążenia reprezentuje nasz pacjent – mówi dr Anna Turska-Kmieć, przewodnicząca Sekcji Kardiologii Sportowej PTK.
Czym jest bilans energetyczny, podstawowa przemiana materii, deficyt kaloryczny? Jakie są najczęściej popełniane błędy przy wyborze i utrzymaniu diety? Zagadnienie omawia dr n. o zdr. Damian Parol.
Odpowiedzi na pytanie udziela dr n. o zdr. Damian Parol.
Na pytanie odpowiada prof. dr hab. n. med. Piotr Major.
Miałam pacjentkę, która przez pół roku leczyła uporczywe, nawrotowe bóle gardła. One występowały bez innych objawów infekcji. Dostawała kolejne antybiotyki. A wystarczyło dobrze ją zbadać – miała drobną, pęcherzykową wysypkę na tylnej ścianie gardła i obrzęknięte migdałki. Po przyjęciu leku antyrefluksowego, objawy ustąpiły – opowiada dr Anna Cybulska, gastroenterolog.
Dlaczego na zaparcia częściej skarżą się kobiety niż mężczyźni? Jaka jest optymalna pozycja do defekacji? Czy regularna defekacja to defekacja codzienna? Jaki kolor, kształt i konsystencję ma prawidłowy stolec? Czy istnieje norma ilości oddawanych gazów? Na pytania odpowiada lek. Andrzej Drążek – specjalista chirurgii ogólnej i gastroenterologii.
Tematem zdrowego żywienia zajmują się często osoby nie będące ekspertami w tej dziedzinie – zdarza się, że nazywają się dietetykami, a nie mają odpowiedniego wykształcenia – mówi dr Katarzyna Wolnicka, dietetyk, kierownik Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ekspert NIZP-PZH.
Sadownicy, chcąc dostarczyć nam owoce niesypane, czy jak najmniej sypane, dobierają do sadów owoce dorodne. Pestki z dorodnych jabłek dadzą dorodne jabłonie, a te piękne jabłka. Tyle że one będą takie piękne, ponieważ mają substancje ochronne, które bywają niebezpieczne dla alergików.
Odpowiedniki Bet v 1, na przykładzie którego mówię o reakcjach krzyżowych, znajdują się w wielu owocach, warzywach, orzechach – są np. w marchewce i selerze – tłumaczy prof. Krzysztof Buczyłko.
Pleśń – nawet jeśli jest kropeczką (białą, czarną, czy zieloną puchatą kropeczką) – oznacza, że rzecz, na której się znajduje nie nadaje się do spożycia. Ta kropeczka to wierzchołek góry lodowej. To, co widzimy jest częścią całego mikroorganizmu, który znajduje się w środku – przestrzega prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.
Pacjent onkologiczny jest zwykle osłabiony, szybko się męczy, nie ma ochoty na żadną aktywność. Trzeba jednak próbować go przekonać. Brak aktywności grozi tym, że chory wpadnie w tzw. błędne koło. Leżenie pogarsza wydolność, ogranicza zdolność do wysiłku, a tym samym potęguje zmęczenie – przestrzega prof. Iwona Malicka, kierownik Zakładu Fizjoterapii w Medycynie Zabiegowej i Onkologii AWF we Wrocławiu.
Stretching – wbrew temu, co twierdzą niektórzy internetowi doradcy – wcale nie musi pomóc. On może wręcz nasilać dolegliwości. Ale są też osoby, dla których jest znakomitą propozycją. Progresywnie dozowane delikatne dolegliwości bólowe przecież nie oznaczają, że coś psujemy. One wcale nie muszą być znakiem, że robimy coś złego – mówi fizjoterapeuta, Karol Szapel.
Unikałbym słowa „odchudzanie”. Za nim się kryje wiele nieprawdopodobnych pomysłów, jakie mają pacjenci, pomysłów, którymi bardzo często sobie szkodzą. Dieta taka, dieta owaka. Niesprawdzone interwencje żywieniowe kończą się zaburzonym bilansem energetycznym. Powiedziałbym nawet, że wytwarza się oporność na leczenie otyłości. Nie mówimy „odchudzanie” także dlatego, że ono kojarzy się jednak z poprawianiem wyglądu, zabiegiem kosmetycznym, a tu chodzi o zapobieganie otyłości, leczenie otyłości, leczenie nadwagi – podkreśla prof. Paweł Bogdański.
Postuluje się obecnie, żeby przerwa w jedzeniu wynosiła 14, czy nawet 16 godzin. Kiedy nie jemy, nasz organizm musi korzystać z zasobów tłuszczowych, wobec czego tkanka tłuszczowa się rozpada. Z mojej praktyki wynika, że wiele osób akceptuje przedłużony post. A gdy jeszcze połączymy go z aktywnością fizyczną, to naprawdę przyniesie wspaniałe efekty – zapewnia prof. Ewa Stachowska.
Jeden trening za mało zawsze jest lepszym rozwiązaniem niż jeden trening za dużo. Przeszarżowanie to zdecydowanie najczęstszy błąd początkujących. Często popełnianym błędem jest też pomijanie i niedocenianie ćwiczeń ogólnorozwojowych – wskazuje Kuba Pawlak, szef portalu Bieganie.pl.
Proponujemy dwutygodniowy program, który obejmuje 10 wizyt. Pacjenci przychodzą codziennie od poniedziałku do piątku. Zazwyczaj na koniec mówią, że czują poprawę, to znaczy lepiej tolerują wysiłek fizyczny i już się tak nie boją podejmowania aktywności. Często dopytują, czy mogą korzystać ze sprzętów do ćwiczeń, które mają w domu i w jakim zakresie. Mówimy na co powinni zwracać uwagę, kiedy przerwać. Takim sygnałem jest np. spadek poziomu saturacji – mówi Maciej Kawoń, fizjoterapeuta, dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Rehabilitacji Dzieci i Dorosłych w Krakowie.
Jaka jest rola roślin w budowaniu odporności. Jak pokryć zapotrzebowanie na białko. Co jeść w trakcie COVID-19. Jak wracać do diety sprzed choroby – mówi prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Należy do najczęstszych nowotworów złośliwych u kobiet, chorują głównie kobiety w wieku 50–69 lat (ok. 80% przypadków), ale – jak alarmują specjaliści – w ciągu ostatnich trzech dekadach liczba zachorowań u kobiet w wieku przedmenopauzalnym (20–49 lat) wzrosła niemal dwukrotnie i utrzymuje się jej rosnący charakter.
Kiedyś byłem bardzo chudy, ważyłem niecałe 60 kg przez blisko trzydzieści lat życia. Kiedy metabolizm zwolnił, a ja zaprzyjaźniłem się ze słodyczami i leżeniem powiązanym z czytaniem książek, rozmiar M przeskoczył błyskawicznie w XL i nawet nie zdążyłem sobie kupić jakichś ubrań z metką L! – opowiada Jarosław Czechowicz, pisarz, nauczyciel z Krakowa.
Póki nie będziemy jej tak traktować, nigdy z nią nie wygramy. Musimy pamiętać, że dzieci nie są otyłe. Dzieci chorują na otyłość i powinny być leczone – mówi dr hab. Paweł Matusik, adiunkt w Katedrze i Klinice Pediatrii i Endokrynologii Dziecięcej Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.
Możliwe konsekwencje zdrowotne regularnego spożywania napojów energetyzujących omawia dr med. Daniel Śliż.
Niewłaściwa dieta sprawia, że po kilku dniach intensywnego wysiłku, w mięśniach jest dużo mniejszy zapas glikogenu. Czujemy zmęczenie, możliwości organizmu są mniejsze. Zdarza się zjawisko obserwowane w biegach długodystansowych, czyli tzw. uderzenie w ścianę – o znaczeniu diety w górach mówi dr hab. Sylweriusz Kosiński, anestezjolog i ratownik TOPR.
Wymienia je psycholog Dominika Kwaśnicka.
Dr hab. Renata Główczyńska omawia możliwe formy rehabilitacji w okresie pandemii COVID-19 oraz przedstawia wskazówki dotyczące bezpiecznej aktywności fizycznej.
Na pytanie o możliwe negatywne konsekwencje stosowania diety bezglutenowej odpowiada dr hab. Andrea Horvath.
Dr hab. Marek Klocek przedstawia efekty zdrowotne długotrwałego zmniejszenia spożycia kalorii.
Dla chorego na nowotwór ważniejsze od picia ziół jest zadbanie o prawidłowy stan odżywienia, czyli pokrycie zapotrzebowania energetycznego oraz dostarczenie odpowiedniej ilości białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin i składników mineralnych – przypomina Magdalena Maciejewska-Cebulak, dietetyk kliniczny.
Czy należy zachować przerwę w podawaniu w celu zwiększenia ich przyswajalności? Na pytania odpowiada prof. dr hab. med. Ewa Marcinowska-Suchowierska.
O konsekwencjach otyłości rozmawiamy z anestezjologiem, dr Marcinem Możańskim.
Prawdopodobnie największym zagrożeniem dla początkującego biegacza jest jego nastawienie psychiczne. Jak sobie z tym radzić? Wątpliwości rozwiewa dr hab. Tomasz Mazurek.
W internecie cały czas toczy się dyskusja, której uczestnicy przekonują innych, że można schudnąć bez deficytu energetycznego lub że są na deficycie, a mimo tego nie chudną. Ale to niemożliwe. Jeżeli dostarczasz odpowiednio dużo kalorii, nie schudniesz, jeżeli dostarczasz mniej kalorii niż wynosi twoje zapotrzebowanie, schudniesz.
O korzyściach wynikających z odpoczynku między treningami mówi dr Jarosław Krzywiański.
O tym, czy idąc w polskie góry musimy przygotować organizm do panujących tam warunków, mówi dr Patryk Krzyżak.
Prof. Andrzej Pająk omawia, w jaki sposób zanieczyszczenie powietrza limituje czas aktywności fizycznej na wolnym powietrzu.
Stoimy u progu pandemii otyłości – ostrzega WHO. Termin ukuto w 2001 roku, ale sam problem jest o wiele starszy. Podobnie jak body shaming, metody odchudzania rodem z koszmarów czy wegetarianizm, które bynajmniej nie są wynalazkami współczesności.
Biegi przełajowe z punktu widzenia układu sercowo-naczyniowego, układu kostno-stawowego są zdrowszą formą aktywności niż bieganie asfaltowe. jak się do niego przygotować? Odpowiedzi udziela dr hab. n. med. Tomasz Mazurek.
- Chcemy aby lekarz współpracował z trenerem, fizjoterapeutą, dietetykiem, aby razem jako zespół mogli zmieniać nawyki zdrowotne Polaków - mówi Dyrektor Medyczny Exercise is Medicine Polska, lek. Anna Plucik–Mrożek.
O sposobie odżywiania w diecie planetarnej mówi dietetyk Iwona Kibil
Jaka jest rola probiotyków w leczeniu zespołu jelita drażliwego?
Na pytanie odpowiada dr hab. Andrea Horvath.
Rozmowa z dr inż. Joanną Rachtan-Janicką z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie
Na pytanie o rolę IPP w leczeniu eozynofilowego zapalenia przełyku odpowiada dr hab. Andrea Horvath.
Posłuchaj odpowiedzi prof. dr. hab. n. med. Marka Ruchały z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Czy lekarze rozpoznają nadwagę? Czy mówią: „ma pan teraz zapalenie zatok, ale ma pan jeszcze jedną chorobę, poważną. Otyłość. Tu jest skierowanie do dietetyka”? - pyta prof. Mirosław Jarosz, gastroenterolog, specjalista żywienia człowieka.
Zapraszamy do wysłuchania wypowiedzi dr hab. n. med. Anny Wiechowskiej-Kozłowskiej.
Na pytanie odpowiada dr n. med. Barbara Rymarczyk.
Spożycie wody butelkowanej w Polsce stale rośnie. W 2011 roku wyprodukowano jej 3,2 mld litrów, w 2018 produkcja przekroczyła 4,5 mld litrów. Większość (99%) trafia na rynek krajowy. Ponad połowa kupowanej wody butelkowanej to woda niegazowana.
Czy warto regularnie pić alkohol? Czy żurawina zapobiega chorobom układu moczowego? Na pytania odpowiada prof. Tomasz Stompór z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
W ostatnim czasie odnotowuje się renesans postępowania dietetycznego w zdrowiu i chorobie. O dietach wyłączeniowych mówi dr Daniel Śliż.
W Polsce u coraz większej liczby osób stwierdza się nadwagę lub otyłość, co zwiększa u nich ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. Z czego wynika ten wzrostowy trend otyłości w naszym kraju?
Na pytanie o metale obecne w diecie, które mogą wywoływać reakcje nadwrażliwości odpowiada dr hab. med. Joanna Glück.
prof. Katarzyna Ziemnicka
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Odpowiedzi na pytanie udziela dr hab. n. med. Maciej Pilecki.
Z dumą mogę powiedzieć, że od początku 2019 roku jest mnie mniej o kolejnych 49 centymetrów! Moja walka o samą siebie, a także fakt, że z powodu przyjmowanych leków, a nie z własnej winy, znów przytyłam nauczyła mnie, że nie warto oceniać kogokolwiek przez pryzmat tego, jak wygląda – mówi Aneta Gmitrzak, pacjentka, która postanowiła walczyć ze swoją nadwagą.
Ludzie zazwyczaj przeceniają swoje wydatki energetyczne. Wydaje im się, że w związku z tym, że podjęli jakąś aktywność, muszą znacznie więcej jeść. To niestety tak nie działa.
W chorobach autoimmunologicznych na pewno na własną rękę można spróbować diety śródziemnomorskiej, która jest dietą o działaniu przeciwzapalnym. Jest zróżnicowana i nie wyłącza żadnej z grup żywieniowych. Inną opcją jest dieta DASH lub prawidłowo zbilansowane diety wegetariańskie/wegańskie oparte na niskoprzetworzonych produktach.
Dieta fleksitariańska opiera się głównie na produktach roślinnych. O tym, jakie konsekwencje może to mieć dla osoby w starszym wieku i jak ważne są sposoby przygotowania posiłku, mówi dr Lucyna Pachocka.
Jeśli ktoś po przejściu na dietę roślinną cały czas czuje, że nie jest najedzony, że brakuje mu mięsa, to powinien się zastanowić, czy na pewno jego dieta została dobrze zbilansowana. Ale może się okazać, że lepszym rozwiązaniem będzie dla takiej osoby nie stuprocentowy weganizm, tylko taki na 80%, czyli zdrowe wegańskie jedzenie, a do tego od czasu do czasu może być coś mięsnego.
Wypowiedź dr Alicji Karney zarejestrowana podczas 7. Europejskiego Kongresu Exercise is Medicine.
O rodzajach zalecanej dla osób starszych aktywności fizycznej mówi prof. Ewa Kozdroń.
Wigilijna kolacja nie musi być ciężkostrawna. Dietetyczka Hanna Stolińska podpowiada, jak to osiągnąć i co zrobić, by kapusta – królowa wigilijnego stołu, nie straciła swoich cennych wartości.
Chcąc zdrowo się odżywiać, nietrudno ulec modzie na tzw. superfood. "To termin chętnie wykorzystywany przez przemysł spożywczy w celach marketingowych, aby podkreślić wysokie walory zdrowotne oraz innowacyjność produktów" - mówi prof. n. farm. Maria Borawska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
O bezpieczeństwie stosowania diety wegetariańskiej przez osoby chore na cukrzycę mówi dr Daniel Śliż.
Nie ma zdrowego żywienia bez aktywności fizycznej - przekonuje prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia radzi nie tyle zrezygnować ze słodyczy i mięsa, ile po prostu ograniczyć ich spożycie bądź zastąpić zdrowszymi zamiennikami.
O dietach roślinnych, bilansowaniu składników odżywczych i suplementacji mówi dr Daniel Śliż.
Spodziewaliśmy się, że diety restrykcyjne są niezdrowe, ale te wyniki były dla nas niezwykle zaskakujące – opowiada o swoich badaniach prof. Maciej Banach, dyrektor Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki.
mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz
– Jedną z frakcji błonnika pokarmowego jest tzw. skrobia oporna. Poddana obróbce termicznej nie wchłania się z przewodu pokarmowego, a więc nie dostarcza kalorii, nie podnosi glikemii, co więcej, pozostając w jelicie grubym, odżywia te bakterie, które poprawiają insulinowrażliwość. Jak zwiększyć spożycie skrobi opornej? Posłuchaj eksperta prof. dr. hab. med. Tomasza Klupy.
Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. Dariusza Włodarka z SGGW w Warszawie.
Rynek suplementów diety bardzo się rozwinął, wart jest kilka miliardów złotych. Cały czas obserwuje się tendencję zwyżkową. W trosce o klienta dobrze byłoby ten rynek doprecyzować – mówi Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz.
Co w pestkach siedzi? Czy naprawdę coś dobrego, skoro w każdym przepisie na wiśniówkę mamy uwagę, by unikać nadmiaru pestek a niektórym ich zapach kojarzy się z losami trudnych miłości.
Prof. Rafał Olszanecki: nie istnieje "lewoskrętna" witamina C. Wszystkie preparaty "lewoskrętnej" witaminy C sprzedawane w sklepie czy internecie, to normalna prawoskrętna witamina C aktywna biologicznie.
Cukrzyca jest bardzo istotnym wskazaniem do leczenia otyłości, zwłaszcza jeśli pacjent cechuje się brzuszną dystrybucją tkanki tłuszczowej. W tym przypadku redukcja masy ciała łagodzi insulinooporność oraz czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Należy jednak pamiętać, że każda redukcja masy ciała wiąże się z ryzykiem zmniejszenia masy mięśniowej - przeczytaj rozmowę MP.PL z dr hab. Dorotą Szostak-Węgierek.
Wbrew temu, co do niedawna sądzono, klasyczne objawy kojarzone z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten (NNG) nie zawsze stanowią reakcję na sam gluten. Można powiedzieć, że istnieje całe spektrum nieceliakalnych reakcji na pszenicę oraz inne zboża glutenowe – mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia, dietetyk.
Są trzy rodzaje otyłości na podłożu genetycznym: otyłość monogenowa, zespół monogenowy oraz otyłość wielogenowa – o tym, kiedy rozpatrywać podłoże genetyczne otyłości dla MP.PL mówi dr hab. Beata Kieć–Wilk.
Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz o zmianie nawyków żywieniowych zalecanych w leczeniu otyłości.
Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz przedstawia wskazówki dla otyłych pacjentów pomagające zwiększyć ich aktywność fizyczną.
Ważyłem 130 kg, stwierdzono u mnie cukrzycę insulinoniezależną, problemy z wątrobą, a dla poziomu cholesterolu zabrakło skali. Pani doktor powiedziała wprost: „Jeśli chce Pan zobaczyć, jak dorastają pańskie dzieci, to musi się Pan wziąć za siebie”. To był moment krytyczny – mówi Paweł Szulc, pacjent, który całkowicie zmienił styl życia.
Brak czasu i nadmiar zadań nie mogą być wymówką dla prowadzenia niezdrowego trybu życia. O sposobach na zdrowe życie opowiada prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii IŻŻ oraz ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego.
Przed zastosowaniem diety bezglutenowej należy przeprowadzić badania. Bardzo istotne jest zwłaszcza rozróżnienie, czy chorujemy na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, czy na celiakię - mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia, dietetyk.
Niektórzy, chcąc się zahartować, kąpią się w zimnej wodzie. Jednak możemy zacząć od tego, że przykręcimy kaloryfery. Przebywanie w zimie w nadmiernie ogrzanych pomieszczeniach, np. do 26°C, osłabia nasz układ odpornościowy - opowiada dr med. Izabela Jastrzębska, specjalista pediatrii i medycyny sportowej.
Pozytywną rolę aktywności fizycznej i rekreacji ruchowej już w starożytności dobrze rozumiał i doceniał ojciec medycyny Hipokrates – „Nie czekaj na ból i chorobę, spraw sobie przyjemność” - mówi Iwona Duraj, certyfikowany instruktor kinezygerontoprofilaktyki.
Zdrowa aktywność fizyczna zapewnia młody wygląd na długie lata, przekonuje dr n. med. Jadwiga Wolszakiewicz
Badania wskazują, że wyeliminowanie mięsa z jadłospisu prowadzi do obniżenia masy ciała. Rezygnując z mięsa jemy więcej warzyw i owoców.
Prof. Ewa Małecka-Tendera: Otyłość dziecka powinno się antycypować już u kobiety ciężarnej, która zbyt dużo przybiera na wadze w czasie ciąży i u której występuje rodzinne obciążenie otyłością.
– Przeciętny pacjent bariatryczny mógłby chodzić po kolei do 10 lekarzy. Jeden by leczył cukrzycę, inny nadciśnienie, trzeci zmiany zwyrodnieniowe. Albo można udać się do jednego, chirurga, i zlikwidować wszystkie te choroby – mówi dr hab. Maciej Michalik, prof. UWM w Olsztynie, przewodniczący Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej TChP.
– Szef resortu dał impuls do pracy nad umieszczeniem bariatrii w koszyku. Możemy się spodziewać, że finansowanie zostanie wprowadzone już w tym roku – mówi dr hab. Maciej Michalik, prof. UWM w Olsztynie, przewodniczący Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej TChP.
W każdym wieku można zacząć ćwiczyć i zacząć odczuwać korzyści wynikające z podjęcia regularnego, właściwie zaplanowanego wysiłku fizycznego. Najnowsze badania potwierdzają, że nawet osoby najstarsze, po 90. roku życia, które wcześniej nie ćwiczyły, odnoszą korzyści z podjęcia ćwiczeń fizycznych - mówi dr hab. Marek Żak, specjalista fizjoterapii, profesor w Katedrze Rehabilitacji Klinicznej, Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie.
Przy braku regularnego wysiłku trudniej nam podejmować decyzje, skoncentrować się, częściej czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni i z mniejszym zainteresowaniem postrzegamy nasze codzienne życie. Czy to jeszcze za mało, żeby znaleźć motywację do wysiłku? - pyta dr Aneta Pirowska z Instytutu Robert Merle d'Aubigne w Valenton we Francji.
Im mniej mamy czasu na przygotowanie posiłków z warzywami lub owocami, tym więcej soków powinno się spożywać - radzi prof. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Posłuchaj opinii psychologa na temat związku emocji z nadmiernym spożyciem pokarmów.
Po zabiegu miałam rozchwiany poziom cukru. Zdarzała się glikemia nawet powyżej 260 mg/dl. W tej chwili przyjmuję niższe dawki insuliny niż przed operacją: kiedyś aplikowałam 34 jednostki, teraz wystarcza 20 – opowiada Barbara Stój, pacjentka z cukrzycą typu 1, u której wykonano zabieg rękawowej resekcji żołądka.
Na całym świecie liczba wykonywanych zabiegów bariatrycznych zaspokaja zaledwie 1-2% potrzeb danego społeczeństwa. Chirurgia bariatryczna jest jedynym skutecznym środkiem leczenia otyłości i cukrzycy, ale globalnie nie rozwiąże tych problemów. Nie da się zoperować 2 mln ludzi w Polsce – mówi prof. Andrzej Budzyński.
Rozmowa z przewodniczącym Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością prof. Mariuszem Wyleżołem
Jak działa nasz układ immunologiczny? Co może osłabić naszą odporność? Czy warto zażywać witaminy? Z prof. Lucyną Mastalerz rozmawia Iwona Duraj
Z Bogusławem Mamińskim, dyrektorem generalnym "Biegnij Warszawo", rozmawia Mateusz Paulo
Z Grzegorzem Łapanowskim, kucharzem, rozmawia Andrzej Kaczmarczyk
Z prof. dr hab. Jadwigą Biernat, kierownikiem Katedry Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, rozmawia Andrzej Kaczmarczyk
Rozmowa z prof. Wiktorem B. Szostakiem z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie
Z Robertem Korzeniowskim rozmawia Katarzyna Siwiec
Z Heleną Ciborowską rozmawia Katarzyna Siwiec
Z Małgorzatą Desmond, dietetykiem, rozmawia Maciej Müller
Z prof. Krzysztofem Paśnikiem, chirurgiem, rozmawia Andrzej Kaczmarczyk
Z prof. Ireną Ponikowską rozmawia Iwona Duraj
Z prof. Małgorzatą Schlegel-Zawadzką, specjalistą żywienia, rozmawia Maciej Müller
Z prof. Zbigniewem Bartuzim, alergologiem, rozmawia Maciej Müller
Z dr. med. Grzegorzem Kopciem, kardiologiem, o diecie i żywności funkcjonalnej rozmawia Maciej Müller
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł