×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Cynamon – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania

dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk

Cynamon – ceniona przyprawa o ciekawym zapachu i smaku – zawiera substancje, które mogą wykazywać prozdrowotne właściwości. W badaniach naukowych podjęto próbę oceny wpływu cynamonu na stężenie glukozy i lipidów we krwi oraz jego przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych właściwości.


Fot. pexels.com/ Mareefe

Cynamon

Cynamon jest pozyskiwany z kory różnych gatunków cynamonowców. Dostarczają go głównie dwa gatunki – cynamonowiec cejloński oraz cynamonowiec wonny, zwany inaczej cynamonowcem chińskim lub kasją.

Jako przyprawę cynamon wykorzystuje się na całym świecie. Najczęściej jest dodawany do różnego rodzaju wypieków, takich jak ciasteczka korzenne lub szarlotka, oraz do dań na słodko, choć z powodzeniem można go także wykorzystywać do dań mięsnych.

Właściwości zdrowotne cynamonu

Cynamon zawiera szereg związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Związki te – tzw. polifenole – chronią organizm przed niekorzystnym działaniem reaktywnych form tlenu. Jedna z ważnych substancji biologicznie czynnych występujących w cynamonie to aldehyd cynamonowy. Uważa się, że związek ten odpowiada za większość korzyści zdrowotnych związanych ze spożyciem cynamonu. Niestety dostępne publikacje na ten temat, choć bardzo liczne, charakteryzują się słabą jakością. Nie pozwala to na wyciągnięcie wiarygodnych wniosków co do opisanych poniżej korzyści zdrowotnych cynamonu.

Dostępne badania naukowe sugerują, że cynamon może wywierać korzystny wpływ na różne czynniki ryzyka kardiometabolicznego u pacjentów z chorobami metabolicznymi. Z kolei metaanaliza badań z 2020 roku wskazuje, że suplementacja cynamonem może w niewielkim stopniu poprawiać także parametry ciśnienia tętniczego. Należy jednak podkreślić, że przeprowadzono ograniczoną liczbę badań, obejmujących przypadki nadciśnienia tętniczego w stosunkowo mało liczebnych grupach, i w celu wyciągnięcia wiarygodnych wniosków należałoby przeprowadzić kolejne dobrze zaprojektowane badania w populacji osób z nadciśnieniem tętniczym. Wyniki badań sugerują także, że związki obecne w cynamonie mogą regulować stężenie glukozy i lipidów we krwi, a także zwiększać wrażliwość na insulinę oraz spowalniać wchłanianie węglowodanów w jelicie cienkim. Wyniki badań są obiecujące, aczkolwiek istnieje potrzeba prowadzenia dalszych badań w tym zakresie. Podkreślić należy jednocześnie, że podstawową terapię zarówno cukrzycy, jak i zaburzeń lipidowych obecnie stanowi indywidualnie dopasowana farmakoterapia i modyfikacja stylu życia, w tym sposobu żywienia.

W piśmiennictwie naukowym można także znaleźć informacje na temat korzystnego wpływu związków zawartych w cynamonie na choroby neurodegeneracyjne i nowotworowe. Ponadto uważa się, że cynamon wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wskazuje się również na przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe właściwości przyprawy. Wszystkie dostępne badania przeprowadzono jedynie na modelu zwierzęcym lub liniach komórkowych.

Cynamon cejloński. Jaka jest różnica między cynamonem cejlońskim a cynamonem wonnym (inaczej cynamonowcem chińskim lub kasją)?

Cynamonowiec cejloński w stanie naturalnym występuje na wyspie Cejlon. Natomiast z uwagi na powszechne wykorzystanie tej rośliny do celów kulinarnych jej uprawy można spotkać także w południowo-wschodniej Azji, Ameryce Południowej i na Antylach.

Z kolei w sklepach spożywczych zazwyczaj jest dostępny cynamon pochodzący z cynamonowca wonnego (kasji). Jest tańszy niż pozyskiwany z cynamonowca cejlońskiego oraz w porównaniu z nim charakteryzuje się mocniejszym aromatem i bardziej wyczuwalnym ostrym smakiem.

Na korzyść cynamonu cejlońskiego przemawia natomiast znikoma ilość zawartych w nim kumaryn (łyżeczka cynamonu wonnego może dostarczać od 7 do 18 mg kumaryn).

Przeciwwskazania do przyjmowania cynamonu. Kto nie powinien spożywać cynamonu?

Cynamon jako składnik diety może być bezpiecznie spożywany, bez żadnych przeciwwskazań.

Ostrożność powinny zachować osoby, które przewlekle przyjmują leki (m.in. leki zmniejszające stężenie glukozy oraz leki zmniejszające krzepliwość krwi), gdyż cynamon może wchodzić z lekami w interakcje, wzmacniając ich działanie lub nasilając ewentualne skutki uboczne.

Skutki uboczne. Czy cynamon może być szkodliwy dla zdrowia?

Niekorzystne skutki uboczne obserwowane po spożyciu cynamonu wynikają głównie z zawartości w nim kumaryn. Badania wskazują, że związki te w nadmiernej ilości bywają toksyczne i mogą powodować uszkodzenie wątroby. Wydaje się jednak, że nie istnieje takie ryzyko w przypadku spożywania cynamonu jako elementu zbilansowanej diety; niebezpieczne może być jedynie stosowanie suplementów diety z cynamonem.

W piśmiennictwie opisano przypadek 73-letniej kobiety, u której doszło do uszkodzenia wątroby po tygodniu stosowania suplementów z cynamonem. Pacjentka z powodu choroby wieńcowej przyjmowała także statyny. Po czasowym wykluczeniu ponownie je wprowadzono. Ostatecznie rozpoznano u niej uszkodzenie wątroby spowodowane jednoczesnym stosowaniem suplementu z cynamonem i statyn.

W rzadkich przypadkach po spożyciu produktów zawierających cynamonowe środki aromatyzujące może dojść do owrzodzeń jamy ustnej.

Jak już wspomniano wcześniej, cynamon zawiera związek zwany aldehydem cynamonowym. Związek ten u niektórych osób może wywoływać reakcję alergiczną, zwłaszcza gdy jest spożywany w dużych ilościach (dotyczy to spożycia olejku cynamonowego lub gum cynamonowych). Inne objawy, które mogą wskazywać na alergię na aldehyd cynamonowy, to obrzęk języka lub dziąseł oraz uczucie pieczenia lub swędzenia w jamie ustnej.

Piśmiennictwo

Kutbi E.H., Sohouli M.H, Fatahi S. i wsp.: The beneficial effects of cinnamon among patients with metabolic diseases: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized-controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022; 62 (22): 6113–6131. doi:10.1080/10408398.2021.1896473
Hadi A., Campbell M.S., Hassani B. i wsp.: The effect of cinnamon supplementation on blood pressure in adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2020; 36: 10–16.
Mousavi S.M., Karimi E., Hajishafiee M. i wsp.: Anti-hypertensive effects of cinnamon supplementation in adults: A systematic review and dose-response Meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020; 60 (18): 3144–3154. doi:10.1080/10408398.2019.1678012
Zare R., Nadjarzadeh A., Zarshenas M.M.: Efficacy of cinnamon in patients with type II diabetes mellitus: A randomized controlled clinical trial. Clin Nutr. 2019; 38 (2): 549–556. doi:10.1016/j.clnu.2018.03.003
Brancheau D., Patel B., Zughaib M.: Do cinnamon supplements cause acute hepatitis? Am J Case Rep. 2015; 16: 250–254. Published 2015 Apr 29. doi:10.12659/AJCR.892804

dr n. med. Dominika Wnęk
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.

12.12.2022
Wybrane treści dla Ciebie
  • Kardamon – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania
  • Imbir – właściwości lecznicze, zdrowotne działanie imbiru
  • Glukozuria nerkowa
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta