Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Witamina E

mgr inż. Beata Przygoda
Samodzielna Pracownia Wartości Odżywczych Żywności Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie

Nazwa witamina E obejmuje grupę tokoferoli i tokotrienoli wykazujących różną aktywność biologiczną. Najwyższą aktywność biologiczną wykazuje α-tokoferol, dla którego przyjmuje się aktywność 100%. Pozostałe tokoferole i tokotrienole wykazują znacznie słabszą aktywność biologiczną.


Fot. pixabay.com

Witamina E w organizmie pełni przede wszystkim rolę przeciwutleniacza. Przeciwdziała gromadzeniu się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników. Zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne chroni organizm przed ryzykiem rozwoju degeneracyjnych chorób metabolicznych. Poza tym opóźnia procesy starzenia.

U ludzi dorosłych nie obserwowano klinicznych objawów niedoboru.

Nie wykazano również ujemnego wpływu na organizm wynikającego z krótkotrwałego spożycia nadmiernych ilości witaminy E. Spożywanie bardzo dużych dawek może być przyczyną u niektórych ludzi dorosłych: zmęczenia, bólu głowy, osłabienia mięśni. Ostatnio zwraca się uwagę na możliwość niekorzystnego wpływu na zdrowie spożywania suplementów witaminy E w ilości około 270 mg równoważnika α-tokoferolu/osobę/dobę lub wyższych przez okres przynajmniej roku. Podstawowym źródłem witaminy E są produkty pochodzenia roślinnego: tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa.

Zawartość witaminy E w 100 g wybranych produktów spożywczych
oleje roślinne 1,40–149,0 mg
margaryny 9,00–27,72 mg
kapusta biała 1,67 mg
papryka czerwona 2,90 mg
papryka zielona 3,10 mg
natka pietruszki 3,16 mg
pomidor 1,22 mg
szpinak 1,88 mg
czarne jagody 1,88 mg
jabłko 0,49 mg
migdały 24,00 mg
orzechy laskowe 38,71 mg
orzechy włoskie 2,60 mg
pestki dyni 26,00 mg
nasiona słonecznika 27,81 mg
11.12.2014
Zobacz także

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?